Már az elején szögezzük le: a 3DS bizony nem mindenkinek szól, a konzol ugyanis japánban 25.000 jenbe kerül, ami nagyjából 300 dollárt, vagyis 61 ezer forintot jelent, de ha azt nézzük, mi mindent kapunk a pénzünkért, panaszra nem igazán lehet okunk.

A 134x74x21 mm-es, 240 grammot nyomó készülékben felül egy 9 cm-es, 3D térhatást biztosító, szélesvásznú, 800x240-es felbontású képernyő, míg alul egy 7,6 cm-es, 320x240-es felbontású, érintésérzékeny panel található. Továbbá elöl egy szimpla, 0,3 megapixeles kamera, hátul pedig egy hasonló adottságokkal rendelkező, de 3D-s képek készítésére képes kamerapáros foglal helyet.

A gépen belül meg nem erősített információk szerint két 266 MHz-es ARM11 processzor és egy 4 MB-tal gazdálkodó, 133 MHz-es GPU dolgozik, ám ne felejtsük: ez csak pletyka. A hivatalos közlemény csak annyit árult el a burkolat alatt megbúvó komponensekről, hogy van egy 2,4 GHz-en üzemelő, vezeték nélküli kapcsolatot biztosító modul, illetve egy WPA/WPA2 IEEE802.11 szabványt támogató vezeték nélküli internetadapter, valamint egy giroszkóp és egy mozgásérzékelő.

Ugyancsak ismeretlen forrásoktól hallottuk a hírt, miszerint 1,5 GB beépített tárhelyet kapunk, ám ennek nyomát sem találtuk a hivatalos papírok között, de tudva azt, hogy a gép alvó üzemmódban magától csatlakozik az internetre frissítések, ingyenes játékok és egyéb adatok letöltése okán, illetve hogy egy online bolthoz is hozzáférhetünk, adja magát a minimális tárhely megléte, melyet természetesen lehetőségünk lesz bővíteni egy SD kártyával.

Nintendo 3DS infóbomba

Rátérve a szoftverek témakörére örömmel jelenthetjük, hogy itt sincs semmi ok a szégyenkezésre. A tetemes mennyiségű játék mellett ugyanis a 3DS jó pár beépített programot is tartalmaz, melyek mind 100 százalékig kihasználják a gép adottságait.

A manapság elmaradhatatlan netböngésző mellett találunk egy bizonyos Tag Mode funkciót, melynek lényege, hogy a gép alvó üzemmódban is kommunikál a többi 3DS-sel, és esetenként még játékokat is indít (ezt elsőként a Super Street Fighter IV fogja kihasználni). Továbbá a programok között egy Mii Plaza applikációt, egy kártyák segítségével működő virtuális valóság játékot, valamint egy Mii készítőt is találunk, mely a 3DS kamerájának segítségével a felhasználó arcképe alapján alakítja ki a játékokban is használható avatarokat.



És végül, de nem utolsósorban a játékokról is ejtsünk pár szót, melyekből nem lesz hiány. Az E3 óta tudjuk, hogy több mint egy tucatnyi új program, illetve számos közkedvelt sorozat folytatása fog megjelenni a konzolra, a lista pedig ma tovább bővült kettő, a sorozat ötödik részére alapozó Resident Evil-játékkal (Resident Evil: Revelations, Resident Evil: The Mercenaries), a Mega Man Legends 3-mal, a Driver-széria legújabb tagjával, a Driver 3D-vel, és a Splinter Cell: Conviction átiratával, illetve arról se feledkezzünk el, hogy a 3DS kompatibilis minden DSi- és DS-játékkal, legyen az online vásárolt vagy kártyás.

Az igazán jó hír pedig az, hogy az interneten keresztül vett játékokat átimportálhatjuk egyik gépről a másikra -- igaz ezt csak párszor tehetjük meg, de ez még mindig jobb megoldás, mint egy SecuROM-féle fojtogató DRM.



A Nintendo 3DS Japánban 2011 februárjában, Európában pedig valamikor márciusban fog megjelenni.