Az utóbbi években egyre több régi kedvenc tért vissza felújítva, csupán minimálisan leporolva, vagy eredeti formájában egy vaskos múltidéző gyűjtemény részeként, de a fejlesztők előszeretettel nyúlnak vissza a klasszikusokhoz inspirációként is új játékaikhoz, műfajukból, mechanikáikból, pályaterveikből, vagy akár grafikai stílusukból merítve. Ebbe a sorba állt be a Molegato csapata is, mely 2021 júniusában indította el Kickstarter-kampányát 5000 eurós céllal a Frogun megvalósítására, ami végül 2 óra alatt össze is jött, sőt 31 488 euróig meg sem állt a közel 1000 támogatónak köszönhetően.

Az összekalapozott végösszeggel számos extra célkitűzést is elért Frogun főszereplője két, már az egész bolygót bejárt világhírű régész és feltaláló gyermeke, Renata, akit szülei rendszeresen magukkal visznek izgalmas expedícióikra. Ezekből a legújabb a Beelzebub romokhoz vezet, ahol míg a két felfedezőútnak indul, Renata a táborhelyen várja visszatértüket, azonban miután napok múltán sem érkezik hír szüleiről, az unalomtól kínzott leányzó elhatározza, hogy a nyomukba ered legújabb találmányukkal, a címadó Frogunnal felfegyverkezve. 

Ostor helyett békanyelv

Az abszolút az eredeti PlayStation és a Nintendo 64 idejének klasszikusait idéző látványvilág remekül áll a játéknak, amivel garantáltan megdobogtatja a nosztalgiára éhezők szívét. Persze a Frogun nem csak külsejében egy old-school platformer, hanem minden elemében is, amiről magunk is meggyőződhetünk, ahogy mezőről mezőre haladva fejest ugrunk a szakaszonként eltérő témájú, más-más kihívásokat tartogató pályákba. Ugyan ugrándozásból sincs hiány, de a játékmenet alapvetően apró kézibékánk képességeire épít, ami kicsit olyan, mintha egy kompakt kis Yoshit tartanánk a markunkban, bár a Frogun nem nyeli le és pottyantja ki tojásként ellenfeleink. Ezt leszámítva viszont tapadós nyelvével nem csak a platformok közti átjutásban segít, de többek között a pályákon előforduló szörnyeket és tereptárgyakat is megragadhatjuk vele, fellépőket húzhatunk ki és más egyéb módokon hasznosíthatjuk, tehát eléggé elengedhetetlen társunk kalandjainkban.

A gyakorlatban sajnos már nem olyan könnyű a használata, ugyanis hiába a látványos piros célkereszt, kissé nehézkes vele a célzás – főleg mondjuk ugrándozás közben –, ami egyre jobban kiütközik a fokozatosan bonyolódó pályákon. Másik nagy ellenlábasunk a kamerakezelés, mellyel gyakran nehéz olyan pozícióba állnunk, hogy megfelelő rálátásunk legyen a kiszemelt platformra, ezt a játék ráadásul sokszor még egy rosszul elhelyezett tereptárggyal is nehezíti, amivel már-már olyan, mintha bekötött szemmel kéne ugranunk. Ez különösen kellemetlen, ha jó pár hasonló szakasszal korábban volt az utolsó ellenőrzőpontunk, ebben az esetben ugyanis minden azóta összeszedett kincs, összetört tereptárgy és legyőzött ellenfél visszakerül a helyére, ha elvétenénk az ugrást.

Maximalisták előnyben

A pályák felépítése ezeket leszámítva egyébként többnyire ötletes, tele van rejtett útvonalakkal, titkokkal, gyűjthető tárgyakkal és "alternatív küldetésekkel", így ha valaki teljesen ki akar maxolni minden pályát, garantáltan sokáig el lesz vele, időnként pedig főellenfelek és egy kis versengés is feldobja az élményt. A térképen elszórt egyes ládákat ráadásul eleve csak adott eredményeket elérve nyithatjuk ki, az összegyűjtött érmekből pedig a szakaszosan előbukkanó árusnál vásárolhatunk be új sapkákból vagy épp művészeti rajzokból galériánkba. Bár a Frogun kooperatív játékra sajnos nem ad lehetőséget, viszont egy külön kétfős módban akár egy barátunkkal is versenybe szállhatunk, hogy ki tudja adott idő alatt a legtöbb pénzérmét összegyűjteni az aprócska arénákban.

A Frogun mindent összevetve egy igazán kellemes kis múltidéző darab, azonban a klasszikus játékok minden bája mellett azok hibáival is. Aki egy igazi old-school platformerre vágyik, az bátran nevezzen be rá, de csak ha türelmes, mert a kézibrekivel való pontatlan célzás és a problémás kamerakezelés bizony könnyedén kihozhatja az embert a sodrából, de még ezeket figyelembe véve is igazán szórakoztató. Ha pedig valaki kifejezetten szereti a kihívásokat, és minden létező feladatot teljesíteni, azt garantáltan sokáig le fogja foglalni.