A javaslat szerint bevezetésre kerülne az úgynevezett egy órás szabály. Eszerint ezen az időhatáron belül kellene az uniós tagállamoknak a közösségi oldalakról a terrorista posztok moderálást, törlését megoldani, ugyanis ezek komoly biztonsági kockázatot jelentenek - uszítás, toborzás, gyűlöletkeltés, stb.

Ez nem egy új törvény, egyelőre pillanatnyilag csak ajánlás, de muszáj volt erre valamilyen lépést kitalálni, és ezt az óvintézkedést javasolta a bizottság. Ennek végrehajtása valóban nem lesz egyszerű, ugyanis ilyen rövid időn belül nem csak észlelni kell az ilyen tartalmakat, hanem szükség szerint intézkedni is szükséges az eltávolításról. terrorista anyagok mellett a rendelkezés kiterjed a gyűlöletbeszédre, a kiemelkedően erőszakos tartalmakra, a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális cselekményekre, valamint a hamisított termékekre, illetve a szerzői jogok megsértésére is.

A rendelkezés tehát, amint említettük egyelőre ajánlás, de várhatóan a későbbiekben akár hivatalosan is kötelező érvényű lehet majd. Emlékezetes, hogy elsőként Németország vezetett be olyan rendelkezést, amely szerint ha közösségi oldalak üzemeltetői - például a Facebook - 24 órán belül nem veszi le az illegális tartalmakat - például gyűlöletbeszéd - akkor akár 50 millió EURÓ büntetés is kiróható.

Az Egyesült Királyságban pedig tavaly ősszel arra szólították fel az internetszolgáltatókat, hogy két órán belül töröljék a terrorista tartalmakat.


A mostani, egyelőre ajánlás szintű EC törlési előírás hallatán a nagy amerikai szolgáltató cégek - mint például a Google, a Twitter, a Facebook, az Apple és a Microsoft - állítólag megdöbbentek, bár azt elismerték, hogy az Európai Közösség által felvetett kérdések nagyon is valósak, és fontosak.

Igazából hosszú távon nem sok választásuk marad, ha a továbbiakban is jelen kívánnak lenni, úgy tovább kell fejleszteniük moderáló algoritmusaikat, valamint jócskán erősíteni kell az ezzel foglalkozó csapataikat.