Azoknak, akik egyáltalán nem ismerik a Bleach-et:

A Bleach eredetileg Tite Kubo mangája, amiből a Studio Pierrot 2004-ben kezdett anime-t készíteni, és ezt azt hiszem nem fogjuk megbánni.

Az alapok:
A Bleach világa bizonyos szemszögből nem sokban különbözik a miénktől. Van az emberek világa, ahol főhőseink egy része is él, ami a mi világunk megfelelője, és ugyanúgy folyik ott az élet, mint nálunk. Emellett azonban létezik egy másik világ is, mely úgynevezett szellemi részecskékből épül fel. Ilyen szellemi részecskék alkotják az emberek lelkét is, melyek halálunk után egy ideig még az élők világában bolyonganak, azonban ezeket a részecskéket átlagos ember nem látja. Azon kevesek, akiknek elég nagy szellemi energiája van, hogy érzékelhesse a szellemi részecskéket, három fokozatban érzékelhetik őket.
1. Az illető homályosan lát valamit a lelket helyén.
2. Az illető teljesen tisztán látja a lelkeket.
3. Az illető nem csak hogy tisztán látja őket, de kommunikálni is tud velük, sőt meg is tudja őket érinteni.
Azonban nem csak lelkek épülnek fel szellemi részecskékből, hanem a lelkek világa, valamint az onnan, az emberek világába átkerülő lakók. Itt érdemes megjegyezni, hogy a szellemi részecskék szabadon átjárhatnak a két világ között, azonban az emberek nem tehetik be a lábukat a lelkek világába, anélkül, hogy a testüket át nem alakítanák szellemi részecskévé (ez a folyamat fordítva is működik, tehát aki átmegy emberként a szellemi világba, nyugodt lehet, emberként térhet vissza). Említettem a lelkek világának lakóit, akik két csoportra oszthatók, és egymás esküdt ellenségei:
1. Shinigami/Halálisten (Előbbi az eredeti japán név, amit feliratoknál szokás használni, utóbbit szintén láthatjuk feliratoknál, ugyanakkor a magyar szinkronban is ezt a változatot használják): A japán mitológiából átvett alak, itt tulajdonképpen ők azok, akik az emberek világában bolyongó lelkeket átküldik a lelkek világába, emellett harcolnak ősellenségeikkel. Ismertetőjegyük, hogy fekete kimono-t (tradicionális japán ruha), és katana-t (hagyományos japán kard) hordanak.

2. Hollow/Lidérc: A Shinigami-k ősellensége, ismertetőjegyük, hogy egy fehér maszk takarja az arcukat, egyébként mindegyik teljesen másképp néz ki, más képességekkel.


A történet:
A főhősünk Kurisaki Ichigo, 14 éves, most kezdi a középiskolai évet Karakura városában. Teljesen átlagos diáknak számít két dolgot leszámítva. Az egyik a narancssárga színű haja, a másik pedig, hogy látja a szellemeket, és beszélgetni is tud velük. Ennek ellenére nyugodtan élné az életét, amikor egy Shinigami, akinek a neve Kuchiki Rukia, fel nem tűnik a szobája ablakán. Persze Rukiának fogalma sincs arról, hogy Ichigo látja őt, szóval elkezd magában beszélni, mire Ichigo egy hátbarúgással jelez neki, hogy bizony látja. A kezdeti meghökkenés után Rukia elmagyarázza a helyzetet Ichigonak, majd mielőtt komolyan összebalhéznának, egy Hollow támadja Ichigo-ék házát. Rukia azonnal siet, hogy legyőzze újdonsült ellenfelét, azonban Ichigo sem akar tétlenül ülni, miközben a családját félholtra verik. Aminek a vége az lesz, hogy Rukia súlyosan megsérül, miközben Ichigo-t menti meg, és már csak egy lehetőségük van, hogy ne Holloweledelként végezzék. Ichigo-nak Shinigamivá kell válnia. Ez meg is történik, és Ichigo újdonsült erejét rögtön fel is használja a Hollow legyőzésére. És ez az újdonsült erő egy katana, azonban nem a hagyományos fajtából, hanem egy bitang nagy katana. Innentől pedig elszabadul egy olyan eseménysorozat, mely harcokkal, és fordulatokkal lesz teletűzdelve mind Ichigo, mind barátai számára.


