Március 15-én új animációs sorozattal jelentkezett a Netflix, mely több szempontból is eltér a megszokott formulától. Egyrészt maguk a részek kifejezetten rövidek, a hosszuk átlag tíz és tizenhat perc között mozog (illetve akad néhány ötperces szösszenet is), másrészt pedig nem is egy egybefüggő történetet mesélnek el, hanem sok apró, különálló sztorira bomlanak. Az ötlet kétségkívül érdekes, de vajon megéri leülni a szokatlan sorozat elé?

love-death-and-robots-02.jpg

Életképek a világmindenségből

A Love, Death & Robots tehát lényegében egy antológiasorozat, ennek megfelelően pedig az egyes epizódok is leginkább novellákra hasonlítanak. Ez a párhuzam pedig egyáltalán nem véletlen, hiszen a készítők a legtöbb részhez (kivételt jelent a The Witness és a Blindspot) neves írók rövid sztorijait vették alapul. Ha pedig megnézzük, kiknek a novelláit dolgozza fel a sorozat, elég erős névsort kapunk, melyben szerepel többek között Peter F. Hamilton (Nemzetközösség saga), John Scalzi (Vének háborúja, Bezárt elmék), Alastair Reynolds (Lassú lövedékek) és Marko Kloos (Frontvonalak) is. Talán már a fenti felsorolásból is kitűnik, hogy a legtöbb epizód a sci-fi zsánerébe tartozik majd, de helyenként azért megfigyelhető némi fantasy vagy épp horror beütés is.

A novella jelleget erősíti továbbá az is, hogy az egyes epizódok kifejezetten tömörek, és a komplexebb, összetettebb történet helyett általában egy-egy szituáció kibontására fókuszálnak. Persze vannak kivételek, mint például a Zima Blue vagy a Good Hunting, de a legtöbb rész kifejezetten tömör és általában valamilyen csattanóval zárul, pont, mint egy novella. Ez a recept pedig képernyőn is tökéletesen megállja a helyét: az egyes epizódok azonnal berántanak, és pörgős, gyors cselekményvezetésükkel könnyedén fent is tartják a figyelmünket.

love-death-and-robots-01.jpg

A sorozat témái is kifejezetten sokrétűek, így szinte biztos, hogy mindenki talál majd az epizódok között kedvére valót. Akadnak itt például alternatív történelmi szálak, a szibériai vadon mélyén megbújó démonok (illetve a velük harcoló Vörös Hadsereg osztagai), földjeiket hatalmas mechákkal védő farmerek és a létezés kulcsát kereső művészek egyaránt. Az egyes részek hangulata is eléggé eltér egymástól: az egyik pillanatban például még mesterségesen tenyésztett szörnyek esnek egymásnak életre-halálra illegális viadalokon, a másikban pedig már azt mesélik el, hogy vette át egy tál joghurt a hatalmat a Föld felett. Embere válogatja, kinek melyik irányvonal jön be jobban, az én kedvenc részem például a Three Robots volt, mely zseniálisan adagolt fekete humorral mutatja be, hogy mégis milyen lehet egy kipusztult emberi városban turistáskodni robotként.

További érdekesség, hogy a sorozaton több animációs stúdió is dolgozott, köztük például a magyar Digic Pictures, akiknek többek között a Destiny 2 animációit, illetve a Rainbow Six Siege előzetesét is köszönhettük, az Overwatch-on dolgozó Reddog Culture House és a God of War mögött álló Unit Image. A fenti csapatok le se tagadhatnák a kötődésüket a videojátékok világához, és ez bizony a munkájukon is meglátszik. A Love, Death & Robots egyes epizódjainál az embernek olyan érzése van, mintha egy trailert vagy egy durván hangulatos játékbeli átvezetőt nézne (és ez egyáltalán nem negatívum, sőt, épp ellenkezőleg).

love-death-robots-05.jpeg

Ne ezt nézd a munkában

Amit még feltétlen muszáj megemlíteni a Love, Death & Robots kapcsán az maga a korhatár. A sorozat borítóképén ugye ott virít az elég beszédes NSFW, azaz Not Safe For Work, felirat, ezt pedig abszolút ki is aknázták az alkotók. Az egyes kisfilmekben így előfordulnak szexjelenetek, brutális, véres csonkolások és káromkodások egyaránt, egyszóval van itt minden, amit tényleg nem túl szerencsés mutogatni a főnökünknek. Öncélú sosem lesz a dolog, ettől nem kell tartani, de azért nem is finomkodtak a készítők, ennek megfelelően pedig, ha valakinek nem jönnek be annyira az ilyen stílusú alkotások, talán jobban teszi, ha a Netflix új sorozatához is óvatosan közelít.

love-death-and-robots-04.jpg

A jövő mindenkié

Összegezve a fentieket elmondható, hogy a Love, Death & Robots mindenképp egy olyan sorozat, amivel érdemes próbát tennie bárkinek, aki csak egy kicsit is érdeklődik a sci-fi (vagy tágabban értelmezve a fantasztikum) iránt. Gyors, pörgős epizódok és nagyszerű képi világ jellemzi a Netflix sorozatát, ráadásul a felhozatal is elég széleskörű ahhoz, hogy mindenki megtalálja az ízléséhez passzoló darabot, legyen szó akár Afganisztánban szolgáló farkasemberekről, akár steampunk világba oltott kínai mondavilágról.

love-death-and-robots-03.jpg