Tehát vágjunk is egyből a közepébe. Az Xbox karon lévő gombok MINDEGYIKE (!) tartalmaz egy-egy parancsot. Nagyon ésszerű elosztást kaptunk nem nagyon kell rá sem nézni a kontrollerre játszás közben az ember fél óra alatt megtanulja kezelni. ÉS ha már belejöttünk, már nem is nagyon vágyunk vissza az egérhez.

A 2 analoggal irányítjuk magát a kamerát. A bal oldalival mozgatjuk (előre, hátra, jobbra, balra), a jobb oldalival pedig körbe-körbe forgathatjuk, arra az esetre ha mondjuk más szögből szeretnék nézni az eseményeket, vagy épp előttünk áll valami ami takarja a képet.
A D-pad is szerepet kapott. UNSC-ket irányítva a hűsünk képességeit a felfelé mutató ágával hozhatjuk elő. De itt ugorhatunk covenant hősünkhoz vagy épp váltogathatjuk a főhadiszállást is, mikor mi kell jobban.

Az egységek kijelőlésével szintén nem volt baj. A 'A' gombsegítségével azt az egy karaktert jelölhetjük ki melyen éppen rajta van a "célkeresztünk", melyet külön nem mozgathatunk ugyanis mindig a kamera közepén van.
De ha kétszer mgnyomjuk ugyanarra a karakterre az 'A' gombot akkor az összes hasonló egységet kezünk alá adja.
De az RB (jobb felső, hátul) ombal is jelölhetünk, mely az összes éppen a képben lévő egységre hat. De ha az LB-t(bal felső, hátul) nyomjuk meg (vészhelyzet esetén...) akkor a létező összes karaktert mozgósítani tudjak legyen az a térkép bármelyik zugában.

Az egységek mozgatására az 'X' gomb szolfál minket. Ellenfélre kattintva támadásba lendülünk, viszont ha energiatelepekre bukkanunk, azokat is az 'X'-el kell kifosztanunk. Néhány egységnek (majdnem mindnek...) van speciális támadása. Ezeket az 'Y' gomb segítségével hozhatjuk elő. Példnak jeléül a Spártai katonák képesek elfoglalni ellenséges járművet. Ha 'X'-et nyomunk a gonoszra akkor fegyverrel támadja azt, viszont ha 'Y'-nal megyünk neki, akkor kicsi zöld hősünk felpattant az ellenséges gépjárműbe s magáévá teszi azt. De a Gruntok 'Y' gomb hatására használják a plasma gránátjaikat, és egyes járművek is ezzel a gombal rögzítik magukat a földhöz ha valami komolyabbra készülnek(lásd: ELEPHANT mely bárhol képes embereket gyártani)
A 'B' gombal elengedhetjük kijelölt karaktereinket.

Az épületek s egységek gyártása is igen egyedire sikerült de ez semmiféle képpen nem hozható fel negítívumnként, annál inkább jót tett a játéknak. Ha az egységgyártó (vagy bármelyik) épületet kijelüljük, egy kék tárcsaszerű 'menü' jelenik meg melyben az analog segítségével ugrándozhatunk és az 'A' gomb lenoymásával készíthetünk kedvünkre valóan bármit. Fejleszthetünk épületet, vagy karaktert esetleg némi segítséget küldünk a társunknak, ami lehet egy csekély pénzösszeg vagy felmenőosztag (ODST katonák hívása). Jah igen van a játékban multi és nagyon frankóra sikeredett... még egy ok amiért meg kell venni...

Nos dióhéjban ennyi lenne az irányítás... ugye, hogy nem is volt bonyolult? Hát persze, hogy nem sőt néha még talán kényelmesebb mint egérrel hadonászni(és ez nem vicc). Ez volt az utolsó írásom a Halo Wars-rol ha többet akarsz megtudni róla akkor szerintem vásárold meg. Hidd el nem fogod megbánni...

A szövetség egyik vezére. Képessége, hogy valamiféle feketeluykat képez a levegőben mely a környékbeli egységek életerejét elszívja s hatalmas robanással kilövi azt. Speciális egysége: Brute harcosok, Brute Chopper a Ghost helyett.