Nem az első alkalommal olvashattok oldalunkon az AOC és a Philips termékeiről, azok pedig, akik a magazint is forgatják, nem csak sajtóanyagokkal, hanem tesztekkel is találkozhattak már szép számmal. És hogy hogyan kerül egy tető alá a két cég? A válasz egyszerű: a monitorok legfőbb elemét, magát a panelt gyártó TPV Technology Limited az összekötő kapocs, mely vállalat egyébként a világpiac egyharmadát uralja. Az eddig látottak alapján csak azt mondhatjuk, hogy nem ok nélkül nőtt ekkorára ez a cég, de még mindig van hova fejlődnie, jelenleg az európai piacon vetik meg a lábukat. Az elmúlt években folyamatos növekedést produkáltak, ennek egyik kulcsa volt a Philips-szel való kooperáció, melyért egy harmadik szervezet, az MMD felel.

Jövőbetekintő

A monitorok technikailag - már ami a panelgyártást illeti - relatíve stagnáló piacán nehéz új örtletekkel előállni, mégis kirajzolódnak trendek, melyeket a gyártóknak követni kell. Ördögi kör ez: az új monitort vásárló felhasználók preferenciáiból a cégek felmérik a piac igényeit és a gyorsan bővülő szegmensekre koncentrálnak, ergo egyre több és több hasonló monitorral találkozunk, ami tovább erősíti a ciklust. A jelen trendek pedig egyértelműen a határok kitolása felé mutatnak, melyeket két szóval írhatunk le: nagyobb és gyorsabb. Nem mondanánk, hogy meglepődtünk, mindenesetre a kategóriák bővülését leíró számok érdekesek:

  • A 144 Hz képfrissítésű monitorok piaca 44%-kal
  • A QHD (2560×1440) felbontású monitorok piaca 30%-kal
  • Az ívelt kijelzők piaca 25%-kal
  • A 27 hüvelykes és afölötti képátlójú monitorok piaca 20%-kal
  • Az IPS panellel rendelkező monitorok piaca pedig 11%-kal növekszik

Emellett feltörekvő trend az egyre szélesebb képernyő: jelenleg gyorsan terjedőben vannak a 21:9-es képarányú modellek, de már látszik, hogy pár éven belül elterjed a még nagyobb 32: 9, vag akár 32:10 képarány is. Igaz, az utóbbi kettő jelenleg elsősorban professzionális körökben - dizájner, modellező - terjed, de pár év és talán asztalunkon/falunkon is feltűnnek majd.

mmd-cover.jpg

Mindenkinek jut valami

De nem elég csupán a trendeket követni, a felhasználók egyéb igényeinek is meg kell felelni, erre pedig a három márkanév több, mint elegendő. Bár vannak átfedések, nagyjából elmondható, hogy a Philips az üzleti/irodai felhasználásra szánt eszközöket hozza, az AOC az átlagfelhasználót célozza, míg az AGON (az AOC gamer termékvonala) pedig a felsőkategóriára áhítozókat, profi esportolókat vagy megszállott játékosok igényeit igyekszik kielégíteni. Az utóbbit leszámítva mindegyiknél elmondható, hogy a különféle árjkategóriákat is teljes egészében lefedik.

A bemutatón számos eszközt láttunk, melyek közül néhány már meg is fordult nálunk a tesztasztalon és ezt követően a magazinban is. Remélhetőleg megőrzik jó szokásukat, mert csalódni nem volt eddig okunk - a sallangok elkerülése érdekében kiemelünk egyet-egyet mindegyik termékvonalból, melyet a legérdekesebbnek találtunk.

Philips 329P9H

A professzionális felhasználóknak több, mint elegendő 31,5”-en elterülő, 4K (3840×2160) felbontású IPS panellel rendelkező monitor nem áll meg csak a számoknál. Az USB-C dokkolóval felvértezett monitor érdekessége a keretbe visszasüllyeszthető webkamera. Emellett a csökkentett energiafelhasználásról gondoskodó LightSensor és PowerSensor - előbbi folyamatosan a szoba féynerejéhez igazítja a panel háttérvilágítását; utóbbi pedig infravörös érzékelők segítségével észleli, ha felállunk a gép elől, és rövidesen lekapcsolja a monitort. A környezettudatosság a csomagolásban is tettenérhető: a plasztik minimálisra szorításának jegyében ami műanyagot találunk, az is újrahasznosított, akár a karton, amibe csomagolnak.

philips-329p9h.jpg

AOC Q27T1

Az autógyártó Porsche dizájnercsapata álmodta meg a készülék szokatlan, aszimmetrikus állványát, mely QHD (2560×1440) felbontása mellett 27”-os képátlón elterülő IPS panellel és legfőképpen kávamentes dizájnnal igyekszik hódítani. A  prémiumkategóriás eszköz elsősorban azoknak szól, akiknek a külcsíny és a színhűség fontos. A dizájnt és a képességeket pedig relatíve megfizethető áron kínálják majd (309 euró), igaz az itthoni árazásra még a júliusi megjelenésig várnunk kell. Azonban ismerve a körülményeket, a papíron amúgy cirka százezres monitornak nem fog jóttenni a hazai 27%-os ÁFA.

aoc-q27t1.jpg

AGON AG353UCG

Az éppen megjelent PC Guru Magazinban már olvasható az AG273QCX tesztje, nagyjából ahhoz hasonló teljesítményre számíthatunk testvérétől, az AG353UCG-től is. A kifejezetten játékosoknak szánt monitor brutális 200Hz-es képfrissítéssel, 35”-en nyújtózkodó UWQHD (3440×1440) ívelt kijelzője pedig a fent emlegetett, növekvőfélben levő, széleslátószögű és ívelt piacot egyszerre célozza - az egészet pedgig megfejeli HDR-támogatással. No persze a prémiumkategória eléréséhez elég mélyen a pénztárcába kell majd nyúlni.

agon-ag353ucg.jpg