November 26-án, szombaton 90 éves korában elhunyt Fidel Castro, Kuba egykori elnöke, a 20. századi történelem egyik legvitatottabb diktátora, aki felszabadítóból lett elnyomó, nemzeti hősből országát évtizedes elszigetelésre ítélő teljhatalmú zsarnok. Bár ezek nem túl hízelgő szavak, országában sokan szerették, népszerűsége még akkor sem csappant, amikor öccse, Raúl vette át az elnöki teendőket, amiért az idős Fidel már nem tudta ellátni hivatalát.

Bár Castro halála elsősorban világpolitikai hír, amely egy korszak végét is jelenti egyben, a videojátékok világában is érdemes megemlékezni a elhunyt elnökről, ugyanis generációkon át tartó uralkodása több fejlesztőt is megihletett.

2010-ben jelent meg a Call of Duty: Black Ops, a sorozat első olyan Treyarch által fejlesztett epizódja, ami nem a második világháborúba, hanem a hidegháború idejére kalauzolja el a játékosokat. A történet szerint titkos bevetésekre indulunk, hogy Sam bácsi irányításával tegyük jobbá (amerikaibbá) a világot. Az egyik küldetés Kubába szólít, célunk az egyre veszélyesebbé váló kis ország vezetőjének likvidálása – aki hogy, hogy nem, pont Fidel Castro.

A játék hatalmas botrányt keltett Kubában, az akkor még igencsak virgonc elnök és csapata nem különösebben szerette az ötletet, miszerint amerikai játékosok millió indulnak virtuális harca Casto fejéért.

„Amit az amerikai kormány képtelen volt elérni 50 éve, most virtuálisan bárki számára kipróbálható szórakozás” – írta keserűen egy kubai kormányzati portál. A Black Ops persze hatalmas siker lett, de nem azért, mert megkísérelhettük benne kivégezni Kuba mindenható urát. Épp ellenkezőleg, a játékot a humoros zombimód tette halhatatlanná, amelynek egyik titkos extrája a hatvanas évek legfontosabb politikai vezetőinek szerepeltetése volt.

Amennyiben végigjátsszuk a sztorimódot, Nixon, Kennedy, McNamara és Castro is játszható szereplővé válnak, mint mindenre elszánt zombivadászok, akik a maguk jellegzetes stílusában veszik fel a harcot az élőhalottakkal. Elképesztően szürreális jelenet, ahogy az egymással egyet semmilyen szinten nem értő négyes egy irodában ücsörögve vitatkozik, majd egyszeriben Kennedy jellegzetes bátorsága által vezérelve fegyvert ragadnak, hogy megmutassák a zombiknak, mi fán terem a forradalom.

Gesta Final

Persze nem a Black Ops volt az egyetlen játék, ami szerepeltette Castrót. Ha jobban megnézzük, az első Tropico dobozképe is a kubai elnököt ábrázolja, igaz, név nélkül – a Kalypsót az apró szigetország elzárt, túltermelésre kiépített, szocialista gazdaságpolitikája ihlette meg, azaz Fidel nélkül nem lenne Tropicónk sem. Köszönjük, elnök úr!

És végül, de nem utolsó sorban érdemes megemlíteni egy kubai fejlesztésű programot, a 2012-ben bejelentett, de még megjelenés előtt álló Gesta Finalt, amiben Castrót és Che Guevarát irányítva kell megdöntenünk Batista elnök hatalmát. A programról nem tudni valami sokat, egyszer talán kiadják, mindenesetre az eddigi pár kép alapján olyan, mint valami kezdetleges PS2-es projekt – de hát kik vagyunk mi, hogy ítélkezzünk, hiszen Magyarországnak is volt már kicsit sárga, kicsit savanyú, de saját narancsa.