Csalók egy módosított változatát terjesztik a közismerten ingyenes Windows Movie Maker szoftvernek, és persze mi más is lenne az átverés célja, mint a pénztárcák megkopasztása.

Az ESET biztonsági szakembereinek feltűnt, hogy a Google és a Bing keresőiben a "Movie Maker" és a "Windows Movie Maker" keresőszavakra olyan találatok szerepelnek előkelő helyen, amelyek nem a Microsoft letöltési helyére mutatnak, hanem egy bizonyos hxxp://windows-movie-maker.org oldalra vezetnek. Amikor a felhasználó telepíti a fent említett helyről a szoftvert, akkor kap ugyan egy látszólag működő Windows Movie Makert, ám a hivatalos és valóban ingyenes Microsoft Windows Movie Maker csomaggal szemben kapunk egy felugró ablakot is, melyben a manipulált program már azt állítja, hogy ez mindössze csak egy próbaverzió, és frissítenünk kell ahhoz, hogy valóban birtokolhassuk a teljes verziót.

Ez az állítólagos 29.95 USD-be kerülő (mai áron körülbelül 8 ezer forint) frissítés a csalók szerint ráadásul még akciós is, hiszen 25% kedvezményt tartalmaz a kedves vásárlók részére. Ha valaki utal és fizet, akkor a bűnözök köszönik szépen a pénzt a semmiért.


A hasonló esetek megelőzéséhez hasznos szokás, ha igyekszünk minden esetben közvetlenül a gyártó, forgalmazó weboldaláról letölteni az általunk keresett szoftvert, ahol az is praktikus, ha találunk a letöltött csomaghoz összegző hash értéket is, mert ellenőrizhetjük ezt még a telepítés előtt. Természetesen célszerű, ha folyamatosan naprakész vírusvédelmi alkalmazással védjünk számítógépünket.

Emellett pedig ha valami ténylegesen ingyenes, akkor semmilyen körülmények között ne fizessünk mégis érte, hanem idejében fogjunk gyanút az ilyen lehúzós kísérletek láttán.

Az ESET szoftverei a kártékony kódot Win32/Hoax.MovieMaker névvel detektálják és blokkolják. Ha pedig valaki véletlenül már telepítette volna ezt a rosszindulatú trójai verziót, haladéktalanul uninstallálja, végezzen el egy alapos víruskeresést, majd keresse meg a gyártó weboldalán a megbízható igazi letöltési csomagját.

Végül ha valaki esetleg érvényesíteni tudta a csalók által fentebb beígért pénzvisszafizetési garanciát ("30 Day Money Back Garantee"), az kommenteljen nekünk bátran.