Azoknak, akik egyáltalán nem ismerik a Bleach-et:

A Bleach Tite Kubo mangája, amely 2001-ben kezdte meg a pályafutását, miután hosszas kiadókeresgélés után végre megjelenhetett a Shonen Jump magazin hasábjain, ahol sok más híres manga tűnt fel, és vált népszerűvé.
(Megjegyzés: Mivel a manga története és alapja ugyanaz, mint az animenek, ezért a mindkét helyen megegyező dolgokat áthozom az animeismertetőből ide, remélem nem haragszotok meg érte!)

Az alapok:
A Bleach világa bizonyos szemszögből nem sokban különbözik a miénktől. Van az emberek világa, ahol főhőseink egy része is él, ami a mi világunk megfelelője, és ugyanúgy folyik ott az élet, mint nálunk. Emellett azonban létezik egy másik világ is, mely úgynevezett szellemi részecskékből épül fel. Ilyen szellemi részecskék alkotják az emberek lelkét is, melyek halálunk után egy ideig még az élők világában bolyonganak, azonban ezeket a részecskéket átlagos ember nem látja. Azon kevesek, akiknek elég nagy szellemi energiája van, hogy érzékelhesse a szellemi részecskéket, három fokozatban érzékelhetik őket.
1. Az illető homályosan lát valamit a lelket helyén.
2. Az illető teljesen tisztán látja a lelkeket.
3. Az illető nem csak hogy tisztán látja őket, de kommunikálni is tud velük, sőt meg is tudja őket érinteni.
Azonban nem csak lelkek épülnek fel szellemi részecskékből, hanem a lelkek világa, valamint az onnan, az emberek világába átkerülő lakók. Itt érdemes megjegyezni, hogy a szellemi részecskék szabadon átjárhatnak a két világ között, azonban az emberek nem tehetik be a lábukat a lelkek világába, anélkül, hogy a testüket át nem alakítanák szellemi részecskévé (ez a folyamat fordítva is működik, tehát aki átmegy emberként a szellemi világba, nyugodt lehet, emberként térhet vissza). Említettem a lelkek világának lakóit, akik két csoportra oszthatók, és egymás esküdt ellenségei:
1. Shinigami/Halálisten (Előbbi az eredeti japán név, amit feliratoknál szokás használni, utóbbit szintén láthatjuk feliratoknál, ugyanakkor a magyar szinkronban is ezt a változatot használják): A japán mitológiából átvett alak, itt tulajdonképpen ők azok, akik az emberek világában bolyongó lelkeket átküldik a lelkek világába, emellett harcolnak ősellenségeikkel. Ismertetőjegyük, hogy fekete kimono-t (tradicionális japán ruha), és katana-t (hagyományos japán kard) hordanak.

2. Hollow/Lidérc: A Shinigami-k ősellensége, ismertetőjegyük, hogy egy fehér maszk takarja az arcukat, egyébként mindegyik teljesen másképp néz ki, más képességekkel.


A történet:
A főhősünk Kurisaki Ichigo, 14 éves, most kezdi a középiskolai évet Karakura városában. Teljesen átlagos diáknak számít két dolgot leszámítva. Az egyik a narancssárga színű haja, a másik pedig, hogy látja a szellemeket, és beszélgetni is tud velük. Ennek ellenére nyugodtan élné az életét, amikor egy Shinigami, akinek a neve Kuchiki Rukia, fel nem tűnik a szobája ablakán. Persze Rukiának fogalma sincs arról, hogy Ichigo látja őt, szóval elkezd magában beszélni, mire Ichigo egy hátbarúgással jelez neki, hogy bizony látja. A kezdeti meghökkenés után Rukia elmagyarázza a helyzetet Ichigonak, majd mielőtt komolyan összebalhéznának, egy Hollow támadja Ichigo-ék házát. Rukia azonnal siet, hogy legyőzze újdonsült ellenfelét, azonban Ichigo sem akar tétlenül ülni, miközben a családját félholtra verik. Aminek a vége az lesz, hogy Rukia súlyosan megsérül, miközben Ichigo-t menti meg, és már csak egy lehetőségük van, hogy ne Holloweledelként végezzék. Ichigo-nak Shinigamivá kell válnia. Ez meg is történik, és Ichigo újdonsült erejét rögtön fel is használja a Hollow legyőzésére. És ez az újdonsült erő egy katana, azonban nem a hagyományos fajtából, hanem egy bitang nagy katana. Innentől pedig elszabadul egy olyan eseménysorozat, mely harcokkal, és fordulatokkal lesz teletűzdelve mind Ichigo, mind barátai számára.


A manga minőségére azt hiszem egy szavunk sem lehet. A rajzok nagyon jól néznek ki, bár az arcok viszonylag egyszerűbbek, minden már igen részletesen kidolgozott, az ember tényleg maga elé tudja képzelni az adott oldalakon lévő képeket. Mivel a történet tele van harcokkal, ezért nem szabad elmennünk amellett sem, hogy ezeket a harcokat sikerült igen mozgalmasan, és jól átláthatóan megrajzolni, így ahogy haladunk egyre tovább, mintha mi is éreznénk egy csata pörgősségét. Emellett a történetre sem lehet panaszunk. Mindig van egy új, erősebb ellenfél, mindig van valami, amitől érezzük, hogy a háttérben igen bonyolult szálakat mozgatnak, amitől csak még izgalmasabbá válik az egész történet. Ezt látjuk is, ahogy haladunk előre a történetben, ármánykodásokra derül fény, feltűnik a valódi rosszfiú, aztán pedig elárulja a tervét a győzelem kapujában. Tehát ez egy igen izgalmas manga, ami azok számára ajánlott, akik hosszan akarnak elmerülni egy remek, harcokkal teli történetben rengeteg szerethető és utálható karakterrel (vagyis inkább szerethetőkkel, és olyanokkal akiket szeretünk utálni XD).

Azoknak, akik ismerik az anime-t:

Ha imádtad az anime-t, de nem tudsz betelni vele, akkor olvasd a mangát! Ennél egyszerűen nem tudok jobbat tanácsolni! És hogy miért? Nos, gondolom nem egyszer előfordult veletek az anime nézése során, hogy néha rövidebb (1-2 részes), hosszabb (úgy 30-40 rész) időszakoknál úgy éreztétek, hogy az adott epizódok nem olyan jók mint a többi. Igen, sokak szerint, és szerintem is vannak ilyenek, elsősorban a bounto-s epizódok (valamint a nemrég befejezett bakkouto-s részek). Ez azért lehetséges, mert a Bleach esetében fennáll az az érdekes helyzet, hogy az anime gyorsabban halad, mint a manga. Annak idején ezért készültek a bounto-s részek, hogy a manga haladhasson, valamint most nemrég a bakkouto-s részek, amiket igen kellemetlenül a történet egy nyugodtabb pontjának félbevágásánál kezdték el adni. Végülis jól lehetett rajtuk szórakozni, de mégsem az igazi. Szerencsére a mangában ilyen nincs, szóval itt töményen azt kapjuk amitől a Bleach-et szeretjük. És ha már nem bírod kivárni hogy folytatódik Ichigo-ék története, akkor ez a legjobb hely, ahol megtudhatod.

A Bleach manga olvasása online, vagy külföldről való beszerzési lehetőség egy helyen! Keresd a One Manga oldalán!