Szokás mondani, hogy a történelemben, nincsen „mi lett volna ha”, azonban melyikőtök nem játszott még el a gondolattal hogy milyen lenne a Föld, ha annak idején valaki megnyomja azt a bizonyos gombot, vagy ha mondjuk, egy vírusra éppenséggel nem találnak hathatós ellenszert.

A továbbiakban megpróbáltam nektek összegyűjteni azt az öt legérdekesebb alternatív/fiktív jövőképet, melyeket játékokban láthatunk.

5. Alien

Az 1979-ben Ridley Scott által megalkotott Alien franchise. Az elmúlt évtizedekben hatalmas rajongótábort gyűjtött maga köré, köszönhetően a remekül kidolgozott, sötét hangulatú világának. A közeli jövőben (2100-2400-ig) az űr kolonizációjába éppen csak belekezdett emberiség sorsát multinacionális gigavállalatok határozzák meg, akik szinte bármire képesek a profitért. Még arra is, hogy egész bolygónyi telepeseket használjanak keltetőként egy rejtélyes, hiperagresszív földönkívüli faj kitenyésztésére. Szerencsére mindig van valaki a Ripley-familiából, vagy éppen az űrgyalogosok közül, aki szembe szál a nyálkás dögökkel és megmenti a napot, vagy éppen az aktuális űrhajót/bolygót/űrállomást. Az Alien franchise-ból készített videojátékok hányatatott sorsát talán nem kell bemutatni. Kaptunk itt jót (Alien: Isolation) és kevésbé jót (Alien: Colonial Marines) azonban ezek aránya mit sem csorbít a sajátosan technokrata és komor jövő, átütő hangulatán melyet a filmek mellett ezek a játékok is képviselnek.

4. Command and Conquer/Red Alert

A C&C univerzuma unikumnak számít a listán. Valószínűleg kevés stratégiai játék rendelkezik olyan megnyerő és hangulatos sci-fi világgal, mint ezek a címek. A sztori szerint Albert Einstein 1946-ban egy kísérleti időgéppel visszarepül a 20-as évekbe, ahol olyannyira lelkére beszél a Landsberg börtönből frissen szabadult Hitlernek, hogy egyenest a halálba kergeti. Ezek következményeként ugyan nem tör ki a második világháború, ugyanakkor Sztálin atyuskát immáron semmi nem állítja meg Európa bekebelezésében. Az ördögi terv véghezvitelében egy titokzatos, Kane nevű kopasz illető segíti, aki, mint ismeretes, a Command and Conquer sztori vonal fő antagonistája. Ezen a ponton válik külön a Red Alert és a C&C játékok világa. Utóbbi a Red Alert szovjet befejezését viszi tovább és a későbbi Nod testvériségének tevékenységét meséli el Kane irányítása alatt, akik istenként tekintenek a Tiberium nevű kristályra, melyet a Scrin nevű idegen faj bombázott a földre, hogy terraformálja azt a maga kényére-kedvére, míg a nagy kavarodásban az ex-ENSZ erői, GDI néven próbálnak rendet tenni a még élhető földterületeken.  A fordulatos és komor történéseket a „legjobb” B filmeket idéző filmbetétek igyekeznek színesebbé tenni, melyben olyan sztárok kaptak szerepeket, mint, Tim Curry, J.K. Simmons, Michael Biehn, vagy Michael Ironside. 

3. Deus Ex sorozat

A nem túl távoli jövőben játszódó Deus Ex disztópikus világát a már fentebb említett Alienhez hasonlatosan megavállalatok és a való élet konteóiból jól ismert titkos társaságok (Templomosok. Illuminati, FEMA) irányítják. A Warren Spector által életre hívott sorozat hangulata bárkit rövid idő alatt magával ragad, köszönhetően a sajátosan borongós, cyberpunk környezet és a sci-fi noir stílusú történetvezetésnek. A jövőben az igen magasan fejlett biotechnológiának hála már az egyszerű utcai emberek is különféle biomechanikus beültetésekkel a testükben rohangásznak, ez pedig az implantátum mentes „organikus” emberek nemtetszését váltja ki. Ezek csoportokba tömörülve terrorista akciókkal próbálják megfékezni a beültetések térnyerését és fenntartani a természetes állapotokat. Ez azonban csak a látszat, és a háttérben, a titkos szervezetek már mindent jó előre kiterveltek. A játék számos, egyelőre hihetetlen motívuma közül talán a legreálisabb jövőképet vázolja fel a listán szereplő programok közül, hiszen az ilyen-olyan protézisek valamint a számítástechnikai eszközök rohamos fejlődése hasonló, ha nem is ennyire drasztikus irányba viszi majd a jövőnket. Ezek mellett számos emberi jogi kérdést felvet, valamint hagy minket elfilozofálni a kérdésen, hogy hol a határ ember és gép között. 

