Aki tavaly bement a mozik valamelyikébe, panaszkodni nem panaszkodhatott, lévén nagyon jó filmek készültek, és nem csak akció és dráma téren, de vígjátékoknál is. Talán az egyik (ha nem A) legjobb volt a Trópusi Vihar, ami öt színész alakítását mutatja be, egy vietnámi háborút feldolgozó film terepen való forgatásán.
Előbb azért tekintsétek meg a trailer-t, ami jobban felvázolja az alaphelyzetet mint én.



Lássuk tehát miből élünk. Van öt kitalált színész, akiknek egy-egy karriert is alkottak a történet írok. Az ő előző filmjeik trailer-ével indul maga a film, ami elsőre fura lehet, viszont ha leesik, akkor már a hangulat meg is van alapozva. Ők egy közös filmet forgatnak, ami már az első héten több milliós költségeket produkált, és egy hónapos hátrányt. A rendező ezt megunva, a könyv szerzőjének ötlete alapján (aki felügyeli a filmet), kirakja a srácokat a dzsungel közepébe, amit szépen bekameráztak, és így kell bizonyítania a színészeknek, akik mindent meg is kell hogy tegyenek, lévén kell nekik is a hírnév. Van amelyik kiégett, és van ki még be se futott, és ez az a film amivel bizonyíthatnák magukat.
Eddig minden oké, de hőseink pont egy drogbáró földjének közelébe kerülnek. Ha ez nem lenne elég, akkor még ott van, hogy ők nem is akarnak együtt működni, így egyiküket sikeresen elfogják, így a történet hátralevő része (jó, eddig eltelt már legalább fél ha nem egy óra ) az ő kiszabadításáról szól.

Ez az alaphelyzet rengeteg poénra ad lehetőséget, ami egy vígjáték esetében nem egy rossz dolog, főleg ha ki is használják ezeket a lehetőségeket. És jelenetem, kihasználják. Egyszerűen az összes poén a helyén van, minden karakter meghatározó, és zseniális. Ugyan itt-ott van pár gyenge poén, de azért az egész hangulat amit megalapoz a helyszín, elfeledteti.
Ha már hangulat. Alapjáraton a filmnek nincs vígjáték feelingje, ami inkább jó, mintsem rossz, hisz már a nyitó jelenetnél úgy érzi az ember, mintha egy látványos akciófilmet nézne, apróbb, de annál viccesebb túlzásokkal. És ez az akció hangulat végig ott lebeg, és ez teszi különlegessé az összképet, a komoly hangvétel, "elrondítása".

Színészek terén se panaszkodhatunk, hisz igen profik játszanak minden szerepet. Ugyan elsőre nem lesz mindenki egyértelmű, legalábbis a szereplő választás, ez főleg Tom Cruise-nál tűnik ki, aki egy korosodó producert alakít, de az egészet pont ez teszi tökéletessé. Robert Downey Jr mint néger katona, a hab a tortán, hisz ilyen szerepben nem láttuk még mindenki Ironman-jét. Ben Stiller a kemény akcióhős, Black Jack pedig a drogos komédiás, aki csak a fingós viccekhez ért. De ott van Nick Nolte, aki a megfáradt, veterán katonát játsza. Ráillik a szerep, de lesz fordulat, azt garantálom. Ráadásul az alakításokra se panaszkodhatunk, hisz mindenki kihozta magából a maximumot, de nem is volt nehéz dolguk, hisz ha hibáznak, azt se vehetjük észre, a szerepük jellege miatt.

Zenei téren a film engem már az első percekben megfogott, hisz olyan számok szólalnak meg már csak az elején, mint X-Ray Dog egyik trailer zenéje (profi trailer zene író!), vagy Edwin Starr-tól a War. Ráadásul ez a zenei repertoár csak bővül, jobbnál jobb számokkal. Lesz itt tipikus háborús szám, szívszaggató dallam, és kemény akciófilmeket idéző pörgés. A hangok terén egyedül talán a szinkronba tudnék belekötni, ami nem igazán a jó kategóriába sorolható. Természetesen aki nem tud angolul, az nem fog sokat veszíteni ezzel, lévén vannak igen jó beszólások, de a Hancock óta nem fogom fel, hogy mitől lesz ótvar paraszt beszéde egy négernek, attól mert van egy akcentusa (mindannyian tudjuk, hogy hogy beszélnek a négerek /nem vok rasszista a négerek irányába!/). De ettől független korrekt lett a szinkron, ám aki teheti, nézze angolul.

Végső összefoglalásként mit is írhatnék? A film már a DVD menüjében megfogott a tragikus jeleneteivel, és zenéjével. Mintha a Ryan közlegény megmentését kezdtem volna el nézni. Egyszerűen profi a megvalósítás, Ben Stiller rendezésében. Ez az a vígjáték, amit senki nem hagyhat ki, aki szereti a háborús filmeket, az azok paródiáját értékeli, aki nem, az is fogja, hisz JÓ!.



Sztori: 9/10 Öt színész a dzsungelben veszélyek közt...
Hangok: 9/10 Jó licencelt, és saját számok!
Hangulat: 9/10 Háborús-vígjáték, kellemes formában!

Összesen 9/10 Kötelező!