A cégóriás fogyasztási cikkek és szolgáltatások divíziója (ide tartozik a PlayStation üzletág is) 1,1 milliárd dolláros működési veszteséget könyvelt el, szemben az egy évvel korábbi 800 milliós profittal; az eladások 24 százalékkal csökkentek (12,7 milliárdra). Mindez több tényező miatt következett be: a PS3 árának csökkentése, rosszul elsült marketingkampányok, az LCD-tévék eladásainak hanyatlása, a thaiföldi árvíz kihatásai, és a nem kedvező részvényárfolyamok mind szerepet játszottak benne. A harmadik negyedévben egyébként 6,5 millió PS3, 2,4 millió PSP és 900 ezer PS2 talált gazdára, játékok tekintetében 66,2 millió PS3, 11,4 millió PSP és 2,5 millió PS2 cím került a vásárlók kosarába.

A vállalat összeladásai a fenti hatások miatt szintén csökkentek 17%-kal (23 milliárd dollár), a nettó veszteség eléri a kétmilliárd dollárt, szemben az előző évi 900 milliós profittal. Épp ezért a korábban várt éves szintű veszteséget 1,1 milliárd dollárról 2,9 milliárdra módosították. Mindez igen nagy kihívás elé állítja a Sony új elnök-vezérigazgatóját, régi ismerősünket, Hirai Kazuót.

GURU Extra ***A hírek popupjaAz 1960-as születésű „Kaz” nevéhez a Sony sikerérája kapcsolódik, hiszen sikeresen képviselte a PlayStationt az Államokban (az ő nevéhez fűződik a PS-címek reklámja a nagy sportesemények szünetében, aminek következtében kimutathatóan nőttek a konzol eladásai az USA-ban), remek érzékkel vonta be a nem saját franchise-okat (Jak and Daxter, Ratchet & Clank, Sly Cooper, SOCOM: U.S. Navy SEALs) a PS2 termékpalettájára annak bevezetésekor. Emiatt egyre feljebb emelkedett a vállalati ranglétrán, most pedig felért a csúcsra, hiszen a vállalat közleménye szerint 2012. április 1-től Hirai Kazuo váltja az elnök-vezérigazgatói székben Howard Stingert, aki az igazgatótanács elnöke lesz. Stinger sajnos „rosszkor volt rossz helyen”: elnöksége hét éve alatt az Apple iPodja letaszította a hordozható zenelejátszók piacán addig egyeduralkodó Sonyt a trónról, és a Samsung is, elsősorban a tévék révén, jelentős részt hasított ki a fogyasztói cikkek szegmenséből, miközben a Kaz által irányított PS-üzletágat erősen nyomta az új erőre kapott Nintendo és az örök konkurens Microsoft – no és persze becsúsztak olyan váratlan események is, mint a 2011-es hackelési botrány, ami óvatos becslések szerint is 20-24 milliárd dolláros veszteséget jelentett a cég számára. Épp ezért nem lesz könnyű dolga az új elnöknek – meglátjuk, mit tud kezdeni a nem épp rózsás helyzettel a mindig mosolygó és nyugodt Kaz...