..van aki pedig maga megy oda. Számot adni a sorsnak, számot adni magának. Egy levél.. ennyi maradt csupán, amit a halottnak hitt apánk hagyott nekünk és a remény, hogy a nyilvánvaló mégsem igaz. Biztos él még..

Az előbb említett ösztönünk használjuk ki ebben a játékban. Futunk.. igazából nem tudjuk mi elől, de futunk.. A szokványos dolgokat, mint hogy felveszünk egy lécet és majd jól leverünk mindenkit itt szépen el is felejthetjük.. nem-nem.. itt nem lesz esélyünk..Jó barátunk pont az ami a legfőbb ellenségünk is, a sötét. Jótékonyan eltakar minket a kíváncsi szemek elől.. hacsak nincs véletlen náluk egy lámpa.. A bukás itt végzetes.. Fuss! Fuss! Csak nincs hová..
..de miért futunk? Hisz magunk jöttünk ide, mi magunk akartunk itt lenni. Mégis minden pillanatban mennénk is..
Mennénk, mi ketten... illetve egymagunk. Főnösünk súlyos beteg. A vírus ami megtámadta, mintegy önálló személyiség is. Más sem hallunk, csak az ő gyakorlatilag monológ szerű megnyilvánulásait. Ami néha jól jön, néha viszont igen irritáló..Nos elsősorban tőle szeretnénk megszabadulni..
Ketten vagyunk.. vagyis mégsem.. vannak itt még nagyon csúnya "túlélők" akik nem igazán szeretnek minket. Viszont valamiben ez a játék eltér a többitől: nincs itt egyetlen élő személy sem. Az NPC-k teljes hiánya igen komolyan rányomja a bélyegét a hangulatra. Pontosan azért, mert egy-egy lény feltűnése teljesen véletlen. Mikor 10 percig semmi sem történik, utána pedig valaki megijeszt, annál nem kell hatásosabb horror. Akikkel itt találkozni fogunk azok vagy ki akarnak nyírni, vagy már jobb létre szenderültek. Kivéve aki csak később teszünk el láb alól..szegény.
Ami további erőssége a játéknak az a mesterien kihasznált fizika. Nem azért amiért sokan istenítik, hogy milyen remek, mert nem az. Viszont aki a feladatokat összeállította az értette a dolgát, mert amit ebből a fizikai motorból ki lehet hozni azt ő megcsinálta. Arról már nem is beszélve, hogy ha valaki azt mondja nekem, hogy ezek a feladványok túl könnyűek, az vagy zseni, vagy én nem vagyok normális. Alap esetben 6 óra alatt végig lehet vinni a játékot.. ha tudod mit kell csinálni. Ha viszont fogalmad nincs, akkor aztán lehet agyalni, mert itt aztán van feladvány.
Nos nem ilyen pozitív a helyzet a grafika terén. Azért igazán gondolhatták volna a srácok, hogy mégiscsak 2008 eleje van már.. Nem is arról van szó, hogy csúnya lenne, mert nem az. Viszont egy sötét folyosón egy fény-árnyék játékot bűn kihagyni. Egy vízfelületen egy fodrozódást megalkotni "nem nagy kunszt" Azon az egy pályán ahol kint vagyunk igazán bevehették volna a jégen megcsillanó fényt, vagy a fényben felkavar havat... de nem. Az egész olyan mintha minden arról szólt volna, hogy csináljanak egy jó hangulatú játékot és minden mást hanyagoltak volna. Fusson jól a legkisebb gépeken is, de legyen azért tűrhető is a grafika. Na ez nem jött be, mármint az eleje. Mert a gépigény az nem kicsi, hiába a "low" vagy "high" grafika, ez a játék mintha nem is lenne skálázható. Nálam alapon mindent maxra állított, aztán szépen beállt 28 FPS-re és szépen lassult.. mikor már a 18 volt az átlag akkor visszavettem... és "megjavult"? Egy frászt! Ugyanúgy szaggatott tovább.. Van viszont egy remek tulajdonsága ennek.. megakad akkor is mielőtt észrevenne az ellenfél
Egyébként jogosan merül fel mindenkiben a kérdés, miért írok erről a játékról pont Karácsony előtt. Elmondom, azért mert még nyáron rendeltem megy és mostanra végre ki is hozta posta. Nem éppen aktuális..nem baj.
Ez a játék az év játéka is lehetett volna, ha nem rontják el olyan apróságokkal, amit már említettem is. A hangulatát nem fogja elfejteni, aki végigjátssza. A sztori csavaros és összetett. Ne is várjátok, itt nincs happy end. Hiába menekülünk..

Végső ítéletem:

Játékélmény: 9/10
Grafika: 6/10
Optimalizáltság: 4/10
Irányítás: 8/10
Hangulat: 10/10

Üdv mindenkinek: Zsolt voltam. Kellemes ünnepeket!