• A Gears of War a PC Guru 2006. 12. számában szerepelt és címlapot is kapott

2006-december-magazin-5547bb9d3c9de0be1b67-mid.jpg

Ritka az olyan eset, és rengeteg tényezőnek kell együttesen jelen lennie ahhoz, hogy egy játék egy konzol vagy akár egy egész generáció meghatározó címe legyen, az Epic Games-nek azonban ez a jelek szerint időről időre rendszeresen összejött. Az első Unreal-részek sikere, de még a Fortnite battle royale/popkulturális jelenség/virtuális játszótér elszabadítása előtt például egy szerény, Gears of War címre keresztelt széria formájában, mely a Halo mellett viharos gyorsasággal lett az Xbox 360 legismertebb és legnépszerűbb sorozata.

Pedig a projekt éveken át a development hell legsötétebb bugyraiban fortyogott. A fejlesztés még a 2000-es évek elején indult, Unreal Warfare címen, Rod Fergusson producer és Cliffy Bleszinski dizájner keze alatt, egy spinoffként a sikeres Unreal Tournament-sorozathoz. Azonban hosszú évekre parkolópályára került, hogy az Epic teljes erőbedobással az Unreal-sorozatra fókuszálhasson, időközben pedig néhány fontos esemény, mint a Microsoft Xbox konzoljának sikere, az Unreal Engine 3 fejlesztése jelentősen befolyásolták a dizájnt, ahogy olyan időközben megjelent játékok is, mint a Resident Evil 4 váll mögé helyezett kamerarendszere és a Kill Switch fedezékharca.

A 2005-ben immár Gears of War címen leleplezett játék egyszerre volt technológiai erőfitogtatás, és  egy gyökeresen új TPS-dizájn megalkotója, mely a komplex, taktikai elemekben gazdag összecsapásokat korábban sosem látott, filmszerű prezentációval tálalta. A projekt egy csapásra lett az egyik legjobban várt játék, mely a jelek szerint egy Unreal-szintű szériává nőhette ki magát, a játéknak pedig az Xbox 360-ra nézve is igen komoly hatása volt, az Epic ugyanis Tim Sweeney-vel az élen egyike lett azoknak a partnereknek és fejlesztőknek, akik kiharcolták, hogy az X360 az eredetileg tervezett 256 MB memória helyett 512-vel készüljön, mely ugyan limitálta a megjelenéskor boltokba kerülő gépek számát, ám lehetővé tette, hogy több játék is 720p felbontást használhasson.

Konzoluralom

A 2006 novemberében érkezett játék aztán elsöprő siker lett, az első olyan igazán erős cím a konzol kínálatában, mely megelőzve a Halo régóta várt harmadik részét, nyomós érvként szolgált arra, hogy miért érdemes akár más, rivális konzolokról is a Microsoft platformjára váltani. A hangulat, a világ és a karakterek dizájnja, az UE3 által nyújtott szenzációs látvány, a fedezékrendszerben és a pályák felépítésében rejlő rengeteg taktikai lehetőség korszakalkotónak bizonyult, ahogy a játék addiktív többjátékos szegmense is, mind a 4v4 kompetitív, mind a kétfős kooperatív módokkal.

A játék Sera bolygóján játszódott, ahol az emberi faj egy új nyersanyag, az Immulsion segítségével hihetetlen fejlődésnek indult, ám az azóta E-Day-ként emlegetett esemény során a bolygó mélyéről felbukkant egy fejlett, idegen megszálló faj. A Sáskák (Locust) támadást indítottak az emberiség ellen, és hála egyedi taktikáiknak, melyek révén szinte bárhol előbukkanhattak a föld mélyéből, villámgyorsan fölénybe kerültek. A harcot a COG névre keresztelt katonai koalíció, és magasan képzett, szívós harcosai, a “Fogaskerekek” (Gears) tudták csak hatékonyan felvenni velük. Egyik utolsó tervük a háború megnyerésére, hogy a Sáskák járatainak feltérképezésével, majd oda egy hatalmas bomba lejuttatásával megsemmisítő csapást mérnek az ellenség központjára. A játékos Marcus Feenixet irányíthatta, egy veterán COG-katonát, aki parancsmegtagadás miatt életfogytig tartó büntetését tölti, mígnem az akció érdekében felmentik a büntetése alól és Delta Osztag élén a bomba aktiválásáért folyó hadművelet közepébe nem kerül. Kooperatív módban a második játékos Marcus társát, Dominic ‘Dom’ Santiagot irányíthatta.

