Az Intel  Comet Lake processzorai hivatalosan már 2019-ben debütáltak, azonban az asztali gépekbe szánt Comet Lake-S variánsokra egészen idén tavaszig kellett várnunk. Ráadásul a tizedik generációs CPU-k mellett a gyártó egy új chipkészletet is piacra dobott a Z490 képében, ezzel alaposan felkavarva az állóvizet a hardverpiacon. A kérdés már csak az, hogy vajon megéri-e egy Z490-es alaplapra váltani, ha mostanában szeretnénk a gépünket fejleszteni? A válasz röviden és tömören: teljes mértékben. Mondjuk is, hogy miért.

asusz490pcguru595x385.jpg

A Z490-es chipkészlet újdonságai

A Z490-es chipkészlettel szerelt alaplapok előző generációs társaikhoz képest több újdonsággal is érkeznek, ezek közül pedig gépépítés szempontjából a legfontosabb alighanem az új foglalat megjelenése, ezeknél a modelleknél ugyanis az LGA 1151-et az LGA 1200 váltja. Ez egyrészt azt eredményezi, hogy a korábbi CPU-k sajnos már nem passzolnak az új foglalatba, másrészt viszont az Intel következő generációs processzora, a Rocket Lake, abszolút kompatibilis lesz az LGA 1200-al, így ha most építünk gépet, egyből a jövőre is gondolhatunk egy Z490-es chipkészlettel érkező alaplap beszerzésével. 

További fontos újdonság, hogy egyes Z490-es alaplapok már PCIe 4.0 támogatással érkeznek, ami szintén komoly előrelépésnek mondható a Z390-es modellekhez képest, ezen túl pedig főleg apróbb eltérések figyelhetők meg a két chipkészlet között. Javult például a processzor áramellátása és az alaplapi feszültségszabályzó modul (avagy VRM) is, valamint érdemes lehet megemlíteni, hogy az új alaplapok már DDR4 2933 MHz + DDR 4700(OC)-ig támogatják a memóriákat a korábbi DDR4 2666 MHz helyett.

asus-z490-pr-01.jpg

Az Asus Z490-es alaplapjai

Ha pedig te is szeretnél beszerezni egy Z490-es alaplapot, az Asusnál szinte biztosan találsz kedvedre való modellt, a gyártó ugyanis kifejezetten széles termékpalettát épített erre a chipkészletre. Amennyiben például nem szeretnél semmilyen kompromisszumot kötni, ott van az Asus ROG Maximus XII Hero, mely nagyszerű hűtésével, akár 4800MHz-en pörgő memóriák támogatásával és processzorunk villámgyorsan beállítható és testreszabható túlhajtásával gondoskodik arról, hogy a maximumot hozhassuk ki a gépünkből, bármilyen konfigurációval is rendelkezünk.

Ha pedig az Asus ROG Maximus XII Herónál egy kicsit barátibban árazott, de ettől függetlenül nagyszerű alaplapot keresünk magunknak, akkor az Asus ROG Strix Z490-A lehet több mint ideális választás. A Strix Z490-A ugyanis egyrészt szintén nagyszerű hűtéssel érkezik, melyet egy algoritmus finomhangol folyamatosan a CPU hőmérsékletének függvényében, másrészt pedig fehér és ezüst színvilágával nagyon jól és elegánsan néz ki, egyből elkápráztatva mindenkit, aki csak egy pillantást is vet PC-nkre. 

asus-z490-pr-03.jpg

A jövő gépei napjainkban

Végezetül pedig adja magát a kérdés, hogy mégis milyen gépet lehet vagy érdemes építeni egy Z490-es chipkészlettel rendelkező alaplapra? Szerencsére ezen a téren kifejezetten sok lehetőségünk van, hiszen az Intel Comet Lake processzorai elég széles skálán mozognak, a visszafogottabb, megfizethetőbb Core i3-as modellektől kezdve egészen a bivalyerős, 10 maggal és 20 szállal érkező, akár 5,3 GHz-en pörgő Core i9-10900K-ig.

Ennek megfelelően, ha valami visszafogottabb, de azért így is megbízható és hosszú évekig remek teljesítménnyel szolgáló konfigurációban gondolkodunk, érdemes lehet a Core i5-10600K processzor és Asus ROG Strix Z490-A alaplap kombóból kiindulni, és ezt kiegészíteni mondjuk az Asus RTX 3060Ti videokártyájával. Azoknak pedig, akik semmiféle kompromisszumot nem akarnak kötni, ott a Core i9-10900K, amit remekül kiegészíthet az Asus ROG Maximus XII Hero alaplap, valamint az Asus RTX 3080-as vagy 3090-es kártyáinak egyike.

asus-z490-pr-02.jpg

Egy dolog azonban biztos: akármelyik konfiguráció mellett döntünk, jó ideig tuti nem lesz gondunk a gépvásárlásra vagy az egyes komponensek fejlesztésére, hiszen ezek a hardverek nemcsak a mai játékokat tudják  magas fps szám mellett is stabilan futtatni, hanem jó eséllyel a következő pár év friss megjelenései sem fognak kifogni rajtuk.