Ha június, akkor E3 - így megy ez már hosszú évek óta. A nyár első hónapja idén is a Los Angeles-i videojátékos expó jegyében telt, ahol ugyan akadt néhány komoly hiányzó - az Activision Blizzard és a külön rendezvényt tartó EA mellett most először a Sony is kihagyta a bulit -, újdonságokból azért így sem volt hiány. Igyekeztünk is elhozni nektek minden fontos hírt a rendezvényről.

yasykjuwratfyyg5jykkfj.jpg

Nézzük a konferenciákat! A Microsoft itt beszélt először a Project Scarlett néven futó nextgen projektjéről: az újgenerációs Xbox premierjét 2020 végére tűzték ki, a nyitócímek között pedig ott lesz a cross-gen játékká váló Halo Infinite is. Itt mutatkozott be a FromSoftware új akció-RPG-je, a George R.R. Martin közreműködésével készülő multiplatform Elden Ring, a Ninja Theory új játéka, a Bleeding Edge, ahogy a Blair Witch, a Minecraft Dungeons, a Dragon Ball Z: Kakarot és a Microsoft Flight Simulator is. A legnagyobb durranás pedig a Cyberpunk 2077 és Keanu Reeves felbukkanása volt.

e3-2019-microsoft-konferencia-osszefoglalo.jpg

A sort folytató Bethesda két új játékkal jelentkezett. Az egyik a Ghostwire: Tokyo, amely a The Evil Withinért felelős Tango Gameworks következő játéka lesz, a másik pedig a Deathloop, melyben két időhurokban rekedt ember konfliktusának kellős közepébe csöppenünk majd. Mindezek mellett természetesen a Doom Eternal sem hiányzott a konferenciáról.

ghostwire-tokyo.jpg

A Ubisoftnál szintén láthattunk több újonnan leleplezett játékot. A legfontosabb a Watch Dogs Legion, amely Londonban fog játszódni, de itt láthattuk először a Rainbow Six Quarantine című kooperatív R6-spinoffot is. Ott volt még a Roller Champions című görkorcsolyás sportjáték, valamint az AC: Odyssey csapat akció-kalandja, a szintén az ókori Görögországban játszódó Gods & Monsters is. Bejelentették emellett a Uplay+ nevű előfizetéses szolgáltatást is.

watch-dogs-legion-granny-01.jpg

A Square Enix legnagyobb durranása egyértelműen a Marvel's Avengers volt, mely a Bosszúállók eddigi legnagyszabásúbb feldolgozása lesz. A már jó ideje várt Final Fantasy 7 Remake mellett akadt néhány kisebb új bejelentés is, mint a People Can Fly futurisztikus shootere, az Outriders, a Final Fantasy 8 Remastered vagy a Final Fantasy: Crystal Chronicles - Remastered Edition.

A Nintendo szokás szerint egy Direct-különkiadással készült az E3-ra, ahol végre bemutatták a régóta pletykált The Witcher 3-portot, a legnagyobb meglepetés azonban a The Legend of Zelda: Breath of the Wild folytatásának belengetése volt. Ezeken túl inkább a már ismert Switch-játékokra fókuszáltak.

A Google még az E3 előtt bejelentette, hogy 2019 őszén fog elstartolni a Google Stadia, méghozzá 14 országban - Magyarország sajnos nem került be az első adagba. Alapjáraton külön-külön lehet megvásárolni a streamelős szolgáltatáson belül a játékokat, de többféle előfizetési modellt is bemutattak, havi 10 dollártól kezdődően.

stadia-controller-google.jpg

Azok után, hogy a Bungie és az Activision útjai elváltak, a fejlesztők úgy döntöttek, hogy új alapokra helyezik a Destiny 2-t: bejelentették, hogy szeptembertől free-to-play lesz a játék. A Destiny 2: New Light néven futó ingyenes verzió az alapjátékot és az első év kiegészítőit tartalmazza, a későbbi tartalmakért fizetni kell már.

A nyár beköszöntével a játékmegjelenések is lelassultak, de néhány nagyobb durranást azért így is kaptunk a hónapban. Ekkor érkezett például a Crash Team Racing Nitro-Fueled, a The Sinking City, a Super Mario Maker 2, az F1 2019, a Warhammer: Chaosbane vagy éppen a Bloodstained: Ritual of the Night.