.. a címe az hogy Fallout 3. Meglepődtetek mi? Nos igen. A tavalyi év egyik ha nem a legnagyobb címe, amiről ódák szólnak oldalakon át, hozzám is befészkelte magát. Mondanom sem kell, hogy jó ideig várnom kellett arra, hogy ki tudjam próbálni.

A kezdeti 5 perc meg is győzött arról, ami már eddig is nyilvánvaló volt valamilyen szinten. "Szó nincs igazi RPG-ről tovább." Szó nincs igazi RPG-ről tovább?! Azért ez nem ilyen egyértelmű. A fejlődési rendszert nagyjából békén hagyták az előző részekből, csupán erőteljesen le van egyszerűsítve. Minden ellenfél legyőzése, feladat elvégzése után kapunk x mennyiségű Xp-t, amivel elérhetjük a következő szintet, ahol áhított képezettségeink értékét növelhetjük meg y mennyiségű ponttal. Az alap tulajdonságok, mint a karma vagy ügyesség továbbra is dinamikusan változnak attól függően épp mit követtünk el. Eddig minden ok.
Jelenős csonkítás ott történt, hogy az hogy én épp orvos vagyok vagy sem nem befolyásolja azt, hogy meghalok-e ha nincs nálam egy Stimpack. Még az előző részekben a képzettségeinket használhattuk, itt azok maximum csak befolyásolnak bizonyos paramétereket. Értem ez alatt azt, hogy pl jobban rendbe hoz egy-egy gyógyszer ha képzetten használjuk, ám ha nincs nálunk a törött lábunk ugyan meg nem gyógyítjuk, lehetünk mi bármennyire orvosok.

Rögtön az első pálya amolyan tréning, ami egy kicsit el van nagyolva szerintem. Elég hamar lezavarjuk azt a pár feladatot, aztán ugye gyerünk, takarodj kifelé..
A kinti világ hatalmas, ez kétségtelen. Nincs rá más szó, elképesztő. Ami viszont zavaró, hogy 100 métert nem lehet úgy megtenni, hogy valaki ne akarna kicsinálni.. Kicsit túlzás. Olyan jó lenne egyszer csak merengni azon a gyönyörű rádióaktív folyó parton 5-10 percig, ha nem lőne mindig hátba valaki, vagy nem támadna rám valami mutáns dög..

A hangulat egyszerűen összefoglalva: nyomasztó. Nincs egy hely, ahol úgy érezné az ember, hogy itt megállhat és békén hagyják egy időre. Pontosabban van, de kellőképpen meg kell szenvedni érte.

Ha már a világról esett szó, meg kell jegyeznem, hogy elég sok az olyan pályarész, ami töltelék pálya csak. Gondolok itt a lepukkant metróállomásokra, amiket hiába derítünk fel semmi olyan dolog nincs itt, ami miatt ennek lenne célja, leszámítva az esetleg itt tanyát vert bandákat, akik tárt karokkal és golyószóróval várják a kedves vendéget. Így hamar megszokja az ember a gyors utazás használatát, amikor csak van rá lehetősége, mert ezek a helyek nem túl szívderítőek 10-15 HP birtokában visszafelé..

A másik nagy bajom az, hogy állandóan lőszer nélkül vagyok. Bárhogy is spórolok, V.A.T.S. ide, bujkálás oda ez bizony rémesen kevés. Hamar rászoktam arra, hogy egy kis motoros késsel vagy szervókesztyűvel sétálgassak.

A küldetésekre viszont nem lehet panasz. Nem csak elég van belőlük, de változatosak is viszonylag. Értem ez alatt azt hogy a mennyiség nem ment a minőség rovására. A hosszúságuk pedig külön dicséretre méltó.

