Előzetesen szeretném elmondani, hogy az első előzetest megnézve már alig vártam a film megtekintését. El is jött a nagy nap, hiszen egyik ugyancsak filmmániás barátommal beültünk megnézni a Jégkorszak legújabb részét. A régi szereplők közül Mani, a hatalmas mamut és kedves neje is szerepel, akik közül utóbbi bizony meglepő módon áldott állapotban leledzik. Hogy miért meglepő ez? Hát mert a Shrek 3-ban kb. ugyanezt a klisét lőtték el a készítők, de menjünk csak tovább. Scrat barátunk ismételten tiszteletét teszi, de sajnos már annyit van a vásznon hogy elegünk is lesz egy idő után belőle és erőltetetté válnak az általa "játszott" helyzetkomikumok, mert ugyebár lényegesen erre próbálnak meg építeni a készítők - sajnos kevés sikerrel. Persze az ügyefogyott lajhár sem hiányozhat a repertoárból, akin inkább sírni lehet de nem a nevetéstől. Itt van még Diego és egy vadiúj Rambóra hajazó karakter is, aki feldobja az amúgy nem sok élettel teli szereplőgárdát.



A történet

A sztori szerint miután a kiöregedett és bedurcizott Diego elhagyja a bandát egy felettébb ostoba veszekedés után Sid új családot keres magának, s kettesben hagyja a nemsokára szülővé váló mamutokat. A jég alatt talál is 3 tojást, amik dinoszaurusz gyermekeket rejtenek. Természetesen jön a 30x20-as, azaz harminc méter magas és 20 méter széles anyuci rendet rakni, aki el is rabolja a kicsinyeket a már-már totálidióta lajhárral egyetemben. Adott a feladat: meg kell menteni mókamikit a visszatérő Diego-val megerősítve, miközben kedvenceink felfedezik a dínók világát - szigorúan a jég alatt.



Élmény?

Az igencsak klisés történetet igyekezhettek volna feldobni egy szép és kidolgozott 3D-s filmvilággal, továbbá egy ütős beszólásokkal teli forgatókönyvvel. Sajnos nem ez történt. A viccek 90%-a erőltetett és vagy a melletted ülő kisgyerek fog nevetni rajta vagy az anyukája, aki még az Ace Ventura Junior-on is könnyesre röhögné magát. A látványvilág pedig nem 3D-s élményhez méltó és sajnos az előbb ecsetelt történet is olyan kb. mint a Volt: egyszer megnézed, néha mosolyogsz rajta, aztán gyorsan el is felejted. Az egész film alatt feszengtem a székben és nem azért mert sok volt a popcorn, hanem mert cseppet sem volt vicces a film. Elhiszem hogy ezt egy kisgyerek élvezi, hiszen ugrálnak, esnek, kelnek és mindeközben nagyot nevetnek ezen a karakterek, de felnőtt (22 éves) fejjel ez már nem a szórakozás kategóriája. Az hagyján hogy nem tetszik a történet, de legalább a régen kedvelt Scrat-es jelenetek ütnének. Erre mit ad ég? Kap maga mellé egy nőnemű egyedet egy ötletes és sok ötlettelen jelenetben, mert úgyis unalmas hogy egyedüli üldözi a makkját - mégha ez elég kétértelműnek is hangzik.



Célközönség

Hogy kinek ajánlom ezt az animációs rajzfilmet? Annak akinek a Shrek 3 is tetszett és annak akinek mindegy mi megy a moziban csak "menjünk el mert úgyis vicces". A többiek inkább kíméljék meg magukat és szépen érjék be az első résszel, vagy akár a Szörny Rt.-vel, de esetleg megvárhatják a Pixar igencsak késve hazánkba érkező remekét, az Up!-ot. Persze ha szülő vagy, akkor vidd el rá a picit hiszen ő jót fog rajta szórakozni, te meg addig lefoglalod magad anyuval - nem, neeem olyan formában mert 100%-ig garantálom hogy az átlagkorosztály nem fogja meghaladni a 12 évet. Köszöntem.

Értékelés: 40 %