Az elmúlt években tovább szélesedett a messzi-messzi galaxis már így is igazán szövevényes története, és olyan legendás karaktereket ismerhettünk meg, mint a Mandalóri, Boba Fett, Obi-Wan Kenobi, Cassian Andor vagy Ahsoka, akik mind egy picit csavartak a Star Wars formulán. Az akolitus (The Acolyte) azonban merész dologra vállalkozik. Egy eddig feltáratlan időszakba, 100 évvel a Baljós árnyak cselekménye előttre viszi a nézőt, ami semmilyen módon nem kapcsolódik a Skywalker-érához. A Disney+ most összegyűjtött 5+1 olyan érdekességet, ami segíthet megérteni, mitől lesz majd merőben más a nyolcrészes, június 5-én dupla epizóddal debütáló, majd hetente új részekkel jelentkező sorozat.

star-wars-az-akolitus.jpeg

A kép forrása: StarWars.com

1. Fénykardok mindenütt

A Star Wars legikonikusabb fegyvere, a fénykard még soha nem látszódott ennyi különböző színben, formában és méretben. A Köztársaság ezen időszakában a jedik élen jártak a technológiai fejlesztések terén, így szabadon és merészen kísérletezhettek a felszerelésükkel, melynek eredményeképpen néhány igazán egyedi fénykardtípus és -változat született.  Ezért nem lesz meglepő a sárga vagy éppen a rózsaszín penge sem. A fegyverek ilyen széles választéka abban is segített, hogy a jedik még egyedibbek lehessenek, és ez a maga nemében egy nagyon izgalmas része a sorozatnak.

2. Kisebb, gyorsabb hajók

A fénykardok mellett az űrhajók is teljesen máshogy néztek ki. A jedik hajója, a Vektor például sokkal karcsúbb, gyorsabb és mozgékonyabb volt, sőt, a pilóta csak a fénykard energiájával tudta működtetni a fegyverrendszert és a pajzsot . Ennek elég egyszerű oka volt: ebben a korban béke honolt a galaxisban, így nem a fegyver volt az elsődleges szempont – ellentétben ugyebár a Skywalker-érával, ahol már javában dúlt a háború.

star-wars-the-acolyte-2.jpg

A kép forrása: Disney

3. Sokkal sötétebb történet

Az akolitusról már a bejelentése óta az egyik legsötétebb Star Wars történetként beszélnek, ami rettenetesen izgalmassá teszi a sorozatot. Bár a franchise korábban sem félt a súlyos témák feldolgozásától (politikai játszmák, háborúk, gyilkosság, kínzás), még sosem közelítette meg azokat úgy, ahogyan azt cikkünk alanya teszi. A széria cselekményének középpontjába helyezett gyilkosságok sorozata erősen rányomja majd a bélyegét a hangulatra, így sokkal sötétebb, baljósabb hangulatra számíthatnak a nézők.

4. Merőben más Jedik

Az előzménytrilógiában bemutatott Jedik szinte teljesen eltértek a Köztársaság fénykorában kialakult szerepüktől. Bár még mindig hatalmon voltak, erejük jelentősen csökkent, és szinte teljesen elvesztették alapvető értékeiket, a Köztársaság pedig eszközként használta őket a háborúban. Korábban a fénykorukat élték, a viszonylagos béke korszakában lényegében ellenállás nélkül uralták a galaxist, sokkal közelebb álltak a Rend alapító elveihez, és elsősorban valódi békefenntartóként tevékenykedtek. A sorozat tehát a Jedi Rend egy olyan oldalát mutathatja meg, amelyet élőszereplős filmben még soha nem láthattunk.

5. Akik sokszínűbbek, mint valaha

Yoda mesteren és Ahsokán kívül még egy idegen faj sem kapott főszerepet egy Star Wars történetben, sőt, az előzménytrilógia Jedi tanácsában szinte teljesen háttérbe szorultak ezek a karakterek. Az akolitus a trailerekben már több idegen Jedit is bemutatott, egyértelműen jelezvén, hogy masszív szerepük lesz a történet alakulásában. Egyikük például Kelnacca mester, az első élőszereplős Wookiee jedi.

+1 Nem mindig sötét az az oldal

Az akolitus azért is merőben más az eddigi Star Wars históriákhoz képest, mert nem húz erőteljes vonalat az erő világos és sötét oldala közé. A Skywalker-saga során a sith-ek egyértelműen a gonoszt jelentették, ez  a sorozat azonban máshogy közelíti meg őket. A sith-ek és a sötét oldal a korábbinál sokkal fontosabb szerepet kapnak, sőt a történet egy részét az ő szemszögükből mesélik majd el. Ez komoly betekintést engedhet nemcsak abba, hogyan működnek, hanem abba is, hogyan látják magukat és a galaxisra gyakorolt hatásukat. Emellett megjelennek az első olyan karakterek, akik kétségbe vonják a Jedik tekintélyét. Korábban egyedül az Ahsokában valamint a Star Wars: A klónok háborújában) feltűnt Éjnővérek viselkedtek így.