Ha minden játékost megkérdeznénk, hogy milyen az ideális gamer-egér, az eredmény valószínűleg polgárháború lenne. Addig a pontig nagyjából mindenki egyetértene, hogy a videojátékok azonnali reakciót követelnek, és emiatt a kábeles kiszerelés, valamint a minél több, könnyen elérhető helyre pakolt gomb kiemelt fontosságú tényező, de ezek után más és más tulajdonságok kerülnének előtérbe, elvégre van, aki a nehéz, míg mások a könnyű egereket szeretik, és abban sincs egyetértés, hogy pontosan mekkorának kell lennie egy tökéletes marokrágcsálónak. Éppen ezért nehéz dolga van a gyártóknak, ha populáris, azaz sok játékos igényeinek megfelelő egérrel szeretnének előrukkolni, és bár sokan elbuknak közülük, azért akadnak sikeres kísérletek is. Mint például a Speedlink Decus Gaming Mouse – ugyan nem váltja meg a világot, de kiváló árazásának és pazar ergonómiájának köszönhetően komolyabb fenntartások nélkül ajánlható, ha valaki univerzális, és nem utolsósorban látványos perifériát szeretne szorongatni, miközben játszik.

speedlink-decus-2.jpg

Kiszerelés, gomborgia

A Decus egy igényes, piros színben pompázó dobozban érkezik, melyben egy telepítő CD, egy rövid leírást tartalmazó füzet, és persze maga az egér lapul – utóbbi első ránézésre vegyes benyomásokat kelt. Ízlésről nem illik vitatkozni, az viszont minden egyéni preferencia nélkül is megállapítható, hogy a Speedlink tervezői nem fogták vissza magukat, és egy már-már túlságosan is futurisztikus dizájnt alkottak a Decus kedvéért. A vörös és fekete színek éles kontrasztja veszedelmes jelleget kölcsönöz az egérnek. Merész vonalvezetése és kitüremkedő, messziről látható gombjai, illetve oldalára helyezett, áramvonalas mintázata félúton jár a „menő” és a „ciki” kategóriák között. Hiába, ez nem egy visszafogottan elegáns Razer-egér, hanem harapós, agresszív Speedlink óriáspatkány, amit a jövő laboratóriumaiból szalajtottak. Ráadásul az „óriás” jelző még csak nem is túlzás: a Decus 128x90 mm-es alapterülete a nagy kézzel rendelkező játékosoknak kedvez, így jómagam a lapátméretű kezemmel is nagyon kényelmesen tarthattam. És hiába vad a külső, az elsőre zavaróan szögletesnek tűnő forma is finoman simult a tenyerembe, ugyanis minden egyes domborulat az emberi kéz játékra optimális pozíciójának felvételét hívatott elősegíteni.

A Decuson összesen hét gomb található, melyek mindegyikét szabadon programozhatjuk. Nem ez a legtöbb gombbal megáldott gamer-egér a piacon, de sok játékhoz bőven elég lesz, főleg, hogy a gombok elhelyezkedése kiválónak mondható. A görgő mögé, a bal főgomb mellé, a hüvelykujj alá, és természetesen a görgőbe is került egy-egy gomb, kis gyakorlással pedig az összes azonnal elérhető. Fontos viszont tisztázni, hogy a Decus egy jobbkezes vásárlóknak tervezett periféria, bal kézzel egyszerűen használhatatlan.

speedlink-decus-1.jpg

Sebesség istene

A Decus egy 1,8 méter hosszú, nem moduláris, de rugalmas védőszövettel beborított (természetesen ennek anyaga is vörös-fekete) USB-kábellel csatlakoztatható a gépünkhöz, a felismerés pedig automatikus a Windows részéről, igaz, a CD-n található szoftver elengedhetetlen, ha programozni és állítani szeretnénk az egerünkön. A meghajtóprogram interfésze kicsit kusza, nem egészen úgy fest, mint amit a 21. század második évtizedében készítettek, de pár perc kattintgatás és kísérletezés után rájövünk, melyik opció mire is való pontosan. A szoftver egyébként kulcsfontosságú, ugyanis ezen keresztül állíthatjuk be az öt lehetséges felhasználói profilt, melyeken belül megadhatjuk és lementhetjük az egér sebességét, érzékenységét, sőt, a belső LED-ek hatféle fényben tündöklő játékát is – utóbbiak közül a „lélegzés” a személyes kedvencem, ilyenkor a Decus egy tüdő működését szimulálva villan fel, majd sötétül el, mindig más színt csillantva. Ami pedig a pontosságot illeti, 400-tól 5000 DPI-ig lehet állítani a mutatót, sőt, az egér alján található, rejtett lézer frekvenciája is négy opció szerint lőhető be, 125 Hz-től egészen 1000 Hz-ig. Ha valaki nem ért egérnyelven, annak elmondjuk, hogy ezek az adatok nagyon-nagyon jók, a Decus pontossága elméletben megfelel bármilyen gyors reflexet megkövetelő játéknak (mi CoD: MW 3, CS:S, UT2k4 és C&C:G alatt próbáltuk ki). Mivel pedig a talpak gumírozott felületen nyugszanak, az egér nem válik túlságosan sikamlóssá, s nem kell attól tartani, hogy a pontosság a kezelhetőség rovására megy.

Instant get?

A Speedling Decus Gaming Mouse remek egér, amit viszonylag sokféle igény kielégítésére terveztek. Természetesen vannak hátulütői: ilyen, hogy nem lehet súlyozni, hogy a szoftvere nem kellően felhasználóbarát, vagy, hogy a külseje talán túl sok lehet egyes vásárlóknak. Ugyanakkor el kell ismerni, hogy játékok alatt nagyon jó élmény tologatni a Decust, a hazai ára pedig 10.000 forint körül alakul, ami kifejezetten baráti összeg a konkurensek hasonló képességű egereihez viszonyítva.

Nyereményjáték!

Ne feledjétek, hogy a 15 éves PC Guru Online és a Speedlink közös játékában most meg is nyerhetitek ezt az egeret (más hardverekkel egyetemben), szóval ha szeretnétek versenybe szállni, akkor KATTINTSATOK IDE, és válaszoljatok három egyszerű kérdésre!