Visszatérve kicsit a szabadságra és a pálya bejárására... Azért egy kicsit lehettek volna óvatosabbak ezzel a készítők, ugyanis a program bármilyen nagy területet kezel is, azt ember nem fogja bejárni, mert elég erősen limitálja az fellehető ellenfelek száma azt hogy merre mászkálunk. Hiába mehetünk szabadon be pl a robot gyárba, ha ezt ideje korán megtesszük annak hamar csúnya vége lesz.

Pedig fegyverből van elég. Nem vitték túlzásba azért, de elég változatosak. Mindegyiken érezni lehet a saját jellegzetességét és vele a hátrányát is. Pl nem ajánlott a lefűrészelt csövű sörétessel szuper mutánsra vadászni, mert baromira nem ér ellene semmit, még egy fosztogató fejét lehet helyből tépi le.

Fordított arányosságot vélek viszont felfedezni a páncélok és a fegyverek fellelhetőségében. Még golyószóróm már van, addig egy tisztességes páncél még nem került az utamba. Pontosabban amit megtaláltam, azt még nem tudtam használni ugye, ami elég frusztráló, ha az jut eszembe hogy eddig is elég kemény ellenállásba ütköztem bizonyos helyeken. Na nem gond, legalább nem lesz probléma az adrenalinnal.

Ami viszont kiábrándító.. A karakterek készítői - most már 100 % - soha nem látták az előző részeket. Ezek a mutánsok.. hát, mondanom sem kell semmi közük azokhoz akik az előző részekben voltak. Egy szuper muti még távolról sem így néz ki és nem ilyen gyors. Arról már nem is beszélve, hogy a Fallout 2-ben kiderül, hogy nem látnak jól a sötétben.. ellenben ezeknek jobb a szemük mint nekem. Még nem is látom hol vannak, már lőnek ezerrel.

Ennyi negatívum után.. nem még nem. Még nem jön hogy miért is volt értelme erre a játékra annyit várni. Mert ami most jön, az rosszabb mint ami eddig volt. Ha azt mondom a Fallout 2 bugos, akkor ez még alfa.. Ez nem csak szimplán bugos, ez annál rosszabb. Kezdve ott hogy az "intro" felirat elnyomása az összeomlást hozz és befejezve azzal, hogy néha valaki köddé válik... közé meg betömve azt, hogy a V.A.T.S. még ha jól is néz ki, néha bizony nem működik, vagy csak hibásan.

Na most akkor jöjjenek a pozitívumok végre. Előszór is ez a világ a maga mocskával is pazar. Ahogy kiérünk annak a Mendéknek csúfolt lyuknak az ajtaján és körülnézünk az valami eszméletlen. Maga a V.A.T.S. egy külön szám. Bár néha bugzik, de remekül néz ki. A másik kis kedvencem a magyarításban csak fürkésznek nevezett kis gömb alakú Enclave robot. Bár nincs nagy szerepe, de valahogy annyira el lett találva.
A pozitívumok közé tartozik a szabad lehetőség is. Lehetőség arra, hogy ezt a világot porrá zúzzuk vagy épp megmentsük. A karakterünk maga lehet a sátán vagy épp az isten... ami ugyan nem befolyásolja a nyilvánvaló véget.

Fura arra gondolni, hogy ha értékelnem kell ezt a játékot, akkor el kell döntenem, azt amivel kezdtem. Mi a Fallout 3? Egy FPS, ami RPG elemekkel is át van itatva, vagy épp fordítva, egy olyan RPG, ami FPS nézetben (is) játszható. Szerintem ezt nem lehet egyértelműen eldönteni. Hol ez, hol az. Ezért kénytelen vagyok rá két értékelést adni.

Szóval nekem

Ha FPS: 95 %
Ha RPG: 90 %

Méltó lett az elődhöz, de nem szorongatta meg. Még mindig az a jobb.. feltéve ha ki nem jön egy olyan patch ami ki is javítja a hibákat a 3-ban, mert akkor akár egy szinten is lehet a bugos második résszel.

Ennyi lett volna röviden a véleményem.
Sziasztok!