Gondolom minden valamirevaló képregényrajongó fejében megfordult már, hogy milyen lehetett az első Pókember képregény, melyik Tomb of Dracula számban jelent meg először Blade, a vámpírvadász, milyenek lehettek a 60-as, 70-es évekbeli képregények? A Marvel kiadó (és azóta már több nagyobb képregényóriás is) úgy döntött, hogy igazodik az olvasók igényeihez és beindít két sorozatot, amelyek keretein belül újra kiadja a klasszikus történeteket. Ezeknek az egyike a Marvel Masterworks sorozat. Erről tudni érdemes, hogy a kötetek kb 250 oldalasak, az oldalak jó minőségűek, színesek, és egyúttal iszonyatosan drágák is. (Egy MMW kötet 18000 ft körül van) Ez tehát kifejezetten a gyűjtők, a keményvonalas rajongók számára készült. A másik, általam is olvasott sorozat a Marvel Essential sorozat, amelynek kötetei kétszer olyan vastagak, mint egy Masterworks köteté, árban 5000 ft körül mozognak, viszont a papír gyengébb minőségű, ráadásul fekete-fehér.

Első talákozásom az Essential sorozattal tavaly ősszel volt, amikor próbaképp megrendeletem egy Fantastic Four kötetet a ComicsInvesttől. A következőket tartalmazta: Fantastic Four 21-40 + Annual#2. A fekete-fehér rajzok nem sokáig zavartak, a szerekesztők olyan ügyesen "lopták el" a szineket a képekről, hogy aki nem ismerte az eredetit, meg se tudná állapítani, hogy azok az oldalak eredetileg színesek voltak. Nemrég igen jó félévimért kaptam egy újabb kötetet, ami a Tomb of Dracula magazin számait tartalmazta, pontosabban az első 27-et. Ugyanúgy meg voltam elégedve azzal amit kaptam.

Azt azonban nem szabad elfeledni, hogy egy ilyen képregény olvasásához teljesen más elvárásokkal kell rendelkezni, mint a maiak. A történetek elég sablonosak, egyszerűek, de tény, hogy egy hardcore fan ezeket sem hagyhatja ki.

A kötetek beszerzése viszonylag egyszerű: a két nagy magyar képregénybolt (a ComicsInvest, és a Bateék által is bemutatott Trillian) raktárában szinte mindig akad néhány kötet, viszont mindkettőre jellemző, hogy szinte bármelyikből rendelni is tud. Tehát aki szeretne régi Ghost Rider, Daredevil, Punisher, vagy X-men köteteket olvasni annak ez a sorozat magától értetődő választás.

Az érdeklődők kedvéért bemásolom a két oldal linkjét is:
ComicsInvest
Trillian