A Bleach hosszú története során (amely a mai napig folytatódik mind anime, mind manga formájában) Ichigo rengeteg barátra és ellenségre tesz szert. A részesk során egyre jobban megismeri milyen Shinigami-nak lenni, milyen problémákkal kell megküzdenie, hogy egy idő után már nem csak ő, de a barátai is segíteni tudnak a harcban. Sok új ellenfél tűnik fel, akik közül néhányan a későbbiekben barátok lesznek. Ez a sorozat elsősorban harc és poénorientált, tehát látványos összecsapások tömkelegét zúdítják ránk, de ne lepődjetek meg, ha egy komoly harc közben némelyik beszólástól hasfalszaggató nevetésben törtök fel. Emellett a története is igen kiváló. Nem egy klasszikus írókat megszégyenítő történet, de ahogy haladunk előre, úgy bonyolódik egyre a dolog, és tanakodunk ki is mozgatja a szálakat valójában, aztán mikor kiderül, akkor jön az igaz nagy pofáraesés, hogy bizony nem erre számítottunk. Amikor pedig a terv részletesen bemutatásra kerül, akkor... Két részben elmagyarázza a főgonosz hogy csavarta a szálakat az elmúlt 60 részben, és én csak hüledeztem, hogy ez aztán tényleg összetett (és ezt a nagy hüledezést úgy tudta produkálni, hogy nem sokkal előtte lett vége a Death Note-nak is, amibe két rész után beleszerettem, és azóta sem találtam annál jobb anime-re történet alapján). Tehát ha valaki elkezdi nézni, készüljön fel rá, hogy alaposan ráfügg, és függhet is, hiszen jelen cikk írásakor épp a 192. részt várom, és hol van még a vége. Bátran ajánlom mindenkinek, aki egy hosszú anime-re akar ráfüggni!

Annak, aki ismeri a mangát, de az anime-t még nem:

Ha eljutottatok idáig, akkor örülök neki, remélem nem untattalak nagyon benneteket az elvileg általatok már ismert adatokkal. Bár feltételezem, hogy ti vagytok kevesebben (vagytok egyáltalán?), remélem el tudom érni, hogy megnézzétek az anime-t is, ha még nem tettétek volna.
A mangában ismert események szinte egy az egyben meg vannak jelenítve jelenítve a mangában, pontosan úgy, ahogy ott láthattátok. A rajz természetesen ugyanolyan, mint a kis füzetben, tehát azonnal rá fogtok ismerni mindenre. Vannak azért plusz jelenetek, sőt, amikor Ichigo-ék a lelkek világában harcolnak, a manga végén voltak egy oldalas kis rajzolmányok, amik egy részét megcsinálták egy teljes epizóddá (Kon, mint focilabda egy Hollow ellen XD). De készüljetek fel másra is. Mivel a manga nem halad olyan gyorsan, mint az anime (a manga harcai részeken keresztül elhúzódnak, míg az anime-ben ezek max két részesek, durvábbak esetén három), ezért a készítők úgynevezett filler, vagyis kitöltő epizódokat is csináltak. Van, hogy csak két, három rész, van ahol kicsit több, de pl kétszer is van olyan, amikor egy teljesen új saga-t látunk (saga: Egy adott történeten belül, egy nagyobb, összefüggő eseménysorozat). Az egyik Ichigo-ék hazatérése után, ami még belesimul a történetbe. A második, ami nemrég lett vége, kissé fájóbban nyúlik bele. Ugyanis mikor Ichigo megmenti Orihime-t Las Noches-ban, az anime vált, és egy másik történetet mesél el, majd visszatér az eredeti történetfolyamba. Ezek nem olyan jók, mint a mangából átvettek, de nem is olyan rosszak, hogy utáljuk őket.

Nos, véget ért az ismertető. Lehet, hogy sok dologra nem tértem ki, ezeket kérlek jelezzétek, és utólag beleírom, valamint legközelebb jobban figyelek a feltüntetett hibákra. Legközelebb a Bleach mangaváltozatáról írok ismertetőt, ami előreláthatólag szerdán lesz, tekintve, hogy addig két ZH-t is írok, és tanulni kéne.