A Riot Games és a League of Legends háza táján nincs megállás. Idén áprilisban már megkaptuk a The Mageseekert, mely Sylas kalandjait mesélte el akció-szerepjáték köntösben. Áprilisban aztán befutott a Convergence, melyben Ekkóval fedezhettük fel Zaun városát metroidvania stílusban. Az év során ráadásul a  Szurdok is bővült három új hőssel, első körben Milióval és Naafirivel, szeptember közepén pedig megérkezett Briar, a visszafojtott éhség. Egy League of Legends történet érkezésére azonban még számíthattunk ebben az esztendőben: a Song of Nunura, melyet a Deadlighttal, a RiME-mal és az idei GYLT-tel már bizonyító Tequila Works hozott el nekünk. De lássuk is, mit tartogat számunkra Nunu és Willump freljordi kalandja!

A fiú és az “óriás poro” kalandjai

Nunu és hűséges barátja, Willump a frelljord havas hegycsúcsait, barlangjait és pusztaságait felfedezve élik mindennapjaikat, szabadidejükben pedig hógolyó és falmászó versenyekkel törik meg a rideg mindennapok monotonitását. A kalandozásnak viszont célja is van: hőseink egy legendákban szereplő titokzatos ereklye után kutatnak. Azonban nem ők az egyetlenek, akiknek a kincsre fáj a foguk, a nyomukban ugyanis ott ólálkodik a hírhedt Jégboszorkány.

A Song of Nunu alapvetően egy 3D puzzle-platformer kalandjáték, melyben Nunut és Willumpot külön-külön vagy épp egyszerre kell átsegítenünk Freljord fagyos vidékein. Igen, sajnos a program nem tartalmaz kooperatív módot, de ez igazán csak akkor kezd el minket zavarni, amikor erre felhívják a figyelmünket. A játék legnagyobb részét a felfedezés, a végtelenül egyszerű platform feladatok, valamint a memóriánkat és megfigyelőképességünket próbára tevő fejtőrök teszik ki. Maga az ugra-bugra nem igazán lett megreformálva, így ha korábban már játszottunk bármilyen más 3D-s platformerrel (például Spyro the Dragon, Banjo Kazooie vagy Psychonauts), akkor a Song of Nunu bizony nem igazán fog tudni újat mutatni nekünk.

Azok a fejtörők ellenben kimondottan jópofára sikeredtek, melyek Nunu fuvolájához kapcsolódnak, ilyenkor ugyanis a Svellsongurt előkapva kell különböző hangjegyeket megtalálnunk és lejátszanunk a továbbjutás érdekében. A feldezést, ugrálást és a fejtörőket nagyritkán törik csak meg egyszerűbb összecsapások, mely során címszereplőnk mindig felpattan Willump hátára, hogy őt irányítva tegyünk rendet az ellenlábasok között. A harcrendszer sem lett különösen túlgondolva: kis ütés, nagy ütés, valamint kitérés okos felhasználásával hozhatunk elő látványosabbnál látványosabb kombókat. Freljord meseszép tájai nagyrészt lineárisak, azonban elő-előfordulnak opcionálisan felfedezhető mellékútvonalak, melyeket bejárva/megmászva történetet mélyítő szobrokra, falfestményekre vagy a MOBA szerelmeseinek szóló easter eggekre bukkanhatunk.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Freljord havas hegycsúcsain és azokon túl

A Tequila Works tehát tisztes munkát végzett az év utolsó League of Legends történetével. Az ugrabugra, a harcok és logikai fejtörők ugyan semmi újat nem hoznak a műfajba, ellenben remekül lettek megvalósítva, ráadásul a játékelemek is kiválóan vannak adagolva – a játék 5-6 órája alatt egyszer sem érződnek soknak vagy kevésnek, emiatt pedig egy pillanatra sem válnak monotonná vagy önismétlővé. Még annak ellenére sem, hogy amúgy nem túl sok játékmechanikával zsonglőrködik. Az egyetlen negatívum – már ha egyáltalán nevezhetjük annak – csupán az, hogy a hangvétel és a stílus inkább szól a fiatalabb korosztálynak, mintsem az idősebbeknek vagy a kemény vonalas LoL játékosoknak, ez pedig sokakat elriaszthat hőseink nagy kalandjától. A nehézség nem állítható, a kihívások pedig sosem szabadulnak el annyira, hogy az alkotás bármely eleme megizzasszon egy tapasztaltabb játékost. 

Mindemellett képfrissítési problémákkal is találkozhatunk itt-ott, valamint villódzó textúrák is akadnak (bár a megjelenés utáni napokban szerintem ezeknek már nyomuk sem lesz), nagy ritkán pedig az irányítás és a kamerakezelés is megviccelhet bennünket. Mindezektől eltekintve viszont a Song of Nunu egy remek, csupaszív élményt kínáló cím, amit ráadásul kedvező áron (30 euróba, tehát hozzávetőlegesen 11 500 Ft-ba kerül) szerezhettek be a digitális piacterek “polcairól”, így aztán kiváló választás lehet a hideg, téli napokon. Ha szerettétek a korábbi League of Legends sztorikat, akkor ezzel sem fogtok mellényúlni – Freljord titeket is tárt karokkal vár!