Az Elit Alakulat


Őszintén szólva elég nehéz egy ilyen műről cikket, ismertetőt (vagy valami ahhoz hasonlót) írni, s még nehezebb azt elkezdeni, de ha már belevágtam, akkor megcsinálom. Kezdjünk mindent csak az elején…


A sikerpáros


Kicsit sablonosra sikerült ez az alcím, de a lényeget tükrözi. Aki nem csak nézi a filmeket, sorozatokat, hanem kicsit jobban otthon van a színészek, rendezők, s egyéb a ’színfalak mögött’-re jellemző dolgokban, az tudja, hogy mire értettem a sikerpáros megnevezést. Bizony a jó öreg Spielberg-re és Tom Hanks-re gondoltam. Én nem mellesleg az előbbit a legzseniálisabb rendezőnek, az utóbbit pedig az egyik legjobb színésznek tartom. Amivel szerintem nem én vagyok egyedül a világon, hiszen Spielberg olyan nagyszerű filmeket tudhat magamögé, mint például a Ryan közlegény megmentése; E.T. (csak hogy egy nagy klasszikust említsek); Schindler listája.
Tom Hanks nevét hallva meg szerintem az emberek 80%-ának a Forest Gump ugrik be ( azért az alakításért egy kis Oscar szobrocskával is jutalmazták. ), de a Ryan közlegény megmentésében és például a Terminálban is elég meggyőzően alakított (előbbiért Oscar jelölést kapott, utóbbiért én adtam volna egyet). Egyszóval, se Spielberg, se Tom Hanks nem szégyenkezhet a múltja miatt és mind a kettőnek meg vannak a megfelelő filmes tapasztalataik. Már csak azért lehetett izgulni, hogy vajon sikerült-e megfelelő párossá összegyúrni őket. Mielőtt bőszen belekezdenék a sorozat boncolgatásába, halkan megsúgom: Igen, sikerült.
Nem akarom túl hosszúra nyújtani az írást, ezért csak ennyit szánnék a rendezésre, és egy huszárvágással belekezdenék a sorozat bemutatásába.




A minisorozatot, -amely csupán 10 részes és részenként körülbelül 1 órás-, még annak idején a HBO csatornája sugározta kishazánkban (mondjuk mindenhol a HBO adta, de mind1) . A történet természetesen a 2. világháború körül forog, hogy kicsit pontosabb legyek a 101. légihadosztály 506-os ezredéhet tartozó Easy század kalandokkal teli történetét meséli el.


1944-ben amikor a partraszállás előtt az amerikaiak ledobálták az ejtőernyősöket Normandiába, hogy valamilyen szinten megtisztítsák a partraszálló egységeknek az utat, akkor, azon a napon vetették be az Easy századot. És többek között ettől az eseménytől kezdődik a hagyományosnak éppen nem mondható Easy század kalandjai. Nem véletlenül fogalmaztam úgy, hogy ’többek között’, de erre majd később visszatérek.


„Rozsdás a bajonettje katona?!”




1942-ben megkezdődik egy maroknyi kis csapat kiképzése, hogy később a 2. világháború és az Easy század részeséi váljanak. Ezeknek a katonáknak a kiképzéséért felelt Herbert Sobel kapitány (David Schwimmer -> Jóbarátok), aki egyedi stílusával és modorával próbálja gatyába rázni a fiúkat, hogy készen álljanak arra, ami Normandiában várja őket.


Röviden erről szól az első rész. A másodiktól kezdve viszont bedobják a század katonáit a mély vízbe, ahogy minket nézőket is. Innentől kezdve lehetünk részesei a nagy kalandnak. Normandiántól, Carentanon át egészen Hollandiába és Németországba vezet az útjuk. Sőt, még kis kitérővel Anglia és a végén Ausztria is képbe kerül. Persze ezek között mind-mind megvívott csaták állnak, amiket remekül bemutat a sorozat.


Szinte folyamatos szereplő lesz Richard Winters őrnagy (Damian Lewis), aki az Easy század vezetőjeként harcol majd a világháborúban, és aki meglehetősen hamar a kedvenc karakteremmé vált. Mondjuk ezt szinte az összes többire is igaz. A sorozatban rendkívül jól játszanak a színészek. Ron Livingston (Lewis Nixon százados) és Damian Lewis (Richard Winters őrnagy) is megkapta a neki járó Golden Globe-jelölést, mint a legjobb mellékszereplő és legjobb főszereplő tv filmben, vagy sorozatban. Tehát a színészek adottak egy jó produkcióhoz. A történet adta magát. Már csak jól össze kellett rakni a részeket, amiben sok minden az alkotók segítségére volt. Így például Stephen E. Ambrose regénye (ami alapján készült az Elit alakulat), és a még akkor élő Easy század veteránjai is megpróbálták felidézni, hogy mi, hogyan is történt akkoriban. Ehhez fűzném hozzá, hogy az egyes részek elején hallhatunk egy-egy rövid visszaemlékezést az előbb említett veteránoktól, ami az adott rész történetéhez kapcsolódik.


Egyébként a történet szálakat nagyszerűen fűzték össze. A néző biztos nem fog összezavarodni, vagy olyanokat kérdezgetni, hogy például 'hol is harcolnak most?'.


Összegzés


Mindent összevetve egy nagyszerű 10 részes sorozatot kaptunk Spielbergtől és Tom Hankstől. Tényleg, csak ajánlani tudom mindenkinek. És csak, hogy lássátok nem hiába dicsérem össze-vissza, csöndesen megemlítem, hogy az IMDB oldalán 70 ezer szavazat után 9.6-os átlagértékelést kapott, ami azon az oldalon példaértékűnek számít, és 2002-ben Golden Globe és Emmy díjjal is jutalmazták a maga kategóriájában. Én 10/10-et, vagy ha százalékban akarom kifejezni akkor 97-99% körül adnék neki.

Ezt a posztot azért is írtam, hogy már valamivel jelentkezzek, plusz azért is, mert nekem az egyik kedvencem ez a sorozat, és az alkotóktól jön márciusban egy új, hasonló minisorozat, amely a Csendes Óceáni hadműveleteket mutatja be, és a The Pacific névre hallgat ( nem mellesleg a HBO csatornáján lesz majd látható). Egyszóval március 15-én mindenki készítsen maga mellé Chipset, Colát vagy éppen amit óhajt és nézze meg a premierjét. Én már nagyon várom






Band of Brothers



The Pacific

___________________________________________________________________________________

Meglepve tapasztaltam, hogy kiemelt lett a blogom. Hát, nagyon szépen köszönöm az illetékeseknek