Igen, nem túloztam a bevezetőben: ebben a játékban (miket beszélek, ez nem csak egy játék...) tényleg megtalálunk mindent, mi szem-szájnak-és legfőképp gamernek-ingere.
Nagyon jó a stílusok közt az összhang, s ezzel egy rendkívüli játékmenetet és élményt kapunk. Nem tudom, hogy az újságok miket fognak írni róla, de remélem nem az lesz , hogy a Pókemberről lett koppintva; már most sokan azt mondják... Jó-jó, látszik rajta, hogy van köze hozzá, de az élmény, melyet a PROTOTYPE nyújt egy játékról sem lehet lekoppintani.

Hősünk, egy első látásra minden hájjal megkent sötét drogdíler. Név szerint, Alex Mercer, ki korántsem olyan sötét alak, mint ahogy külseje mutatja, viszont ha feldühítik, akkor robbanékony, és akkor most még szelíden fejeztem ki magam... Alex barátunk egy kísérlet áldozata, de, hogy a poént ne lőjem le csak annyit említenék, hogy nem hétköznapi dolgokra képes: ha kell "repül", átalakul és iszonyatos pusztításokat végez a testét manipuláló képességeivel.
Célja kideríteni mire készül (vagyis készült...) a GENTEK cég. A misszió rengetegben egyre jobban fény derül az igazságra, főleg, hogy Alex képes belenézni az emberek tudatába, ezzel némileg megkönnyítve a munkáját.
A fő történetszálról nem szeretnék semmit sem mondani, nehogy elszóljam magam, csak annyit említek, hogy a várost folyamatosan ellepő "fertő" megállítása a cél, mely a játék vége felé egyre reménytelenebbnek tűnik.
Viszont ha épp nincs kedvünk missziózni, akkor ott a free roam mód (hmm pókember szag van...), amikor is free-n repkedhetünk a városban. Vagy ha épp pénzre van szükségünk, vagy egyszerűen csak meg akarjuk nézni mire vagyunk képesek, akkor Alex-szel vállalhatunk kis Event küldetéseket is( még mindig érzem...).
Ezek arról szolnak, hogy időre meg kell ölni kijelölt embereket, vagy végig kell rohanni a pályán a lehető legrövidebb idő alatt, vagy minél pontosabban landoljunk egy megjelölt pontban, stb...

Szóval egyáltalán nem unatkozunk a játék során, és a folyamatosan vásárolható képességek is arra kényszerítik a játékost, hogy nyomassa az eventeket, mert különben nem lesz zsozsó megvenni, mondjuk hőn szeretett pengénk tuningolt változatát, melyekkel persze új és erősebb kombókra képes. Én is 4 napja tolom a játékot és egyszerűen nem bírom abbahagyni!!!
A legszomorúbb, hogy valószínűleg az utolsó missziókat taposom, de sebaj, rengeteg event világít még a térképen, melyek csak rám várnak. Igaz némelyikük úgy megizzasztott, hogy azt kellet mondjam, easy fokozatnál nem is érdemes nagyobbra venni ezt a játékot, pedig nemsokára feloldom a hard fokozatot, és szeretném azon is végigtolni... Álmodik a nyomor...
Szuperképességeinket EP-ért tuningolhatjuk(hogy miért nem XP, azt nem tudom o.O), de a játék közepétől kezdve olyan összegekbe kerülnek az egyes mozdulatok, hogy az ember napokig csak arra gyűjt, hogy megvehessen egy újfajta rúgást. Igaz a sztori vége nekem már közel van, viszont még van pár képesség, amelyhez rengeteg pénz kell és nem vettem meg. A játék pedig csak akkor 100%-os, ha minden megvan.

Tehát Alex-szel rohangálni a folyamatosan fertőződő városban igen jó dolog, főleg úgy, hogy mi magunk is valamiféle szuper mutánsok vagyunk, megfelelő pénzösszeg fejében pedig még szuperebbé tehetjük magunkat a csatára. Ez az összhang tökéletes!! Nagyon jó lett hősünk személyisége is, én legalábbis nagyon bele tudom élni magam.
Ha pedig már nagyon pirosnak látjuk a radart(ergó mindennel van fertőzve) kicsit segíthetünk a katonaságnak azzal, hogy a mutánsokat termelő épületeket és a szörnyeket elpusztítjuk, ezzel visszafojtva a fertőzést. Ugyanis a radaron 2 szín uralkodik: kék a katonaság személyében és piros a fertőzött területeken. Mindkettőt megcsapolhatjuk, ha a területek központjában lévő főépületeket leromboljuk. Természetesen ezért is pontot kapunk, ráadásul nagyon élvezetes is tud lenni.

És akkor még nem is említettem a járművek kezelését! Pattanhatunk tankba és helikopterbe is(egy adott misszió után...); ezekkel még élvezetesebb az aprítás.
Ha pedig nem járművekkel zúzunk, a különböző testi átformálódások segítségével, Rozsomákot megalázó pengéket készíthetünk karjainkból. Természetesen ezek is pénzbe kerülnek, vagy csak egy adott misszió után kapjuk őket. Az összes fegyverünknek van tuningolt változata, melyet érdemes megvenni a nagyobbacska falat ellenfelekre.
A fegyverek mellett még pajzsot is csinálhatunk testünkből: van egy, melyet kezéből készít, és később kapunk egy másikat, mely Alex egész testét bevonja a szinte sérthetetlen anyaggal, ezzel rengeteg ütést és robbanást kibírunk, viszont némileg lelassulunk és kisebbet ugrunk. Szuperképességnek számít szerintem az is, ha valaki teljesen függőlegesen szalad felfele a ház falán... -egy játékot sem élveztem még ennyire!
Ezen kívül még felvehetjük a testünkbe beszívott emberek alakját, így vegyülve el a tömegben, vagy mondjuk a látásunkat is manipulálhatjuk, hogy kiemeljen nekünk egy-két fontosabb személyt a helyen.
Mindezeket egy tárcsa-szerű menüben nagyon gyorsan és könnyen kiválaszthatjuk, ráadásul ilyenkor még az idő is lelassul, tehát nem kell idegeskedni a fegyverválasztás közben.

Röviden leírtam a játék pár jó tulajdonságát. Bővebben nem írok, azt megteszi valamelyik PC Gurus cikkíró.
Én szerény személyemet teljesen elragadta a játék, szerintem sosem volt még játékom, ami ilyen hosszú és folyamatosan élvezhető lenne. Hisz még mindig nem vittem végig, sőt! Még ha végig viszem is és csak a városban rohangálok, akkor sem unom meg, mert olyan eszméletlen dolgokat csinálhatunk, hogy azt egyszerűen nem lehet abbahagyni!
Sajnálom emberek, lehet, hogy kinevettek ,de az én pontozásom erre a játékra:

10 pont (MAX)




Íme az UPDATE menü. Itt lehet tuningolni Alex képességeit.