A 2008-as év igazán SMW hackekben bővelkedő volt, rengeteg remek játék jött a világra. Volt, amire sokat kellett várni, volt, amelyik hatalmasat durrant, és volt, amelyik nem kis meglepetést okozott újdonságaival.
Megpróbáltam minél érdekesebb, sokrétűbb csoportokat, értékeléseket összehozni. A díjazás teljesen szubjektív véleményen alapul, és csak azokat a hackeket díjazom, amit ismerek is, amivel játszottam is (csak hogy ne olyan legyen, hogy megnézem egy listán, hogy mi a legjobb,aztán leírom én is).

Legjobb játékmenet:
Ez eléggé tág tartomány, rengeteg jó játékot be lehetne ide sorolni. A játékmenet szón leginkább a pálya fölépítését, és az élvezetes játszást kell érteni. Szóval amelyik hacknek a legjobb a játékmenete, általában az egyik legjobb hack is.

1.hely: The Second Reality Project Reloaded
Hát igen, ez nem volt annyira vitás, annyira remekül felépített pályákat tudott összehozni FPI, hogy az valami csodás. A hangulat is remek, szóval ez mindenképp megérdemli az első helyet!
2.hely: Mario's Keytastrophe
Sokat gondolkoztam, vajon ez legyen-e az első, de aztán mégis a TSRPR-nél döntöttem - A Mario's Keytastrophe ugyan rengeteg innovációt, újdonságot hozott az SMW hackek világába, remek hangulata volt, de egy idő után már kiszámíthatóak voltak a pályák, és túl nehezek is voltak.
3.hely: Brutal Mario
Talán nem túl sokat hallottatok erről a hackről, de most mindenképp említenem kell róla valamit. Bár nem hangzik túl biztatóan a címe, mégis remek játék, annyira nem is brutális, mint amennyire a címe mutatja. Leginkább ez is újdonságokat hozott: remek, más játékokból átvett főellenségek és magas szintű ASM programozás.

Legjobb zene
Idén zenéből is rengeteget fejlődtek az SMW hackek: kiépítettek egy remek addmusic rendszert, amivel sokkal könnyebben lehet sokkal jobb minőségű zenét beépíteni az adott játékba. Komponálni is már sokkal könnyebb lett, az SPC player is továbbfejlődött.

1.hely: Mario's Keytastrophe
S.N.N. egy remek, sőt legjobb komponista ez nem vitás. Remek, a pályához illő dallamok, vannak vidámabb fajták, pesszimista, sötét hangulatúak, de mind egyenként remek.
2.hely: The Second Reality Project Reloaded
Az ügyes zeneszerzők sorába már FPI is belépett, olyan jó zenét tudott összehozni legújabb hackjéhez, hogy még mai napig is sokszor hallgatom meg akár a befejező dallamot, akár a főellenség zenét, stb. Talán pár zene hangzik furcsán csak, ezért csúszott le a második helyre, ami azért szintén remek!
3.hely: SMW 2+3: The Essense Star
Erről talán nem sokat hallottatok, pedig már pár hete állandóan első helyen van SMW Centralon a legjobbak listáján. Nem a készítője (Golden Yoshi) szerezte a zenéjét, de remekül sikerült választania a dallamok közül, és ezeket a megfelelő pályákra tette be, úgyhogy megérdemel egy harmadik helyet.

Legjobb grafika:
Külső szemlélőnek talán kicsit ez furcsán hangozhat elsőre, de igen, a grafika is lehet igen eltérő különböző játékoknál. Főleg, hogy idén megjelent egy teljesen új grafikus stílus (készítői Icegoom és IceLuigi)

1.hely: The Second Reality Project Reloaded
Ez a játék is Icegoom-ék grafikáját használja (főleg ellenségek és Overworld tekintetében), de FPI a háttereket is megcsinálta, mondhatni gyönyörűre. Valamikor még mozgó hátteret is sikerült csinálni, szóval csodálatos.
2.hely: Nador's Quest
Nem hiszem, hogy erről hallottatok volna, én is csak nemrég játszottam vele, de akkor aztán igazán megdöbbentett. Ugyanis ez a hack már nem SMW, semennyire sem, ugyanis az űrben játszódik, és egy Wall-E-ra hasonlító robotot irányítunk. Főleg a térkép és a hátterek szépek, a készítő (Lexator) jól telenyomta őket HDMA effektekkel.
3. hely: SMW Redrawn
Ezt a játékot IceLuigi-ék készítették, főleg azért, hogy bemutassák új grafikus készletüket. Tömören fogalmazva: Super Mario World újrarajzolva, ugyanazok a pályák, más grafikával.

Legjobb szolgáltatások:
A szolgáltatások alatt főleg az extrákat értem, nem hátrány, ha sok van belőle egy SMW hackben, sokat dob a játékélményen, a minijátékok bővítik a játékidőt.

1.hely: SMW 2+3: The Essense Star
Sajnos eleinte nem is tudtam, hogy vannak minijátékok ebben a hackben, szerencsére nemrég rájöttem erre, akkor meg nagyon megdöbbentem, hogy miket hozott össze ez a srác. Bónusz pályák, több minijáték (pl. a You vs. Boo, ahol egy szellemmel kell versenyezned), tippek, trükkök, bolt és Euphoria fesztivál.
2.hely: Mario's Keytastrophe
Ebben a hackben a végigjátszott pályák számával vásárolhatunk dolgokat egy titkos várban, a Musae Mercantusban. Kérhetünk kötelet, amivel titkos járatokba mászhatunk, szebb Overworld-öt, vagy éppen viccesebb ellenségeket.
3.hely: The Second Reality Project Reloaded
Itt főleg a Top secret area (ahol tárgyakat kérhetünk) van kibővítve, jópár jótanáccsal, plusz cuccal, titkokkal.


Összesítés
1.helyezett: The Second Reality Project Reloaded
2.helyezett: Mario's Keytastrophe
3.helyezett: SMW 2+3

Terveim szerint ez nálam az év utolsó postja, tehát minden kedves olvasómnak és kommentelőmnek boldog, szerencsékben gazdag új évet kívánok!