• A Wonder Woman 1984-et nézték meg legtöbben 2021 első hétvégéjén
  • A vírus alatt bemutatott filmekhez képest jól teljesít Patty Jenkins rendezése
  • 2020-ban a kínai mozik több jegyet adtak el az amerikaiaknál

Továbbra sem tudni, hogy alakul a moziknak 2021, mindenesetre az oltások kifejlesztése után bizakodva nézhetünk az idei év elébe. Az MTI számos statisztikát gyűjtött össze, ami alapján értelmezhetjük a múlt esztendőt és a jelenlegi helyzetet.

ujabb-kepregenyfilm-csuszik-a-wonder-woman-1984-premierjet-is-kesobbre-toltak.jpg

Wonder Woman 1984

Amilyen hirtelen történt a Warner ominózus bejelentése, olyan nehéz értékelni a jelenlegi mozis folyamatokat. Múlt héten írtuk meg, ami egyébként várható volt, hogy a Wonder Woman 1984 a járvány alatti időszakban bemutatott filmekhez képest igen jól teljesít a mozis piacon (bár a Tenetre – kedvezőbb időszakban – lényegesen többen váltottak jegyet), bevételei mégis elmaradnak a gyártási költségektől.

A nehéz értékelést tovább árnyalja két körülmény. Egyrészt nem ismerjük az HBO Max nézettségi statisztikáit (bár az online bemutatástól nem lehet kiugróan magas bevételt várni), másfelől 2021 első hétvégéjének adatai alapján továbbra is elég népszerű Patty Jenkins filmje: Észak-Amerikában eddig 28,5 millió dollárt, a nemzetközi piacon pedig 118,5 milliót fialt – ám még ez is elmarad 200 milliós költségvetésétől, nem beszélve a reklámkampány kiadásairól.

2021 első hétvégéje

Az újévet tehát Gal Gadoték sikere nyitotta, de – a jegyeladásokat tekintve jócskán lemaradva – a második helyen is még egy összességében sikeresnek nevezhető produkció, a Croodék: Egy új kor végzett. Az animációs mese második része már hatodik hétvégéjén szerepel az élmezőnyben, bevételei pedig 115 millió dollárnál járnak.

A Croodék 2-t A kapitány küldetése című Tom Hanks főszereplésével készült western követi, majd a dobogósokétól jelentősen elmaradó bevétellel a Fatale című thriller és a Megszállottak viadala (Killing Eve) forgatókönyvírójának, Emerald Fennellnek Ígéretes fiatal nő című rendezése jön a nézettségi listákon.

Kína megelőzte Amerikát

A The Hollywood Reporter adatai szerint 2020-ban a mozik jegybevétele több mint 72%-kal esett vissza globálisan, más becslések szerint pedig az észak-amerikai mozik negyven éve nem adtak el olyan kevés jegyet, mint tavaly. Csak összehasonlításképp: 2020-ban a 2019-es szint kb. ötödére, 2,3 milliárd dollárra zsugorodott a tengerentúli filmszínházak bevétele, míg kínai vetélytársaik a történelemben először többet, 2,7 milliárd dollárt könyvelhettek el jegyeladásból.

Továbbá 2020 legsikeresebb filmjei egészen rendhagyó módon jobbára ázsiai alkotások voltak. A legnagyobb bevételt, 440 millió dollárral, a kínai The Eight Hundred című II. világháborús film hozta. A hollywoodi produkciók közül – még a járvány előtt bemutatott – Bad Boys: Mindörökké rosszfiúk és 1917, illetve Cristopher Nolan nyáron debütált Tenetje termelt magas bevételt, 413, 385 és 362 millió dollárt.