Ezen a héten jelenik meg a Harry Potter könyveken alapuló Hogwarts Legacy. Ennek apropóján összeszedtünk öt olyan játékot a PS Plus Premium klasszikus gyűjteményéből, amik szintén papírlapon – könyvben vagy képregényben – debütált univerzumot vittek át a videójátékok világába.

LEGO Batman: The Videogame

  • Megjelenés: 2008. október 10.
  • Eredeti platform: PS2/PS3

Kezdjük mindjárt a sort egy könnyed kikapcsolódást nyújtó LEGO-játékkal, a Batman: The Videogame-mel. Az Arkham Elmegyógyintézetben összefognak a gonosztevők, hogy egyszer s mindenkorra uralmuk alá hajtsák Gotham City-t. Ám sajnos terveikbe két apró hiba csúszik, az egyik Batman, a másik hű segédje, Robin. A LEGO-játékok eme korai etapjában a két hőst irányítva harcolhatunk Joker, Madárijesztő és a többi gonosz ellen, közben építkezhetünk, repkedhetünk és a Batmobillal is száguldozhatunk. Mi több, a Denevérember ellenlábasait is az irányításunk alá vehetjük, hogy borsot törjünk a köpenyes detektív orra alá.

Injustice: Gods Among Us

  • Megjelenés: 2013. április 19.
  • Eredeti platform: PS3

Továbbra is a DC vonalon maradva ajánljuk figyelmetekbe a Mortal Kombat-játékokat jegyző NetherRealm Studios egy másik verekedős játékát, az Injustice: Gods Among Us-t. A sztori idején Joker éppen felrobbantani készül Metropolist egy atombombával, amikor néhányan átkerülnek egy alternatív valóságba. Itt a legfőbb gonosz nem más, mint a diktátor Superman, Batman pedig ellenlábasaival összefogva igyekszik megtörni az uralmát. Persze az „alap” univerzumból jött brancs is beszáll a buliba, amiből egy izgalmakban gazdag, fordulatos verekedős játék kerekedik ki.

Batman: Arkham City

  • Megjelenés: 2011. október 21. (Return to Arkham: 2016. október 18.)
  • Eredeti platform: PS3 (Return to Arkham: PS4)

És akkor álljon itt még egy DC adaptáció, aminek újfent Batman a főhőse. Ez az Arkham-sorozat második felvonása, a Batman: Arkham City, amiben a Sötét Lovagnak az előzőnél is nagyobb fenyegetéssel kell szembenéznie. Gotham City egy részét ugyanis börtönné alakították, ahová a város legelvetemültebb bűnözőit – köztük Jokerrel, Pingvinnel és Kétarccal – zárták be. És egy sajnálatos esemény következtében Bruce Wayne is itt köt ki, a bentlakók legnagyobb örömére, vagy inkább bánatára. A PS Plus Premium Classic Collectionjében a Return to Arkham változat érhető el, ami a játék felújított verzióját tartalmazza.

Metro: Last Light

  • Megjelenés: 2013. május 14. (Redux: 2014. augusztus 29.)
  • Eredeti Platform: PS3 (Redux: PS4)

A Metro: Last Light a Metro 2033 után veszi kezdetét, és tovább szövi Artyom történetét. A poszt-apokaliptikus Moszkva mutánsok lakta metróalagútjaiban folytatódik a harc az egyes frakciók között. Ugyanis a D6-os katonai bunkerben talált pusztító erejű fegyver birtoklásáért véres polgárháború tör ki az alagutakban. Pedig Artyom élete e nélkül sem egyszerű, vállát szörnyű bűn terhe nyomja, ám mégis ő az emberiség túlélésének kulcsa. A PS Plus Premium előfizetői a játék 2014-es, felújított változatához férhetnek hozzá a Metro Redux csomagban, aminek része a történet folytatása, a Metro 2033 is.

LEGO Harry Potter Collection

  • Megjelenés: 2016. október 20.
  • Eredeti platform: PS4

És akkor végül álljon itt a Hogwarts Legacy egyik „őse”, a 2010-es LEGO Harry Potter 1-4-et és a 2011-es LEGO Harry Potter 5-7-et magába foglaló LEGO Harry Potter Collection. A játékok természetesen J. K. Rowling könyvein, illetve az azokból készült filmadaptációkon alapulnak, és a LEGO Batmanhez hasonlóan lazán követik a sztorit, miközben mi Harry-t, Ront vagy Hermionét irányítva építkezhetünk, harcolhatunk, varázsolhatunk és persze összemérhetjük erőnket Voldemort nagyúrral és csatlósaival, mindezt könnyed, vicces stílusban prezentálva.