Szeptember 4-én a Magyar Esport Szövetség bejelentette az általa szervezet ligarendszerű esport bajnokságok elindulását. A sajtótájékoztatón először Bíró Balázs (a szövetség elnöke) mutatta be a szövetséget (melynek tagjai leginkább a média és a rendezvényszervezés világából jöttek). A szövetség célja a hazai versenyszervezés, a nemzetközi versenyekbe történő betagozódás, és az etikai kódex elkészítése az esportban tevékenykedők részére. Ezenfelül tájékoztatást kaptunk arról, hogy jelenleg 420 ezer ember foglalkozik esporttal, ami óriási növekedés a V4 Future Sports Fest (2018 márciusa) sajtóanyagaiban közölt közel 300 ezer emberhez képest. Hatféle játékban tudják majd megméretetni magukat a versenyzők, a teljes díjazás 15 millió Ft lesz, mely nagy mértékben elmarad az év elején a kormány által is támogatott V4 Future Sports Festival 1 millió Eurós (közel 320 millió Ft-os) díjazásától. 

descriptionmneb.jpg

A következő előadó Csanda Gergely volt, a Meex Agent ügyvezetője (többek között a Playit szervezője), aki fontosnak tartotta kiemelni, hogy az esport az sport, melynek helye van a hagyományos sportok között. A folytatásban főleg a gazdasági összefüggések irányából mutatta be a hazai esport eddigi eredményeit. Példaként elmondta, hogy egy esport-színpad költsége 4-5 millió Ft, melyet jelenleg nem termelnek ki a versenyek szponzorai, ezért ezt a költséget a rendezvényszervezőknek kell előállítaniuk. Véleménye szerint a hazai esport még a kezdeteknél tart, de nagy jövő állhat előtte.

Ezt követően Horváth Péter (a Gamestar Online főszerkesztő-helyettes) nyújtott bepillantást az esport hazai ismertségébe. Véleménye szerint a jelenlegi helyzet kicsit csalóka, mivel a szakmán belül a saját véleménybuborékunk rabjai vagyunk, ezért azt gondolhatjuk, hogy minden a gaming illetve az esport körül forog. Ezzel szemben, ha megkérdeznénk az utca emberét, akkor nagy valószínűséggel fogalma sem lenne, arról, hogy eszik vagy isszák az esportot.

Végezetül Martin Kadinov (az ESL közép-európai menedzsere) mutatta be szélesebb, nemzetközibb perspektívában az esportot. Kihangsúlyozta, hogy az esportot ne rövidtávfutásként, hanem inkább maratonként képzeljük el, nagyon sok buktatóval. Először a tágabb környezetet kellene megteremteni (pl. jogi szabályozás). Sok-sok apró lépéssel tudunk majd eljutni a célig, egy professzionális és nemzetközileg is elismert esport nemzetet megteremtve.

mneb2-versenyszamok.jpg