Mert játszani jó!


A játék legelsősorban azért van, hogy szórakoztasson minket, minket a játékosokat, de sajnos néha (nah persze...) -főleg a multinak köszönhetően-, versenyzésbe torkollik át. Ezt gondolom mindenki érti, persze nem is ezzel van a baj, hanem azzal ami mögötte van. Az, hogy a játékosok zöme (persze-persze, tisztelet a kivételnek) nem tud, vagy nem akar normálisan játszani; normálisan, kulturáltan, szabályosan szórakozni, az már egy kicsit aggasztó.

Ki így, ki úgy...

Az internetnek hála, a különböző játékokon mára már teljesen természetes módon nem csak egyedül, hanem barátainkkal, vagy barátaink ellen is játszhatunk. Legyen szó, vérbeli CoD mókáról, vagy csak egy kis tápolós WoW-ról, esetleg valamely verseny játék egyikéről, teljesen mindegy, engem egyedül csak izgat, hogy nincs már olyan játék, olyan szerver, ahol egy normálisat lehetne játszani, anélkül, hogy folyamatosan szidjanak, csalónak állítsanak be, esetleg elküldjenek az anyámba, stb... És szerintem ez már egy kicsit idegesítő, sőt, mi több, sok multis gamet, ezért is hagytam abba.

Egy (volt) nagy kedvenc...

Rengeteget, sőt még annál is többet gyűrtem még anno a CoD2-t. Gyakran voltam klánokba, sőt egy időben még nekem is volt szeróval együtt, de, aztán egyszerűen elment tőle a kedvem. És, hogy miért? Mert, bármely szeróba is mentem be a sok közül, nem találtam egy normális kulturált társaságot, akik ne szidtak, köpködtek, esetleg csaltak volna. Ezer meg ezer példát tudnék felhozni erre, és még én csodálkoztam, hogy olyan hirtelen abbahagytam. Mutatok egy egyszerű szolidabb példát: Be megyek a szeróba. Megyek valahol, és lelövök egy gyereket, aztán ugyan azon a helyen maradok, de nem úgy, mint azok a bátor, vakmerő, kemperek, hanem csak úgy ott rohangálok azon a területen... Jön a csávó (ugyan az, akit az előbb megöltem) ugyan arra, ahol kinyírtam, és furcsa módon megint lelövöm, aztán fél percre rá megint ugyan ez játszódik le, utána be írja nekem, hogy b@zd meg te nOOb (angolul). Kérdem én, miért??? Én vagyok a noob, amikor Őt háromszor egymás után kinyírom, én vagyok a noob, amikor az első, sőt a második halála után is ugyan arra jön az okos, nem, hogy például megkerülte volna azt a helyszínt. És mondom, ez még csak egy szolidabb példa. Az, hogy ha van egy jobb statom, egyből megvádolnak, hogy csalok, az már meg sem lepő. És szeretném azt, mondani, hogy ez csak a külföldi szerókon van így, de sajnos nem, a magyar szerókon, magyarok között is ugyan ez megy. Semmi tisztelet, semmi játékszellem, csak a csalás, egymás szidása... És ez lenne a szórakozás? Hát, ha igen, akkor én ebből köszönöm nem kérek.


Nem megy a játék? Hát, akkor mire vársz, csaljál!

Először is szögezzük le: példának okáért itt a CoD (lesz más is...), már azt sem tudom, mi annak a nyavalyás programnak a neve, aminek a segítségével "át" lehet látni a falon, látod az ellenséget, a nevüket, ki hol van, stb. - Én is próbáltam, egyszer, nem többször, és fura mód nem érdekelt utána, nem súgta a fejemben egy hang, hogy "hát mire vársz? Ha már megteheted, miért ne?". És ennyi, kész, nincs tovább. Én hülye meg megmutattam haveromnak is ezt a progit (nem is egynek ráadásul, az egyikkel azóta sem beszélek...), kipróbálta, és lám.... Most mondjam, vagy magatoktól is rájöttök? - neki nem volt elég egy "próba", folyamatosan, szinte megállás nélkül csak azt használta, és dicsekedett, ha első lett a menet végén. Már nem mertem, úgy játszani vele egy jót, hogy egyszer-egyszer amikor lelőtt, meg ne kérdezzem tőle: hogy csináltad? Ugye most nem csalsz? (amúgy eszembe jutott a progi neve: vh, valami wallhack-nak vagy minek a rövidítése). Szóval erről ennyit. Volt még valami másik progi is, amiről én tudok (mert hát biztosra veszem, hogy voltak még ezeken kivül is), az meg arra volt jó, hogy a cél keresztet automatikusan rávitte az ellenség fejére, de ezt csak havertól tudom, én nem próbáltam. Ráadásul a cw-k sem úgy zajlottak, ahogy kellett volna: folyamatosan egymás vádolgatása, szidása, stb. És hát azért, hogy én se idegeskedjek, meg csapkodjam a billentyűzetet végül abbahagytam.

