Bár a technikai fejlődés hétmérföldes léptekkel jár elöl, sokszor teremt olyan helyzeteket, amikről később azt gondoljuk, hogy nem előny, hanem sokkal inkább veszélyforrás. A felismerések, tesztek, kutatások, a törvényi szabályozás mindig kissé lemaradva reagálják le az eseményeket, incidenseket. Mindenesetre most ennek kapcsán kerültek képbe a kiskorú gyermekek által viselt okosórák. A német szülőket arról tájékoztatták, hogy adatvédelmi aggályok merültek fel a gyermek okosórákkal szemben, így ezek belföldi árusítását betiltották arra hivatkozva, hogy ezek kémkedésre alkalmas, tehát nemkívánatos eszközök.

A Federal Network Agency arra szólította fel a szülőket, hogy a már meglévő okosórákat semmisítsék meg (és nem, nem brit tudósokról van szó, és nincs is április elseje). A jellemzően 5 és 12 éves közötti korú gyerekeknek vásárolt okosórákból rengeteget értékesítettek Németországban. Egy friss kutatás szerint azonban a szülők a gyerekek óráit rendszeresen arra is használják, hogy titokban észrevétlenül kihallgassák az iskolai osztályteremben a tanárokat, a tanórákat. Ez pedig a törvények szerint illegális tevékenységnek számít.

Az adatvédelmi aggályok mellett pedig még az is problémát okozhat, hogy a gyenge biztonság miatt távoli támadók képesek lehetnek az adott eszköz GPS és egyéb adatainak illetéktelen kikémlelésére is.

A döntés gyökeres fordulatot hozhat a dolgok internetének rendjébe, vagyis inkább rendezetlenségébe. Aki olvasgatta korábbi cikkeinket, emlékezhet rá, hogy 2013-ban például letiltották Dick Cheney, korábbi amerikai alelnök pacemakerében a vezeték nélküli képességeket terrorveszélyre hivatkozva, na de mi lesz közben a többi, sok millió hasonló beteggel?

A mai statisztikák szerint 4 milliárd netező, és 10 milliárd netre kapcsolt eszköz szegélyezi életünket, ez utóbbi mellesleg az IDC jóslatai szerint 50 milliárdra növekedhet nem is olyan soká, 2020-ra.


Közben jellemzően az a tipikus gyártói hozzáállás, hogy első a profit, legyen gyors a piacra lépés, ám security-re nincs idő és erőforrás a fejlesztési oldalon. Gyakori a hiányzó hitelesítés, nincs titkosítás, és sok helyen totálisan hiányzik a rendszeres hibajavító frissítések kibocsátásának intézménye is - vagyis még egy szakmai minimum sem teljesül. És sajnos nem foglalkoznak vele a felhasználók sem, nincs kialakult biztonságtudatuk, nincs hiányérzetük.

Egyébként sok hasonló aggály merült már fel a gyerekeknek szánt "okosjátékokkal" is, a kémkedő babamonitorok, a minden szavunkat rögzítő és továbbküldő Furby babák, a kamerás, beszélő játékok is felvetnek hasonló adatvédelmi kételyeket.

Németország viszont nincs egyedül a fent említett adatvédelmi aggályaival, ugyanis egy hónapja a norvég Fogyasztó Felügyelet részletes jelentése is beszámolt hasonló dolgokról, lebeszélve a szülőket a praktikusnak és biztonságosnak gondolt gyermek okosórákról.

Jelentésükben ők is az eszközök rengeteg biztonsági hiányosságára hívták fel a figyelmet, valamint az adott készülékek kémkedésre alkalmas mivoltát (például észrevétlen hang, videó rögzítés, rejtett módon való telefonálás illetve SMS küldési lehetőség) helyezték szembe az adatvédelmi megfeleléssel.

Mindeközben az órák sokszor silány minőségűek (pl. szét kell szedni a SIM kártyabehelyezéshez), clear textben utaznak a bizalmas információk a neten, sokszor az sem világos hogy pontosan hova küldenek tovább személyes adatokat, illetve nem teszik lehetővé azt sem, hogy a meglévő felhasználói fiókot megszüntessük, törölhessük.