Egy új konzol bejelentése mindig izgalmas dolog - még akkor is, ha egy apró és szokatlan handheldről van szó. Merthogy a Playdate tényleg nem mindennapi: egy mindössze 2.7 colos, fekete-fehér, háttérvilágítás nélküli kijelző van rajta, meg egy kurbli, ami különleges irányítási lehetőségeket tesz lehetővé. A Panic egyedi masinája 12 exkluzív játékkal debütál majd, a tervek szerint 2020 elején, 149 dolláros áron.

apro-sarga-es-kurbli-van-rajta-ime-a-legujabb-handheld-konzol-a-playdate.jpg

A Microsoft bejelentette, hogy PC-n is elérhető lesz az Xbox Game Pass szolgáltatás. Az előfizetési díjért cserébe hatalmas elérhető játékkönyvtárt kínáló XGP nagyon népszerű volt Xbox One-on, így adta magát, hogy Windowsra is kiterjesszék, ahol szintén több mint száz címet ígértek az indulásra több mint 75 partnertől.

xbox-game-pass-pc.jpg

A Sony létrehozta a PlayStation Productions részleget, amely videojátékok megfilmesítésével fog foglalkozni. A cél az, hogy teljes kreatív kontrolljuk legyen az alkotások felett, így biztosítva azt, hogy a játékosok tényleg elégedettek legyenek a végeredménnyel. Az első feldolgozás egy Twisted Metal tévésorozat lesz.

filmes-es-sorozatok-keszulnek-a-sony-videojatekaibol.jpg

Ritkán látott összefogást jelentett be két konzolgyártó: a Microsoft és a Sony cloud megoldásokon fognak közösen dolgozni. Az alapot természeteesn a Microsoft-féle Azure infrastruktúra adja, melyet a Sony is használni fog, ami jókora előrelépést jelenthet számukra. Míg a Sony a félvezetők és a képszenzorok terén elért áttöréseivel hivatott segíteni az együttműködést.

sony-microsoft-osszefogas-cloud-gaming-es-ai-fronton.jpg

Sok-sok pletyka után májusban hivatalosan is bejelentették az idei CoD-epizódot. A híreszteléseknek megfelelően a Call of Duty: Modern Warfare visszatér a széria "újvonalas" gyökereihez, egy minden eddiginél sötétebb és komorabb kampányt ígérve, melyben újból felbukkan a franchise talán legismertebb karaktere, Captain Price. A premiert október 25-re tűzték ki.

Az előző hónapban bemutatott Sonic the Hedgehog mozis trailer annyira kiverte a biztosítékot a játékosok körében, hogy a készítők bejelentették: újradizájnolják Sonic karakterét. Ennek következtében azonban a film premierjét is kénytelenek voltak későbbre tolni, igaz, szerencsére csak egyhónapos csúszást jelent a vizuális újragondolás - februárban érkezik így.

megvaltoztatjak-sonic-kulsejet-a-rengeteg-kritika-miatt.jpg

Az Egészségügyi Világszervezett hivatalos definíciót alkotott a játékfüggőségre. A WHO már korábban is betegségként ismerte el a videojáték-függőséget, most azonban már tényleges leírást is alkottak hozzá, ami a csökkentett kontrollra, a játék nagyfokú előtérbe helyezésre és a negatív következményekre helyezi a hangsúlyt.

angry-gamer-shutterstock.jpg

Újabb hónap, újabb THQ Nordic felvásárlás: ezúttal a Piranha Bytes lett az "áldozat". A német stúdió az évek során olyan címeket tett le az asztalra, mint a Gothic, a Risen vagy az ELEX - a 31 fős, szerepjátékokra szakosodott csapat a következő fejlesztését tehát már az új kiadó támogatásával készítheti.

ujbol-bevasarolt-a-thq-nordic.jpg

Egy másik fontos felvásárlás is volt a hónapban: a Psyonix is új gazdára lelt. A szupersikeres Rocket League fejlesztőire az Epic Games csapott le, így a jövőben az ő logójuk alatt alkothatnak a népszerű online autósfoci készítői.

Az új megjelenések tekintetében május szokás szerint nagyon sűrű volt: idén olyan címek érkeztek ebben a hónapban többek között, mint az A Plague Tale: Innocence, a Rage 2, a Total War: Three Kingdoms, az Outer Wilds, a Layers of Fear 2 vagy a Close to the Sun.

Folytatás holnap, benne a júniusi történésekkel!