Az alábbi öt szokatlan, kis költségvetésű alkotást érdemes megnézni, ezért különösebb spoiler nélkül ajánlom őket.

Feloldozás (Resolution, 2012)

Michael hamarosan apa lesz, ezért a férfi még egy utolsó kísérletet tesz arra, hogy lezüllött barátját leszoktassa a heroinról. Meglátogatja Christ annak romos házában és egy csőhöz bilincseli, hogy egy teljes hétig tartó megvonásra kényszerítse. Chris háza azonban egy egykori indián rezervátumra épült és a környék különös szomszédokat vonz. Michael baljós felvételeket és fényképeket talál és rájön, hogy valami manipulálja a "történetüket." A Feloldozás egyfajta "folytatása" A Végtelen (The Endless, 2017), ami szintén egy remek, agytekerős film.

reso.jpg

Háromszög (Triangle, 2009)

A főszereplő, Jess (Melissa George remek alakításában), egy autista fiát egyedül nevelő anya, aki egy nap négy barátjával kihajózik a tengerre. Vitorlásuk egy hirtelen viharban felborul és egy baljós hajó siet a segítségükre. Átmásznak és a fedélzetre érve azt látják, hogy a hajón egyetlen lélek sincs. Főhősnőnk, Jess (Melissa George) barátai elkezdenek hullani, mintha valaki - vagy valami - vadászna rájuk. és neki egyre szürreálisabb déjá vu érzései vannak. Neki kell kiderítenie, hogy a hajón gyilkos garázdálkodik vagy csak a saját képzelete játszik vele.

triangle.jpg

Egy sötét dal (A Dark Song, 2016)

A film középpontjában egy fiatal nő áll, aki nemrég vesztette el gyermekét. Mivel képtelen feldolgozni fia halálát, úgy dönt, hogy végrehajtja az Abramelin rítust, amely segítségével kapcsolatba léphet őrangyalával. Ennek érdekében kibérel egy házat és felfogad egy kétes hírű okkultista férfit, aki jártas a mágiában. A két ismeretlen színész játéka nagyon erős, a történet pedig egyszerre szép és tanulságos, miközben bemutatja, hogy vigyázzunk, mit kívánunk, mert a végén teljesül.

darksong.jpg

Rádiusz (Radius, 2017)

Egy fiatal férfi autóbalesetet szenved és amnéziás állapotban tér magához. Nem tudja, kicsoda, a saját nevére sem emlékszik. Elindul segítséget keresni és mindenhol halottakat talál, furcsa, opálos szemmel. Először azt hiszi, valami vírus, majd hamarosan megtapasztalja, hogy bárki, aki kb. tíz méteres körzetben a közelébe kerül, azonnal meghal, még az állatok is. Az egyetlen, aki "immúnis" erre, egy nő, aki szintén nem emlékszik semmire és együtt próbálják kideríteni, mi is történik velük. A film ékes példája annak, hogy nem kell hatalmas hollywoodi büdzsé egy hatásos, jó film készítéséhez.

radius.jpg

Az üres ember (The Empty Man, 2020)

Egy alkotás, amit a Disney teljesen félre-reklámozott, ezért a közönség egy része imádta, a másik utálta. A film hosszú, 2 óra 17 perc a játékideje és a címe alapján egy sima "slender man, boogeyman, candyman" kliséhalmaznak ígérkezik, pedig felettébb komplex mű.

emptyman.jpg

Az első húsz perc kísérteties atmoszférát teremt a négy barát köré, akik a hegyekben találnak rá egy fura csontvázra. Utána helyszínt váltunk és egy exrendőr nyomozását kísérjük a városban, aki szomszédja eltűnt lánya után kutat. A film nem fél keverni a műfajokat, megjelenik benne urbánus legenda, okkultista szekta és egy kis Lovecraft-féle kozmikus horror is.

Képek forrása: IMDB