Van amiből soha nem tanulnak..

Kezdjük ott, hogy a Win 7 még nincs kész. Ez rendben van. Tekintsünk el attól is most hogy ez a rendszer megint cél orientált, magyarul felsőbb kategóriás gépekre készül... hová tovább nem is akármilyenekre.
Ami viszont nem változik, az a fapados telepítő.. ezt már nehezen veszi be az ember gyomra. Vagy 4 újra indítás, kilométer hosszú kódok, és egyéb velejárói a Windows telepítésnek. Sebaj, kibírjuk.
Mint mondtam felsőbb (és nem elírtam, ezt akartam írni) osztályú gépekre készül. Célközönség: egyértelműen a játékosok. Ez a rendszer maximálisan célorientált: DX11 támogatás, hogy mást ne mondjak.

Érdemes váltani?

Ezt sokan kérdezik. Az a válaszom hogy "igen". Érdemes. Minden baja ellenére, a Win7 tudja már azt a sebességet amit anno az Xp, sőt talán gyorsabb is. A kezelőfelület pazar, a driverek pedig már most nagyon jól működnek. Viszont attól az apróságtól ne tekintsünk el, hogy nem minden megy ilyen remekül. Kapásból van 3-4 olyan program ami el sem indul és további 3-4, ami hibásan fut. Egyszerű példa erre az, hogy feltettem a mindenki által használt és kedvelt Frapset, hogy megnézzem hány FPS-el megy egy-egy játék. A Doom3, a mérés szerint, kapaszkodjatok 8, azaz 8 FPS.. ahhoz képest egy egész picit sem akadozik! Szóval a Fraps itt félre beszél. Ugyan ez a helyzet a Daemon Tools nevű progival is, amire ki is írja nekünk a rendszer hogy gondok vannak vele..
Mi is? Hisz fut.. Kivettem egy cd képet, erre csinált belőle két db 0 byteos fájlt..kösz..Ezentúl csak cserélem őket.

Nagyon tetszik viszont a startmenübe épített kereső (továbbra is), ami igazából most a futtatás helyett van. Roppant praktikus. A Media player a hab a tortán, egyszerűen profi azzal az átlátszó tárcával... nagyon tetszetős.

Ami viszont megint itt van és borzasztó idegesítő, az a UAC. Ha valaki felteszi ezt a rendszert kezdje itt a beállításokat és küldje ezt oda ahová való..

..és akkor térjünk át arra, amire ez a rendszer készül. A játékok. Nos, köszönik ők jól elvannak ezzel a rendszerrel is. Mi több, remekül futnak rajta. Végre ha valami vacakol, akkor nem kell a reset felé kotorászni, mert hamar jön a leállítás ablak. Bár a rendszer egyelőre szívfájdítóan sok memóriát eszik meg (nálam 640 Mb-ot), ezt a teljesítményén nehéz tetten érni. Ez esetben persze ezt pozitív értelemben értem. Tehát nem fogja vissza a memória fogyasztás a játékokat.

Megfigyeltem még, hogy a Win 7 elég gyorsan, mi több szokatlanul gyorsan bootol be. Cserébe viszont nem valami gyorsan takarodik el, mikor le akarjuk állítani. Nem baj, jó ez így.

Miért nem mondom azt hogy "ez igen, ezt így kell csinálni srácok" ? Mert nem így kell. Relatíve kevés az az ember, aki játék mellé vesz Windowst, pláne ha a játékot is úgy lopja.. Ez a rendszer pedig őket célozza meg. Nem lesz ott egy vállalti gépen sem, ahogy a Vista sem volt, mert oda nem kell. Nincs benne semmi olyan, ami miatt oda feltennék... és akkor ki veszi meg? Senki.. Azok akik megkapják a gép mellé..

Mindig is felturbózott Vista marad, pedig megmondták az MS-nél hogy ahhoz semmi köze.

Szóval vegyesek az érzéseim a jövőjét illetően... Remélem nem bukik meg azért..

Egy utolsó dolog: 2009-re azért az durva, hogy a temp mappából még mindig 3 van, mert nincs egy átfogó szabvány a helyére.. az meg még durvább, hogy egyiket sem tartja karban a rendszer..

Hát röviden most ennyi jutott eszembe. Még nyúzom egy ideig szerintem, mert a hibáitól eltekintve ez az első olyan Windows, aminek béta és RC fázisában is több %-ot adnék, ha értékelnem kéne mint a korábbi elődnek. (értsd : Vista)

Sziasztok!
Zsolti