2. Fallout sorozat

Hát persze, hogy a Fallout! Mindannyiunk kedvenc posztapokaliptikus világa talán a legerősebb atmoszférával rendelkezik a listáról. Az ötvenes éveket idéző atombomba-parától átitatott miliőjét és tárgykultúráját felhasználó képi megvalósítás megfejelve a fantasztikusan válogatott zenékkel kevés embert hagy hidegen, aki játszott már vele. Különösen igaz ez a nemrég megjelent Fallout 4-re, amely bebizonyította, hogy a hangulat képes kompenzálni a grafikai idejétmúltságát. A történet itt is második világháborút követően kanyarodik el, pontosan abba az irányba, ahogyan azt 60-70 évvel ezelőtt elképzelték. Ebben az alternatív jövőben tömegkommunikációs eszközök helyett, inkább a hadiipar és az űrkutatás fejlődött és a nukleáris energia a meghatározó erőforrás. Ez jelentősen megnyújtotta a hidegháborút, melyet az USA nem is a Szovjetunióval, hanem Kínával vívott, addig, míg 2077-ben pár órával a bizonyos gomb megnyomása után a Föld újra vissza nem kerül kőkorszaki állapotába. A játékok ez után 200-300 évvel veszik fel a vonalat, és rendszerint a Vault-Tec vállalat egyik atombunkeréből előkóricált óvóhelylakót kell irányítanunk az USA maradékain élősködő telepesek, szuper mutánsok, ghoulok, tolvajok és félőrültek díszes társaságán átvergődve, valami magasabb cél elérésének érdekében. A radioaktív prérin persze több közösség is próbálja a civilizáció látszatát fenntartani. A két legjelentősebb az Enclave, mely az amerikai kormány jogutódjaként tüntetve fel magát akarja a maroknyi normális embert elnyomni, valamint a Brotherhood of Steel, akik igazi posztmodern keresztes lovagként törnek borsot az előbbi szervezet orra alá. 

1. Mass Effect

Sokáig gondolkodtam melyik érdemli meg jobban az első helyezést, a Fallout vagy a Mass Effect, és végül magával ragadó posztapokaliptikus hangulat ide, retró látványvilág oda, mégis a Mass Effect játékok viszik a prímet. A trilógia a sci-fi játékok cadillac-je. A kiválóan kidolgozott történet rengeteg szálon fut, megannyi földönkívüli faj sorsát ismerhetjük meg egyéni szinteken is a csodálatosan kidolgozott szereplőkkel, szemet gyönyörködtető helyszíneken. A sztori szerint 2183-ban az emberiség és (a többi idegen faj) éppen csak kiheverte az egymással való találkozás után kitört háborút, amit egy törékeny békével és szövetségkötéssel koronáztak meg. A Tejút egyes fajainak központja, a Citadella, (amit a rejtélyesen kihalt protiánok építettek) máris kénytelen felvenni a harcot több ismeretlen fenyegetéssel. Első körben egy bekattant turián „ex fantom” eltávolítására küldik, az új reménységként (és első emberként) fantomnak felvett Shepherd parancsnokot, aki hamar kideríti, hogy valójában a volt kolléga hajója, és annak egész garmadája, a Reaper faj tör az egész galaxisra, minden elképzelhető módon.  Saját egyszerű (és a játékosok által később porig kritizált) indokuk a vérengzésre, az hogy inkább ők teszik meg, mielőtt a fajok ugranának egymás torkának atomtöltetekkel. Shepherd hál’istennek nem rezel be, egyesíti, és maga mögé állítja a civakodó csillagrendszerek lakóit, hogy egy utolsó elkeseredett válaszcsapással megsemmisítsék a Reaper flottát és megtörjék a ciklust, mely időközönként törli a fajokat a galaxisból. Azonban az hogy happy-e az ending, és mi történt kedvenc szereplőinkkel (remélhetőleg) a készülő Mass Effect: Andromeda-ból fog kiderülni…

Ezek az én kedvenc Top 5 alternatív jövőképeim, de természetesen kíváncsi vagyok arra, hogy ti mit gondoltok. Várom a kommenteket!