A digitális kontra „fizikai” vásárlás vitájában az utóbbi mellett kardoskodók egyik igencsak elfogadható érve, hogy szeretik megfogni, a polcukon tudni a játékot, nemcsak virtuálisan, egy listában látni, mijük is van. Nos, a lengyel srácok picit kifogták a szelet e vitorlából, mert ha a maga „testi” valójában nem is markolhatjuk meg a dobozokat, a polc már megvan: immár a saját fiókunkba lépve választhatunk a listás megjelenés, és az új, grafikus interfész között, mely szó szerint egy fapolcot ábrázol, melyen a megvett címek sorakoznak egymás mellett, ráadásul ezeket „húzd és ejtsd” módszerrel rendezgethetjük is kedvünkre.

Hozzáteszem, az elsejei hír további érdekességeket is tartalmazott. Eszerint ha sokáig nem látogatjuk polcunkat, beporosodik, sőt pókhálós lesz, ezt egy portalanító spray-vel távolíthatjuk el, a legtöbbet „forgatott” dobozon ujjlenyomatokat találunk majd, és saját akciófiguráinkat vagy más csecsebecséinket is elhelyezhetjük rajta. Ezeket azért tegyük egyelőre zárójelbe, hiszen azért nyilván van ebben nem kevés bolondozás is, de a srácokat ismerve ki tudja, lehet, hogy ezerrel dolgoznak ezeken az okosságokon is...

Amúgy aljas egy marketingfogás is ez egyben; Dragon83 kollégával már kitárgyaltuk: olyan üres a polcunk (mindkettőnknek 3-3 doboz figyel fent), szinte kelleti magát, hogy megtöltsük újabbakkal...

GOG: újabb zseniális húzás

A GOG egyébként március 31-én ünnepelt: 99 játékot sikerült bezsákolniuk a katalógusukba, így, hogy kerek legyen a szám, a Metropolis Software (a sokkal ismertebb Gorky 17 készítői) 1994-es Teenagent nevű point and click kalandjátékát hozzácsapták századikként, „természetesen” ingyen és bérmentve. Én már kipróbáltam, kellemes kis cucc (egy fiatal srácból valami rejtélyes kormányszervezet titkos ügynököt farag), nem világmegváltó, de humoros darab, a régi sierrás kalandok stílusában.

Még valami: a hétvége a Broken Sword jegyében telik, a 2. és 3. rész egyben, 9,98 dollárért kapható, ráadásul a szokásos cuccok mellett (kézikönyv, művészi munkák, storyboard), a fiúk a harmadik felvonáshoz egy 43 oldalas guide-ot is készítettek, melyben teljes végigjátszás és easter eggek találhatók (angolul persze). És ez még mindig nem a vége! Akinek a polcán az akció lezárása után (hétfő, azaz április 6.), e két játék ott figyel, automatikusan egy sorsoláson vesz részt, melynek nyertese egy újabb címet választhat a GOG teljes kínálatából, ingyen. SŐT! Az utak még egy szókereső versenyt is indítottak — aki a legtöbb szót megtalálja (ezek mindegyike a Broken Sword játékokhoz kapcsolódik) és azokat e-mailben elküldi, az szintén ingyen játékhoz jut.

Ördöngösök ezek a lengyelek, én mondom...