• Felmérés készült a kiberbűnözésről
  • Az eredmények egészen megdöbbentőek

A kiberbűnözés évről-évre saját rekordjait döntögeti, a kibertámadások jelentősen felszaporodtak az elmúlt évekhez képest és a tendencia csak fokozódik. egyre jobban digitalizálódó, szép új világunk és technológiája a bűnözés egy új, igen jövedelmező "szakágát" termelte ki.

Michael MacGuire, a SecurityWatchCriminology szakértője egy kilenc hónapon át zajló kutatás során számos elítélt és aktív kiberbűnözővel, rendfenntartóval, biztonságtechnikai céggel és pénzügyi intézménnyel folytatott interjúkat. A mintegy ötven megkérdezett elkövető és érintett beszámolója alapján úgy becsüli, hogy a csúcson levők éves szinten 2 millió dollárt, középszinten közel 1 milliót, a kishalak pedig körülbelül 42 ezret kaszálnak.

Persze ez nem egy forrásból érkezik: zsarolóvírusok, adatlopások, és a kriptovaluta kapja a legtöbb sajtóvisszhangot. De ezen felül a darkweb számos más tevékenységnek otthont ad: az illegálisáruk adás-vétele, az amúgy vényköteles gyógyszerek illegális kereskedelme, a hamisítványok terjesztése mintegy 860 milliárd éves forgalmat jelent. És akkor ott van még a szellemi tulajdon ellopásából származó nagyjából 500 milliárd, ide tartozik a kalózkodástól az ipari titkok áruba bocsájtásáig minden.

dark-web-profits-1.png

(Megjegyzés a fenti táblázathoz: tőlünk nyugatra a billion nálunk a milliárdnak felel meg)

A szakértő szerint az egész rendszert a pénzmosás hajtja, melyért a közhiedelemmel ellentétben csak alacsony hányadban tehető felelőssé a kriptovaluta. Az online kaszinók és játékok, de még a mikrotranzakciók is alkalmasak az illegálisan szerzett vagyon "kifehérítésére" - elég, ha egy olyan oldalon vesznek szolgáltatást, ami a saját érdekeltségi körébe tartozik és legális. A tanulmány ezek visszaszorítására szolgáló lépéseket sürget a kiberbűnözés vissszaszorítása érdekében.

cybercrime-study-2.jpg