Mert szivatni mindig jó érzés.

Még egy kicsit visszakanyarodok a CoD-hoz. Én valamilyen szinten csalásnak is veszem a kemperkedést, persze ez olyasmi "legalális" csalás, szóval meg teheti bárki (tudom, elvégre a vh-t is), de nem illik. Másrészt ezt köcsögösködésnek (elnézést a kifejezésért) is lehet venni. Az, hogy egy helyben gubbasztasz egy sarokban, és várod, hogy a másik el szaladjon előtted, hogy aztán jól háton lőhesd, szerintem azért kell egy kis bunkóság, hogy finoman fogalmazzak... Persze itt van kivétel, például egy mesterlövész puskával nem fogok a nyílt utcán ugrándozni, és lőni összevissza, hátha majd eltalálok valakit elven, de az, aki a bokorból kiugorva háton lő Thompsonnal, az ne jöjjön nekem az előbb említett kivétellel... Ez az egyik, a másikat pedig a GRID-ben tapasztaltam. Még Box-on a demójával elég sokáig multiztam. Itt röviden vázolom a szitut: Áll mindenki a startnál (10-12 autó...), elrajtol a mezőny... az az.. dehogy, csak elrajtolna, ha nem lenne pár emberke szórakozása az, hogy a stratnál nem előre, hanem hátra fele mennek, és ha mákod van, akkor te pont elölről indulsz, de még így sem lesz nyugodt versenyed. Amikor érnél be a célegyenesbe, akkor még kb. 1-2-3 autón át kell "vergődj", amik beállnak a cél előtt egy kicsivel az út két oldalára, és amikor oda érnél, akkor eléd mennek, ha mákod van, még idejében kikerülöd, de ha nincs, akkor oda a versenyed, és sokszor az első hely is. Kérem szépen, a GRID egy versenyautó szimulátor, ahol normális versenyek folynak, ha valakik meg azt élvezik nézni, hogy kinek mennyire/hogy törik a kocsija, akkor mért nem Crashday-eznek, vagy például ott van még a kitűnő Flatout is...

Miért?


A fentieket még ragozhattam volna oldalakon keresztül, de nincs túl sok értelme, hisz úgyse fog megváltozni semmi. Mindenesetre a fenti érvelések alapján, megint csak felmerül bennem az, hogy miért? Nem hiszem el, hogy sokak ebben lelik örömüket, a csalásban, szívatásban, -ezzel mások játékát elrontva. Most komolyan, attól még fényesebb, dicsőségesebb lesz valaki statja, ha csal, kempel? Attól még jobban fog aludni valaki, azzal a tudattal, hogy: "hú, de jó, ma is elrontottam pár gyerek versenyét...". Ha én nem lehetek első, akkor más se legyen, igaz? komolyan mondom, én ettől már lassan hányok. Nem hiszem el, hogy a játékosok zöme, még mindig nem ébredt fel, nem tudja, hogy miért is vannak valóban a játékok, nem tudja használni a játékokat. És bár tudom, ez egy darabig, sőt szerintem amíg lesznek játékok, amíg lesznek multiplayeres játékok, nem fog megváltozni, - sajnos!

Jah és, hogy miért írtam az elején, hogy a BF: Heroes juttatta eszembe? Nos, ezért: Mivel ingyenes, és mindenki ezzel nyomult, gondoltam én is kipróbálom. Sok "szenvedés" után be tudtam lépni egy szeróba. Az első játékom volt, és mi fogadott? Ha mi nyertünk (amcsik), akkor a németek: luckamericans, luckyou..., ha ők nyertek: Noob americans, noob... Lehet elfogult vagyok, mert persze ez csak az első játék volt, de ezek után már semmi kedvem nem volt a játékhoz. És szerintem nem is nagyon fogok többet hozzá nyúlni.

Nos ez lett volna a késői (vagy inkább lassan korai) posztom. Ez után meg majd jövök a "My top..."-os bejegyzéssel.

Addig is jó (szabályos) játékot mindenkinek