Alapvető kifejezések

Creep - A bázisoknál, a barakkokban szabályos időközönként termelődő egységek. Minden lane-en egyszerre indul el az úgynevezett creep wave (creep-hullám), aminek segítségével támadhatjuk az ellenség tornyait.

Racks/Rax - Barakk, röviden.

Neutral Creep - Az erdőben, minden egész perckor termelődő creep csoportok.

Ancient Creep - Nagyon erős, sok goldot és XP-t érő creep csoport, ami a secret shopokhoz közel teremlődik.

DotA 2 for Dummies - Segítség kezdőknek!

Rosh - Roshan. A legerősebb creep a játékban. A folyó mellett a mid lane-nél  található. Legfontosabb tudnivaló róla, hogy ha leverjük, dob egy Aegis of Immortal nevű tárgyat, ami halál esetén pár másodpercen belül újraéleszt max manán és HP-n. Harmadik öléstől kezdve pedig dob egy sajtot is, ami használatra azonnal visszatölt tetemes mennyiségű manát és HP-t. A halálát követő 10. percben éled újra.

Pull - Creep pullolás. Az erdei neutral creepek lane-re húzását jelenti, hogy ott találkozzanak a lane creepekkel. Rövid lane-en lehet megcsinálni. Célja, hogy a túlzottan eltolt lane-t kicsit közelebb hozzuk a saját tornyunkhoz, illetve az ellenséghez képest XP-távon kívül haljanak a saját creepjeink, ezzel lassítva az ellenfél fejlődését.

Stack - A pulloláshoz hasonlóan egy creep csoportot elmozdítunk a helyéről az erdőben. Lényege, hogy a creepek egész perckor ne legyenek a helyük közelében, így új creep csoport termelődik oda, ezzel duplázva az XP- és az arany mennyiségét, ami itt farmolható. A creepek húzását :53-kor kell elkezdeni, oldalirányba, és addig távolodni, amíg vissza nem indulnak a helyükre. Minden Neutral és Ancient Creepet lehet stackelni.

Push - Egy lane előretolása, többnyire csapatosan, azzal a céllal hogy tornyokat/barakkokat üssünk be.

Farm - Arany (gold) farmolás. Amikor egy játékos kizárólag a creepek ölésével foglalkozik, hogy bizonyos fontos tárgyakhoz jusson. Általában carryknek van szükségük rá.

Deny - Saját egységeknek lehet megadni a kegyelemdöfést, így az ellenfél se XP-t, se aranyat nem kap értük. Tornyokat és creepeket lehet deny-olni 10% HP alatt. Ha társunk bizonyos effekt hatása alatt van, őt is lehet így deny-olni. (Doom, Battle Hunger, Veno ulti, stb.)

Focus - Az ellenség bizonyos kulcsfontosságú hőseit szokás focusolni. Vagy bizonyos skilljeik, vagy nagy sebzésük miatt minél hamarabb ki kell iktatnni őket a játékból. Általában hard carryt szokás focusolni.

Harass - Az ellenfél zaklatása, gyengítése. Az így gyengített ellenfeleket készítjük elő egy ölésre, vagy csak arra kényszerítjük, hogy távozzanak a lane-ről. Ilyenkor XP-t és aranyat veszítenek.

Feed - Mikor valaki sokszor hal meg, ezáltal XP-vel és arannyal "eteti" az ellenséget. Az így elfeedelt ellent fatnek, azaz dagadtnak hívjuk.

Gank - Több hőssel történő, rajtaütésszerű támadás egy vagy pár hős ellen. Többnyire a mides hős gankeli a többi lane-t, ezzel 3v2 csatába kényszerítve az ellent.

Miss/ss - A lane-ről eltűnt az ellenség és talán egy másik lane-re ment gankelni. NAGYON fontos, hogy mindig jelentsük, ha eltűnik egy ellenség a játék korai szakaszában! Az oroszok CC-nek írják, ami nem összekeverendő a következő tételünkkel.

CC - Crowd control rövidítése. Ide tartozik minden spell és tárgy (item), ami időlegesen kivesz egy hőst a játékból azáltal, hogy malaccá változik, forgószélbe kerül, lefogják, vagy egyéb módon cselekvésképtelenné teszik

Juke - Olyan mozgást jelent, ami az ellenség elkerülésére szolgál menekülés közben. Nagy szerepet kap a Fog of War és a pálya ismerete ilyenkor. Gyakorlatilag a fák közötti bujkálást, kiszámíthatatlan utak keresését, és általában a mozgásunkkal kapcsolatos félrevezetést jelenti. Így kerülhetünk el ellenséges skilleket.

CD - Cooldown. Spellek és itemek készenléti ideje, ennyi időnek kell eltelnie, mire újrahasználhatók. Ami "CD-n van" az jelenleg nem elérhető.

Spam - Egy képességet ismételten sokszor egymás után használni.

B - Back. Ha a társaink "b"-t írnak a chatbe, azonnal tűnjünk el a veszélyes területről és hátráljunk biztonságba, valószínűleg gankelni készülnek minket!

TP - Teleport. A teleporttekercsre vagy Boots of Travel használatára utal, azonnali segítségkérés többnyire. "TP mid def"

Truesight - Láthatatlan ellenségek és tárgyak láthatóvá válnak.  A tornyoknak, néhány skillnek és itemnek van truesight tulajdonsága.

Def - Defend, azaz védekezés.

DD - Double Damage, azaz dupla sebzés rúna.

A cikk még nem ért véget, kattints a lapozáshoz!