A játék ugyan viszonylag gyorsan elmagyarázta az alapokat, minden későbbi fejezet valamilyen új játékelemmel bolondította meg azt. A játékosnak hol kiégett utcákon kellett elkeseredett harcot vívnia, hol mezei fegyverekkel sebezhetetlen rémség elől menekülnie, hol horrorjátékba illő elhagyatott bányaállomáson helytállnia, hol a fedezékek mellett a fényt is menedékként használva átvágnia magát az esténként Sera felszínét elárasztó, rovarszerű, húsevő kryllek elől menekülve. A játék a megjelenés után egy évvel PC-re is megjelent, mint a Microsoft-féle Games for Windows-szolgáltatás oszlopos tagja, a PC-s változat pedig számos bővítés, finomhangolás mellett egy teljesen új egyjátékos fejezettel is kiegészült, melyben a játékosok összemérhették erejüket, az amúgy csak átvezetőjelenetekben látott brutális szörnyeteggel, a Brumakkal. Ezek a tartalmak egészen a 2015-ös, Xbox One-ra és PC-re egyaránt kiadott Ultimate Edition-ig a PC-s tábor számára exkluzívak maradtak.

Trilógiák és parancsnokváltás

A hadigépezet beindult, a Gears pedig az Epic várakozásaihoz híven egy csapásra az Xbox 360 egyik legnépszerűbb címe lett. Pozíciójukat csak még inkább bebetonozták a széria talán legjobb darabjának tartott, 2008-ban megjelent második résszel, mely amellett, hogy még epikusabbá és változatosabbá tette a játékmenetet, láncfűrészpárbajokkal, eleven pajzsként használható ellenfelekkel és az azóta a széria egyik védjegyének számító multiplayer Horda móddal bővítette a receptet. Hasonló sikereket aratott a trilógia 2011-es lezárása, melynek azonban egyes kritikusok már felrótták a formula közelgő kifulladását. Az Epic az időközben felvásárolt, a GoW mellett bábáskodó lengyel People Can Fly-al még kihozott Xbox 360-ra egy előzményt, 2013-ban, Gears of War: Judgement címen, mely megpróbálta agresszívabb, kevésbé a fedezékekre építő játékstílusra motiválni a játékosokat, ez azonban már több tekintetben is egy gyengébb eresztés lett.

Időközben az Epic berkein belül is komoly változások mentek végbe. 2012-ben a kínai Tencent 40%-os tulajdonrészt vásárolt a cégben, ezzel egy időben pedig a csapat számos ikonikus, kulcsfontosságú figurája elbúcsúzott, többek között Fergusson és CliffyB is. Előbbi azonban nem maradt sokáig távol a Fogaskerekektől: a Microsoft 2014-ben megvásárolta a sorozat jogait az Epictől és a The Coalition nevű fejlesztőcsapatra bízta, melynek élére az új részek fejlesztésének felügyelésével a trilógia producerét bízták meg (egészen 2020-ig, amikor átigazolt az Activision-Blizzardhoz). A Fogaskerekek pedig azóta is maximális fordulatszámmal pörögnek: ugyan a The Coalition által fejlesztett negyedik és ötödik részek megítélése kissé vegyesebb, mint az X360-as trilógiáé, spinoff-játékok, képregények, könyvek, egy évtizede készülődő filmadaptáció és egy színfalak mögött nagy valószínűséggel javában készülődő hatodik felvonás is biztosítja, hogy a Gears még egy jó darabig a Microsoft videójátékos felhozatalának meghatározó darabja marad. Addig is izzítsatok egy konzolt vagy egy Game Pass-t (a felhő alapú XCloudon az egész sorozat végigjátszható) és füstöljetek ki pár Sáskát a jeles évfordulóra!