Játékot venni jó. A gyári játék mindig többet ér, mint a crackelt társai. Ott van a kézikönyv. Nálunk általában tele van hibával, de nem baj, legalább a képeket nem lehet félre gépelni. Nekem borzalom a helyesírásom, úgyhogy jobb ha csendeben vagyok efelől. Aztán ott az igényes cd/dvd/brd lemez, amit másképp nem kaphatunk meg. A gyönyörű borító... amit később valami pocsék úgyis levált... (khm.. "gyémánt" kiadás...). Mindez viszont semmit sem érne a normális support nélkül, akik szorgosan írják nekünk a javítást, a temérdek hibával kiadott műhöz, ami persze többet árt néha mint segít... No de nem is ez a lényeg. Játékot venni jó. Úgy érzi tőle az ember, hogy azt a címet tőle már senki sem veszi el, ott lesz a dvd, bármikor elő lehet szedni..

..aztán beüt a mennykő..Történetesen pont azt a dvd-t "nézi ki" magának a meghajtó, amit épp nem másoltál sehová és -lévén gyári- cracked sincs hozzá, ha nem lehetne olvasni a lemezt. No de sebaj. Úgyis olcsó, megvesszük újra, valami jó sz... izé olcsó kiadásban és pótoljuk a lemezt legalább. Jó ötlet! Irány a bolt! ...és akkor jön a szívás! "Játszanál? Kéne egy-egy nem top cím? Hát ezt megszívtad öreg, mert NÁLUNK NINCS!"

Igen. Ez a helyzet. Mára oda jutottunk, hogy egy 4 évesnél régebbi játékot megszerezni legálisan, boltban, fizikai adathordozón... nonszensz. Eleve kiröhögnek, ha csak próbálkozol is. Ebben mi a gáz? Hát csak az, hogy bizonyos sikerjátékok is felkerültek a "törlésre megjelölve" listára. Mára sem Stalker, sem Doom3, de még Bioshock sincs dvd-s kiadásban nálunk. Persze csak pc-re. Miért? Mert a sok barom inkább letölti, a kiadó meg látva azt hogy már nem veszik meg, inkább még időben visszavonja. A régi klasszikusok néha már-már nevetséges áron ott vannak valami szemét közé dobva (Fable 990 HUF.. ), aztán eltűnnek a zúzdában.

..és akkor térjünk rá a trágy... izé a tárgyra. Warez. Alapvetően a crackerek abból indultak ki anno, hogy ha nem tudod megvenni, akkor törd fel és terjeszd másképp. Ennek már az a változata él jobban, hogy ha nem akarod megvenni, akkor lopd el, és röhögj azon aki mégis. Hamarabb megkapod neten letöltve, mint a boltban. Éljen, de jó! Nem számít kit tesznek tönkre, nekik ez baromi jó szórakozás. Miattuk szív többnyire egy tucat ember, akiknek a munkahelye megy csődbe, mert a kedves (nem) vásárló nem csak lopja a terméket, de még sokszorosítja is. Ez nem olyan, mint ha a boltból valaki lenyúl egy mp3 lejátszót és azt ő hallgatja, ez olyan mintha bemész a bankba, kikapcsolod a riasztót és közben szólsz az utcán a tömegnek is, hogy "most már jöhettek, nyitva van a széf".

A dolognak persze van másik oldala is. A warez ingyen reklám is egyfelől. A leggyorsabban terjesztő médiacsatorna. Emellett életben tartja a cikk elején említett játékokat. Manapság igaz elterjedőben van a begyűjtésük és újra kiadásuk, ha másképp nem, hát a digitális csatornákon. (GOG és társai).

Elsődleges probléma ezzel, hogy ezek a csatornák könnyen válnak önként warez paradicsommá. Jó példa erre a Steam. Aki azt hiszi, hogy ott csak vásárolni lehet, az súlyos tévedésben él... Simán meg lehet kerülni a védelmet! Na de ebbe most ne menjünk bele.

Szóval ott tartottunk korábban, hogy menjünk vásárolni... Vegyük meg a kedvencünket, ha kell többször is. Pláne ha meg lehet venni. A legutóbb az a meglepő pillanat következett be az életemben, amit addig nem gondoltam volna. GTAIV. gondolja az ember, hogy egy ilyen játékból tele van a bolt, hisz biztos sokan keresik. Hát rosszul gondoljátok, mert konkrétan 4 boltban volt belőle 0 db PC-s kiadás. Na most ha a hiú ábránd éltet valakit, hogy később volt: hát nem. Nem volt. Itt a köcs.. a szép fehérnek sem mondható karácsony. Az ember venne valamit, erre puff neki, nem veszel, mert NINCS!

Ezek után még a beszállítók háborognak, hogy sok a warez? Hát ha nem adnak lehetőséget sem az embernek másra. Nem, nem a kiadó/fejlesztő/beszállító trió szívja meg rendszeresen a warez miatt. Mi pc-sek szívunk nap mint nap. Nekik bejön egy fix összeg, ami ha kevesebb mint a várt, akkor sír a szájuk, de arra senki sem gondol, hogy "hol a f.. vegyem meg azt a cuccot?" Persze. Rendeljem meg külföldről, meg töltsem le isten tudja honnan. Mennyivel jobb ha a Steamen keresztül szenvedem le 150k-val, mint ha torrenten jön 400-al?

Ebből is látszik, hogy a warez nagyon is meg tudja osztani, még az addig becsületes embereket is. A legtöbben persze köpnek egyet és letolvajoznak ha kijelented, hogy nem legális a játékod. A fórumokról kitiltás jár érte. Arról senki sem beszél, hogy ha nem lehet megvenni, akkor honnan a bánatból szedd össze...

A másik kedvenceim a "legális" warez cuccok. Szedtetek már le nem hivatalos magyarítást ugye? Na, hát az pl. az adott program szerzői jogainak két lábbal tiprása, csak ugye arról szeretünk hallgatni. Ugyan ez a modolás is, abban az esetben, ha a fejlesztő semmi eszközt nem ad a moddolás lehetőségére. Tele vagyunk ilyennel is. GTA esetleg valaki? Kocsi cserélgetés? illegális úton visszafejtett forráskódok. Semmi sem véd meg a ténytől, hogy feltörtél valamit, kivéve hogy ezekből anyagi haszon nem származik. Viszont ilyen modok nélkül nem is lenne ma TF2...

..most akkor adott a kérdés: A warez a csúnya, undorító tolvaj banda műve, semmire sem jó... vagy nem látjuk a fától az erdőt? Igyekezem ezt a postot úgy megírni, hogy ne válaszoljak én senki helyett...