Szerintem nagyon kevés olyan ember van aki még nem ismeri a Defend of the Ancients (DotA) mod-ot a Warcraft III - Frozen Throne-hoz, ami a League of Legends elődje volt. Ha valakinek még is le kéne írni: egy csapatalapú RTS/RPG stílusú játék, 5v5 és 3v3-mas mapokkal (egyenlőre), és rengeteg játszható karakterrel, akik bővülnek egy újjal kéthetente. Story nincs, csak kisebb háttértörténetek minden karakterhez.
A játék nagyon csapatalapú, ezt úgy kell érteni, hogy sokat kell koncentrálni és jó döntéseket hozni (RTS) és mindazonáltal fejlődni, pénzhez jutni, csatlósokat és hősöket kell megölni (RPG) míg a fő cél az ellenfél Nexus-ának (fővárának) lerombolása. Persze ez nem lesz olyan könnyű, mivel az ellenfél csapat ebben megpróbál megakadályozni, és még tornyok is védik, amit előbb be kell darálni, hogy a Nexus-hoz juss. Természetesen az ellenfél is ezt teszi.
Most tekintsük meg a champion-okat: Minden játék elején választunk 1 valakit, akit már megvettünk (külső panel) vagy a 10 heti ingyenesből. Ha a csapatunkból kiválaszt valaki 1 bizonyos karaktert, mi azt már nem választhatjuk, de ha az ellenfél csapatából választanak ki egyet, a mi csapatunkból is kiválaszthatja valaki azt.
Egy champion-nek nagyrészben 1 passive, fejleszthetetlen folyamatosan aktív képessége van, 3 kissebb, 5-ös szintig fejleszthető skill, amik nagyrészben egyszer használatos (persze utána cooldown-nal újratölt) képességek, de pár hősnek van bekapcsolható (ami folyamatosan szívja a manát/életet) vagy passive is e három között. Az 5., egyben legjobb képességünk csak 3-mas szintre fejleszthető, de kifejezetten erősek. Ezek főleg egyszer használatosak, de 2-3 champion-nak passive, és Udyr-nak nincsen, helyette egy 4. kisebb, 5-ös szintig fejleszthető (természetes a max szint nála is 18, tehát ő az egyetlen, aki nem tudja minden skilljét kimaxolni.) Ezeket a skilleket okosan kell upgrade-elni, nehogy valamire nagyon szükségünk van, és sokáig tölt újra. Ezen fellül két, summoner spell-ünk is van, ami mindegyik champion-nál lehet ugyanaz. Ezek szintén cooldown-osak.
Most nézzük meg a tárgyvételt a hősöknek: Ezek a belső panelen keresztül érhetőek el, ezeket goldért lehet venni. A gold mindig a bizonyos játékon bellül használatos. Teszem azt, játszasz egy meccset, és úgy ér véget hogy még van 3000 goldod. Ezt nem tudod átvinni a következő meccsbe. Minden karakternek típusa van. Vannak távol-harciak és közel-harciak. A közel-harciaknál ez két kisebb csoportra bomlik: DPS (damage per second, vagyis ütésekkel lesz kemény) és tank (életerő). A távolharciak közül is vannak DPS-ek, de vannak caster-ek is (varázsképességek erősítésére vesznek dolgokat). Ezeken kívül vannak a hybrid-ek. Ezek olyan karakterek, akiknek a fejleszthetetlen passive-juk azt a lehetőséget adja meg, hogy pl ha vesz X mennyiségű ability power-t, azért Kap csak úgy Y mennyiségű életet. Ilyen karakterből 3 van. Ezen kívül még 2 tankból lehet kialakítani caster-t, Cho'Gath-ból és Gragas-ból.
És most a játékélmény: Nagyon élvezhető, ha jó csapatot kapsz ki. Ez alatt nem azt értem, hogy agyon ölöd az ellenfeleket, mert olyan kezdők, hanem jól együtt lehet velük dolgozni. Ha ez megvan, és így veszít az ember, még arra is simán rá lehet mondani, hogy jó játék. Természetesen az is jó, amikor csak darálod az ellenfelet, mert kezdők, de a csapatmunkás sokkal jobb. Sajnos vannak leaver-ek, akik lelépnek, mert megsértődnek, hogy mindig meghalnak. Ez nagyon idegesítő ha a te csapatodban vannak ilyenek. Elrontják a játékot. Persze vannak olyanok is, akik a netjük miatt lépnek ki akaratlanul, de ilyen nagyon ritkán van (személy szerint játszottam olyan játékot, hogy egyedül voltam 5 ellen, mert a csapatomból mindenki alapból netkonnekció miatt be se léptek. Nem volt kellemes érzés )
És most az elérhetőség: A League of Legends ingyenes, letölthető játék. Mindenkinek figyelmébe ajánlom, hogy az európai verziót töltse le és ne az amerikait. Ha velem szeretnétek játszani, nyugodtan vegyetek fel, csak előbb szóljatok nekem pc guru PÜ-ben. Bejelentkezőnevem: venom111, Summonernevem: VENOM111
Mindenkinek figyelmébe ajánlom, hogy legalább egyszer próbálja ki!