Mint mondtam kezdjük a legelején.. Mint azt sok korombeli még tudja, a 90-es évek nem szűkölködtek szerepjátékban. Számtalan kimagasló és technikailag sikertelen alkotás született. Egyetlen közös vonásuk talán csak annyi, hogy akkoriban még a szerepjáték, szerepjáték volt. Értem ez alatt azt, hogy betartottak bizonyos formai követelményeket, ami ez a műfaj megkívánt.

Még annak idején, virágzott a C64 korszak és bőven élt az emberekben az emléke az első remek játékoknak. Ilyen játék volt a Wasteland is. Sokan a Fallout előfutárának tartják, bár kapcsolat köztük nem sok van, lévén az EA nem adta el a jogokat az Interplaynek.

Magát a Fallout univerzumot Tim Cain és csapata álmodta képernyőre. Bár a történet a távoli jövőben játszódik, utalás az '50-es évek atomháborús korszakára. A játék címe is innen van, lévén hogy a Fallout az amerikai szlengben rádióaktív hulladékot jelent.
A történet nemesen egyszerű: A hidegháború egyszer csak véget ér, mert a helyét átveszi egy rosszabb, a nyersanyagok utáni csata. Az ENSZ feloszlatja magát, az USA hatalmas anyagi válságba kerül és egy titokzatos járvány tizedeli a népességet. Kína kihasználva a helyzetet világuralomra készül törni. 2077-re a helyzet odáig fajul, hogy a Nyersanyagháború átalakul egyetlen összpontosított hadszíntérré.. és akkor valami szörnyű dolog történik. 2 óra alatt nukleáris csapások végeznek a lakosság nagyobb részével. Az okok és indokok nem egyértelműek. A túlélők nem maradatnak a szennyezett föld felszínén, ezért a még menthető dolgokkal együtt a földalatti menedékekben bújnak el.
Itt élik békésen az életüket még a menedékek kapui ki nem nyílnak újra.. illetve csak élnék. Ugyanis hála a technikának, ahogy az lenni szokott, a békés hétköznapokat félbeszakítja a 13-as menedékben is egy váratlan esemény. A vizet tisztító számítógép meghibásodik és új microchip nélkül bizony hamarosan mindenki szomjan hal. Természetesen a mi dolgunk lesz megkeresni ezt az eszközt, ám még nem tudjuk mivel is állunk szemben. A fenti világ kihívásai, merőben mások mint amire számítani lehet. Nem csak a sugárzás és egyéb kellemetlen dolgok, de egy-egy új faj feltűnése is megnehezíti a Menedéklakó életét. Ráadásul egy új vírus elkészítéséről is hírt hallunk majd..
..viszont hiába sietünk. , hiába győzünk. Nem lesz happy end a vége az első résznek. Mire ugyanis mindent elkövetünk az otthonunkért, addigra gyilkológépként fognak ránk nézni. Nem leszünk többet a hősük és mennünk kell..

Ízelítő az első részből..



A második rész elején megtudjuk, hogy 80 év telt el azóta, hogy a Menedéklakó elhagyta otthonát és a pusztába vándorolt. Messze északon a 13-as menedéktől távol alapított egy kis falut.Arroyo-t és itt élte le nem túl hosszú életét. Mára már cska a legendák mesélnek róla. Emlékét fennmaradt ruhája és kulacsa őrzi csupán. A kis falú pedig szépen vissza süllyedt a tudatlanság jótékony mélységébe. Most viszont ismét ideje valakinek útjára indulni, ugyanis eljutottak az éhenhalás szélére.. de persze a falu bölcs vezetői hallottak arról, hogy létezik egy bizonyos technika, ami vissza tuja állítani a régi állapotot. Egyetlen apró baj van csupán.. Fogalmuk nincs vajon merre lehet a 13-as menedék, ahol ez az eszköz elvileg megtalálható. Hát persze hogy ami dolgunk lesz előkeríteni.. és na ná hogy megint akad egy ész, aki el akarja pusztítani a világot..

..és egy régi a másodikból



És még egy mert ez nem maradhat ki:



A játéknak még létezik egy 3. része is illetve jelenleg készül a negyedik, ami a Fallout 3 nevet viseli. A Tactics, ami a sorban harmadik rész, nem kapcsolódik szorosan az első kettőhöz. Viszont megtudhatjuk belőle, hogy at atombombákat nem emberi irányítással juttatták célba. Egyébként, ha ügyesek vagyunk, erre van utalás a játék második részében is.

A játék híres arról hogy tele van filmes utalásokkal, ezek közül néhány:

A fekete bőrkabátunk az első részben a Mad Maxre utal.
A Hub nevű városban kivégezzük Kenny-t a rendőrt akkor megjelenik a "Kinyírtátok Kenny-t!" szöveg.
A második részben az A.I neve Skynet, ami utalás a Terminátor 2-re.
Dogmeat a játék kedvence, akit ha az egyik pályán megtalálunk és bántalmazunk feltűnik a gazdi is akit - merő véletlen - Mel-nek hívnak.
Szintén a második részben feltűnnek néha a Gyalog Galopp lovagjai, akik még keresik a grált..

..és most jön a harmadik rész.. Reményeim szerint lesz legalább egy pici köze az elődeihez.. Nagyon szép, nagyon jól néz ki, de hogy Fallout mitől lesz, azt még csak nem is sejtem.

A készülő harmadik részből:



Hát egyenlőre ennyi. Köszönöm hogy elolvassátok!

Üdv: Zsolt