Októberben több fontos részlet is a helyére került a Sony következő generációs konzolgépe kapcsán. Egyrészt megerősítették, hogy a nextgen masina neve valóban PlayStation 5 lesz, mint ahogy azt is, hogy 2020 végén fog a boltokba kerülni. Kiderült mindemellett az is, hogy a kontroller dobja az eddigi rezgő funkciót a haptikus visszajelzés miatt, ami sokkal részletesebb és változatosabb érzéseket kelt majd, a ravaszok ellenállása pedig programozható lesz.

hivatalos-2020-vegen-jon-a-playstation-5-innovativ-uj-kontrollerrel.jpg

Jókora botrányba keveredett a Blizzard, kizárták ugyanis a Hearthstone Grandmasters ázsiai bajnokát, miután az élő interjúban ált ki a hongkongi tüntetők mellett. Ezután kis túlzással a fél világ a kiadó ellen fordult, még a saját kommentátoraik is, így a nagy nyomás hatására enyhítették a büntetést, valamint a pénznyereményt és a bajnoki címet is visszaadták Blitzchungnak.

blitzchung-hong-kong.png

Elég sok jel utalt arra, hogy a Death Stranding valójában nem PS4-exkluzív, legfeljebb csak időlegesen, ez pedig nem sokkal a játék megjelenése előtt biztossá is vált: bejelentették, hogy érkezik a PC-verzió. Kodzsima Hideo alkotásának ezen változata 2020 nyarán fog megjelenni, méghozzá a 505 Games kiadásában.

Egy másik nagyon fontos PC portot is bejelentettek ebben a hónapban, ami a régóta várt Red Dead Redemption 2 volt. A PC-sek nagy örömére ráadásul meglehetősen közeli időpontot tűztek ki a bejelentéshez képest, november elején ugyanis már meg is jelent a számítógépes változata a Rockstar nyitott világú western-remekművének.

Több mint 30 év után elhagyta a Sony-t Shawn Layden. A Sony Interactive Entertainment Worldwide Studios elnöke különösebb előjelek nélkül távozott a konzolgyártótól, melynek okáról sem ő, sem pedig a cégóriás nem tett közzé részleteket.

shawn-layden-sony.jpg

Egy sor bejelentéssel rukkolt elő a Riot Games a League of Legends tizedik születésnapja alkalmából. Egyrészt kiderült, hogy 2020-ban jön a League of Legends: Wild Rift, mely a játék konzolokra és mobilokra optimalizált verziója lesz. Másrészt bemutatták a LoL világában játszódó kártyás stratégiai játékot, a Legends of Runeterrát, de három egyéb projekt készültéről is beszéltek.

konzolokra-es-mobilra-koltozik-a-league-of-legends.jpg

Újabb fontos eladási mérföldkőhöz ért a PS4. A legutóbbi üzleti jelentésből kiderült, hogy már 102.8 millió példány lett leszállítva a konzolból világszinten, amivel a Wii-t és a PS1-et is sikerült megelőzni, így az otthoni gépek közül már csak a PS2 (155 millió) van előtte, de a handheldek közül is csak a Nintendo DS (154 millió) előzi meg.

tovabb-menetel-a-ps4-mar-masodik-az-orokranglistan.jpg

A Valve bejelentette, hogy megállapodást kötöttek az EA-vel, így a jövőben újból megtalálhatóak lesznek a kiadó játékai a Steam kínálatában. A sort a Star Wars Jedi: Fallen Order nyitotta, a régi és az új játékok mellett pedig az EA Access szolgáltatás is elérhetővé vált a Valve digitális áruházából.

Egy váratlan csúszás is jutott a hónapra: kiderült, hogy a Doom Eternal nem fogja tudni tartani a novemberre kitűzött premiert. A fejlesztőknek több időre van szükségük a játék készre csiszolásához, így az id Software sokak által várt FPS-e csak március 20-án fog megjelenni.

A megjelenések tekintetében október szokás szerint brutálisan sűrű volt, olyan játékokkal, mint a Call of Duty: Modern Warfare, a The Outer Worlds, a Ghost Recon Breakpoint, a Destiny 2: Shadowkeep, a Disco Elysium vagy a Grid, de ekkor érkezett a MediEvil, a Concrete Genie, a Luigi's Mansion 3 vagy éppen a The Witcher 3 Switch-verziója is.

Folytatás holnap, benne a novemberi történésekkel!