Míg itthon a The GiftForge és a Laserox a két legismertebb név, ha társasjátékos inzertekről van szó, külföldön azért jóval nagyobb a kínálat. A lengyel e-Raptorról például már három cikkünk is volt, de aki komolyabban körülnéz a határok nélküli, nemzetközi piacon, az szinte korlátlan mennyiségben és stílusban lelhet rá a többnyire remek, emellett a legtöbb esetben valóban praktikus kiegészítők gyártóira. Ráadásul alapanyag tekintetében nem is muszáj csak fában gondolkozni, sőt: a minikkel teli játékok esetében talán a habszivacs a legjobb megoldás, hiszen óvja és teljesen körbe is öleli a sérülékeny kis figurákat. Ezen kiindulás mentén jutottunk el a német Feldherrig, ahol habszivacsból aztán nincs hiány, legyen szó a Doomról, Space Hulkról, esetleg a kisebb címekről. A meglehetősen bő kínálatból következzen most két darab. 

Habszivacs-mesék

A Gémklub kiadásában itthon is megjelent Plüssmesék egy remek kis társas, számos meglepetéssel és izgalmas pillanattal, no, és egy rakás igen mutatós minivel, amiknek tárolása viszont a társasjáték egyik legfőbb negatívuma: semminek nincs igazán helye, a figurák is összeömlesztve várják a zacskóban, hogy előkerüljenek, amitől engem mindig a frász kerülget. Nos, a Feldherr 15 eurós, avagy nagyjából 5500 forintos habszivacs kiegészítője mindennek dedikált helyet nyújt, így csak be kell tenni a dobozba, majd belepakolni a tartozékokat és a miniket. A mélyen kivágott fakkok egyértelműek, de a cég honlapján lévő kép alapján is nagyjából 3 perc mindent elpakolni az első alkalommal, így kiváló eszközről van szó. Egyetlen hibája, hogy csak a minik, kártyák és tokenek férnek el benne, magassága miatt pedig feljebb emeli a doboz fedelét, ha a füzeteket is a tetejére tesszük. Ez biztosan zavar valakit, szemmel is látható szintkülönbség a vége, amit a gyártó már a termékleírás fotóinál is egyértelművé tesz, így előre érdemes átgondolni, hogy ez mennyire fér bele a saját ízlésünk/elgondolásunk szerint. Egyébként pedig, ha valakinek fa inzerte fáj a foga, a Plüssmesékhez az is elérhető a Feldherrnél, méghozzá 25 eurós (nagyjából 9100 forint) áron, avagy az sem egy borzalmas nagy beruházás, és ebben az esetben a fedél is szépen a dobozra illeszthető.

Fekete habszivacs-háborúk

Kicsit nagyobb vállalkozás a Black Rose Wars habszivacs inzertje, pláne, ha a Crono kiegészítő is megvan a játékhoz. Ebben az esetben érdemes a jelenleg akciósan 49 eurós (17 800 forint) csomagot megrendelni, bár mind az alapjátékhoz, mind a bővítményhez külön is elérhető a habszivacs. A csomag összesen 4 tárolórészt tartalmaz, amik közül három megy az alapdobozba, egy pedig a Cronoé. Utóbbi az egyszerűbb feladat, elvégre a méretes gólem és a medúza kimeríti a minik (vagy maxik) sorát, emellé pedig a kártyáknak és a szobáknak is megvan a maga helye.

Az alapjáték azért érdekesebb, mert ott elég sok tartozékot találunk, amik közül a Ludus Magnus gyári inzertje a miniket például kifejezetten szépen tárolja, bár a műanyag tartóban így is sérülhetnek a kisebb alkatrészek. A Feldherr habszivacs inzertje azonban tényleg mindennek helyet biztosít, így a szobáknak, a különböző tokeneknek is, miközben a karakterek és különböző lények egy-egy dedikált, tökéletesen méretezett lyukat kapnak a három szinten belül. Egyedül a karaktertáblák és a füzetek mennek mindezek tetejére, de a doboz így is szépen zárható, tökéletesen illeszkedik a fedél az alapra.  

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Még kedvezményünk is van!

Így első körben tehát alapvetően pozitívak a tapasztalataink, és hátra van még egy extra kiegészítő a Space Hulkhoz, amit bodak vesz górcső alá. A habszivacs inzertek sok szempontból nagyobb biztonságot nyújtanak a minis társasok tárolásához és rendezéséhez, emellett pedig könnyebbek is, avagy egy nagyobb játéknál nem kell a sok-sok faanyag súlyát is cipelni, hiszen ezek az inzertek kifejezetten könnyűnek számítanak. De a legfontosabb, hogy szépen és jóval nagyobb biztonság mellett óvják a miniket. Bár vannak olyan csomagok, amik a doboz fedelét feltolják, ezt a gyártó minden esetben jelzi. Így összkép terén nem sok rosszat mondhatunk, mindezt pedig az ár teszi teljessé. Bár az alapanyagot tekintve az összegek nem olcsók, a praktikusságot nézve és a fa inzertekkel összehasonlítva azért visszafogottabb áron juthatunk védelemhez. Persze, a nyírfából készült tartalmak szerintem például mutatósabbak, de ez ugye egyéni ízlés kérdése. Ha pedig esetleg sikerült meghozni a kedvetek a Feldherr termékeinek kipróbálásához, akkor van egy jó hírünk: a PC Guru olvasói a gyártó jóvoltából egy speciális kedvezményt kapnak, ami 2021. szeptember 30-án jár le, és 50 euró feletti vásárlás esetén 5 eurós jóváírást eredményez. STUFFEDWARS – ennyit kell csak beírni, ha megpakoltad a kosarad, jó válogatást! 

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát