A hack pár hónapja került fel az SMW Central-ra, először nem különösebben érdekelt. Aztán meglepődve vettem észre, hogy hetekig ez a játék foglalta el az oldal toplistáját, de ekkor sem foglalkoztam vele. Aztán pár hete rávettem magam, kipróbáltam, és letaglózott a különlegessége...
A játék Azure műve (nem véletlenül lett ez a játék címe), egy fiatal, de annál tehetségesebb SMW hacker. Ez az első munkája (mármint közzétett), és ehhez képest ez remek!

Történet
Talán ez a legnagyobb előnye a játéknak, a szépen kidolgozott történet.
Egy testvérpár, Cleru és Lucien egy furcsa éjszaka után nem megszokott környezetükben ébredtek fel, hanem egy varázsvilágban, tele különös lényekkel. Valaki elrabolta őket! Elhatározzák, hogy valahogy feltalálják magukat, és kijutnak ebből a világból, vissza hazájukba. Találkoznak segítőkkel, ellenségekkel, utukba kerülnek mocsaras, barlangos területek.
Talán nem is a háttértörténet a legfontosabb, hanem a minden egyes pálya elején és végén található párbeszédek. Egy különleges párbeszédrendszerrel (a képernyő scrollozódik a B gomb megnyomásával) olvashatók és élvezhetők lesznek a beszélgetések, amikben főleg a történet menete és a testvérpár viszonya derül ki. Valamikor összevesznek, nem értenek egymással, valamikor felcserélik egymást (általában Cleru a főszereplő, de pár pályán Lucient kell irányítani). De akkor aztán megdöbbentem, amikor láttam, hogy párbeszéd közben lehet választani a lehetséges válaszok között! Igaz, nem túl sok a választás, Cleru vagy odaadja Luciennek a titokzatos gömböt, amit talált, vagy sem. De ez talán eddigi legnagyobb lépés az SMW hackek történetében, egy kis döntés során akár teljesen más lehet a játék kimenete (én személy szerint nem adtam oda Luciennek a gömböt, a következő pálya pedig azzal kezdődött, hogy Cleru azon gondolkozik, hogy mégsem kellett volna megtagadnia testvére kérését.) Ez a játék már néha jobban hasonlít egy RPG-re, mint egy Marios platformjátékra, ez pedig nagy szó! A párbeszédek nagyon jól kidolgozottak, néhol viccesek is, bár nagyrészt azért szomorú a történet.

Játékmenet
Nemcsak a történetmesélés teljesen újszerű, hanem a pályák, maga a játék felépítése is. Kezdjük azzal, hogy immár a térképen, az Overworld-ön nem vagyunk teljesen bekorlátozva, nem csak a megrajzolt útvonalakon haladhatunk, hanem szabadon mászkálhatunk (csak talán így könnyebb eltévedni a térképen). Egy pálya már nem csak azt jelenti, hogy juss el A-ból B-pontba, hanem itt fel kell fedezni a pályát, ugyanis mindig 4 darab kristályt kell összeszednünk, és azokat egy gyűjtőbe hordanunk.
A mozgások is teljesen megváltoztak. A pörgőugrás teljesen eltűnt, helyette viszont tudunk a falon ugrálni. Ez teljesen megváltoztatja a játékmenetet, sokkal magasabb helyekre is feljuthatunk. A másik dolog, hogy bizonyos erősítőszereket szedhetünk fel pálya közben, és így különleges képességekre tehetünk szert, pl. magasabbra tudunk ugrani, tudunk járni a vízen, stb. Mások Cleru és Lucian képességei is, előbbi gyorsabban tud futni, utóbbi pedig tovább tud ugrani, ezzel nagyobb távolságokat letudni. Többféle segítséget is találhatunk, ezek egyfajta kockák, amire ha duplán ráugrunk, akkor egy különleges helyre visz el minket. Az eredeti Mario játékokból egy ellenség sem került bele ebbe a játékba, helyettük ilyen teknős-csiga (?) keverék lények támadnak meg, de belőlük elég kevés van, szóval nem az ellenségek legyőzése a lényeg.

A grafika egészen különleges, idézi egy kicsit a NES-es 8-bites grafikát, de mégis teljesen más. Talán néha egyhangúak a pályák, de ezt szinte egyáltalán nem lehet észrevenni.
A zene egy másik nagy pozitívuma a játéknak, remek dallamok hallhatóak benne, tippem szerint nem Azure szerezte, de nagyon jól beleillesztette a ROM-ba őket, szóval így is dicséret éri.
Sajnos a kipróbálható verzió még csak egy demó, szám szerint a második (11 pálya van benne), de remélhetőleg nemsokára már kézhez kapjuk a teljes verziót.

Összegzés: 90 %

Töltsd le a hacket innen!
Azure profilja (pazar layout!)

Hogy lássátok, nagyjából hogy is néz ki a játék mozgás közben, beillesztek egy videót: (nem én készítettem most kivételesen) (viszont vannak új videóim, nézzétek meg a channelem!)


Remélem tetszett az írásom. Legközelebb a...na majd elválik, hogy miről olvashattok!

Üdv: