• Az Egyesült Királyságban jó ideje vitatéma már a loot boxok betiltása
  • Most a gyerekjogi képviselők is a megsürgették a szabályozást
  • Méghozzá egy igen hosszú jelentés társaságában

2017 óta rengeteg ország és politikus foglalkozott már a loot boxok ügyével: nemrég épp az Egyesült Királyságban merült fel a betiltásuk gondolata, amennyiben sikerülne őket szerencsejátéknak nyilvánítani. A témában szeptember közepe óta nem történt előrelépés, így most a gyermekjogi képviselők is nekiálltak a betiltás, de minimum a szigorúbb szabályozás sürgetésének, méghozzá egy igen hosszú jelentéssel.

Az anyag elkészítése során 10-16 év közötti fiatalokat kérdeztek az online játékok előnyeiről és hátrányairól. Külön pozitívum, hogy nem rejtik véka alá az ilyen játékok kedvező oldalát sem: a jelentés kitér például arra, hogy sokan ezeken az online címeken keresztül tartják a kapcsolatot a barátaikkal, illetve sajátítják el a szociális érintkezés egyes részeit. Ugyanakkor az online játék árnyoldalaira is kitérnek, úgy mint az online zaklatás vagy épp a fiatalokat átverni igyekvő idegenek.

Végezetül pedig természetesen előkerült a loot boxok kérdésköre is. A jelentés alapján a fiatalok évről-évre többet költenek ilyesfajta mikrotranzakciókra, a megkérdezettek között akadt olyan is, aki évi 300 fontot (114 ezer forintot) költ ilyesmire. A legtöbb gyerek saját bevallása szerint a barátai vagy népszerű youtuberek hatására vesz loot boxot.

A jelentés ezek után pedig kitér a loot boxok szabályozásának fontosságára is: mint írja, ha odafigyelünk arra, hogy a fiatalok az offline világba ne játszhassanak szerencsejátékot, akkor ugyanezt az online térben is meg kéne tennünk.

a-loot-boxokat-hirdeti-az-nba-2k20-legujabb-trailere.jpg