Sajnos mostanra nagyon kevés felhasználó maradt itt, aki emlékezne arra, miért is regisztráltam anno az oldalra. Egyrészt a cikkírói pályázat miatt, másrészt azért a két FPS játék topicért amiből az egyik csak jóval később került "végleges" (Végzetes? T.H.Q: Stalker...) formába, a másik viszont ikonikussan ott lapult már a legtöbb rajongó szívébe. No nem, nem az enyémben. Az enyémben csak egy gyenge folytatás volt. Baromi módon haragudtam érte ugyanis, hogy hangulatot váltott. Még ugye a Half-Life első része amolyan cső FPS/túlélő horror és kifelé mennénk végre a véget nem érő Black Mesa falai közül, addig a második rész ezt szépen megfordította és a látszólagosan ránk szakadó szabadság nekem cseppet sem tetszett. Egy ideig. Ugyanis a program olyan, mint az ópium: érzed, hogy nem kéne és rossz, de már nem enged el. Aztán egyre csak édesebb és édesebb lesz. Apránként összeáll a zavaros mesterségesen hozzáadott szereplőkkel kiegészített sztori... és... És elkezded szeretni. Van benne valami, ami másban nincs meg. Talán Viktor Antonov tett hozzá annyit, ami miatt... és itt nem tudom megmondani mi a jobb benne, mint bármelyik másik FPS-ben. Számtalan módon próbáltam magamnak szempontokat adni, mégis miért pont ez? Magam sem értem.

A két kiadott EP-vel én nagyon sokára játszottam az alaphoz képest. Viszonyításképp: az alapjáték kilopott bétája az első nap pörgött a gépemen, az EP-k viszont bevárták az Orange Box-ot, amit ráadásul nem is miattuk vettem, hanem a TF2 miatt. Hát persze: egy helyben ülve végig vittem mindkettőt... Na most, aki ugyan ezt megtette, az úgy érezheti jelenleg magát, mint aki filmet néz és jön a reklám, aztán várja a folytatást... és nem jön. Amit tudunk: valaha létezett egy EP3 koncepció. Azért hozták létre, mert az volt a terv, hogy az epizodikus megoldással hamarabb kerül ki a friss tartalom. Voltak olyan pletykák is, hogy az alapjáték tulajdonosinak ingyenes lesz az összes EP idővel. Nem lett. Az EP3 pedig soha sem valósult meg, vagy ha igen, azt földi ember nem látta azokon kívül akik dolgoztak vele. Azóta szállóige lett, hogy bizony Gabe nem ismeri a hármas számot. Illetőleg felmerült az is, nem-e valami kikötésük van ara, hogy a "rókabürke effekt" ne jöjjön a képbe, hogy egy-egy szériára max. két részt lehet kiadni. Ez utóbbit a két EP már magában is bizonyítani látszik, de nincs szerződés, amit ne lehetne felrúgni.

Most, hogy hol a Portal 3, hol a HL3 nevet védetik le... itt álljunk is meg egy apró kitérőre! Nos, azt ugye tudjuk, hogy elég csak az alap nevet levédetni, azzal már védett a sorozat. Csakhogy nincs kizáró oka annak, hogy valaki bejegyeztesse külön az, hogy "Half Life 3". Persze nyilván ha megsejti a Valve, hogy valaki más csinálta, akkor egyből perre mennek: perre mennek? Akkor viszont van igényük a harmadik részre, ami nekünk jó! Ha nem perelnek, akkor viszont aki készítette névfoglalást az nyeregben van, hisz akár ő is készíthet egy folytatást, hisz így minden joga meglehet hozzá. A másik lehetőség, hogy ők foglalták a nevet. Most, hogy ismét eltűnt, újabb két ok lehet: korán került elő, nem akarnak népharagot, ezért megkérték a begyezésért felelős céget, hogy rejtse el azt, vagy magát a bejegyzést kreáló egyént "kérték meg", hogy vegye vissza nagyon gyorsan, mielőtt csúnya perköltségeket fizet... Bárhogy is van: a HL3 ismét csak pletyka szinten lebeg a levegőben és még csak nem is tagadnak... de nem is cáfolnak.

Miután jövőre éppen a 10. évét éri el a HL2 és a 15-et az első rész, így joggal mondhatom: mostanra egy tucatnyi felnőtt várja már csak a folytatást. Ez bizony baj! Azért baj, mert főleg nekünk nagyon, de nagyon nehéz megfelelni. ismét több lehetőség van: csináltak egy populáris felhígított esetleg sandbox HL-t (Köszi, én nem kérem...) és veszik az új fiúk... vagy megcéloznak minket egy oldschool FPS-el, teletömve minden földi jóval, mindazzal, amitől a Half Life az ami... és akkorát bukik, mint az ólajtó, mert nincs r már igény!

Felmerül egy másik nézőpont is, ami szorosan kapcsolódik a SteamOS és a SteamBox nyilvánvaló létéhez. Mégpedig az, hogy a Valve belépett volna a konzol harcba már a két EP-vel, de időben kiugrottak, látva azt, hogy a kettő, de inkább három konzol mellett ők húzzák a rövidebbet és vártak. Mire? Nos, pont arra, ami most zajlik. Megvárták még ennek a generációnak lőttek. Ezt a felvetést amúgy alátámasztani látszik az, hogy a Source meglepően hamar fordul át másik rendszerek, mi több: másik eszközök kódútjára. Mintha mindig is így tervezték volna. Azt tudjuk, hogy Gabe éppen csak le nem köpi a Win8-at nyilvánosan, szóval most vajon széllel szemben fog pisilni és az eddigi játékosokat nem csak hogy egy remek FPS-el kell meglepnie, de mellé rá tudja őket venni egy teljes "rendszerváltásra"? Sokan már most irtóznak mindentől, ami Linux... kíváncsi leszek mit hoz a jövő ilyen szempontból. Vajon a Steam Linux kiadásának csupán egyetlen klikkre váró userei új istent avatnak hamarosan, mikor a Hl3 betöltő képsorai náluk jelennek meg először, vagy hiába várunk?

Akárhogy is alakul.... ha van játék, amit évről évre még várok: igen, sajnos van. Pontosan a következő Half Life az a játék. most felszisszenhetnek páran, hogy "persze, miért nem a GTAV pc...". Azért, mert a GTAIV pc-s portja után nem kérem köszönöm pc-re....

Nos, örömmel olvasnám itt ti mit gondoltok: várjátok a HL3-at vagy már lemondtatok róla?