3.: Metal Gear Solid 5

A Metal Gear Solid 5-öt már láttuk mozgásban, nem is egyszer -- igaz, akkor még mindenki abban a hitben élt, hogy egy Ground Zeroes alcímű előzményt látunk, ami PlayStation 3-on és Xbox 360-on néz ki olyan döbbenetesen, ahogy. Pedig nem: a Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain magába foglalja ugyan a Ground Zeroest (hogy milyen formában, az még nem tisztázott, bár a legnépszerűbb elmélet szerint a sztori első nagyobb fejezetét nevezik így a játékban), de egy teljes értékű folytatásról van szó, mely ismét Solid Snake kalandjaira koncentrál. A játék pedig, bár kijön mostani konzolokra is, a Microsoft standján mutatkozott be Xbox One konzolon -- persze a PlayStation 4 tulajainak sem kell lemondaniuk róla, sőt, egy esetleges PC-s változat ötlete sem elvetett.

Ráadásul a Metal Gear Solid 5 már nem egy csőben vezeti végig a játékosokat: a pályák hatalmas, szabadon bejárható területek lesznek, melyeken Snake úgy közelíti meg a célpontot, ahogy neki (mármint nekünk) tetszik. Ha úgy tartja kedvünk, akciózhatunk is, minden egyes rosszfiút kilőve a posztjáról, de persze a lopakodás lehetősége is adott, sőt, ez az, amit elsősorban ajánl a Kojima Productions. A történetről egyelőre elég nehéz bármit is mondani, mert a különböző videók sok-sok jelenete nem alkot kerek egészet (ráadásul Kodzsima a jótékony félrevezetés mestere), de annyi már most biztos, hogy egy nagyszabású alkotást várunk, elképesztő grafikai színvonalon prezentálva. Újdonság lesz a lovaglás, a járműhasználat, a dinamikus időjárás… és még sok-sok minden, amiket persze nem mutattak be, jusson érdekesség magára a játékra is. Megjelenés 2014 folyamán várható.

2.: Mirror’s Edge

Na igen, egy igazi rajongói kedvenc! Az EA E3 sajtókonferenciája végén bemutatott programot úgy konferálták fel a show-n, hogy „kértétek, hát megkapjátok”. Nem rossz hozzáállás, ugye? Pedig az első Mirror’s Edge a 2008-as idény karácsonyi kannibalizmusának áldozata lett, azaz alig adtak el belőle pár ezer darabot, holott mind a marketingnek, mind a játék mögött álló DICE szakértelmének elegendőnek kellett volna lenni a sikerhez. Éveken át hiába epekedtünk egy folytatás után, és bár második részt nem kapunk, jön egy teljes remake, melynek hivatalos címe egyelőre csak annyi, hogy Mirror’s Edge.

Sajnos a játékról a lenti videón túl nem tudunk semmit -- bár Frank Gibeau egy befektetői tájékoztatón úgy jellemezte az alkotást, mint „nyílt világú akció-kalandjátékot”. Mi valahogy úgy képzeljük el a dolgot, hogy a főszereplő Faith már nem csak egy előre kitaposott, scriptelt ösvényt követve oldhat kereket üldözői elől, hanem egy teljes város áll rendelkezésére a futáshoz, illetve a parkour mutatványokhoz, továbbá hangsúlyosabb lesz a játékban az akció, de ennek mibenléte sem tiszta egyelőre. Megjelenés, gépigény, természetesen még nincs, csak azt tudjuk, hogy PC, Xbox One és PlayStation 4 lett megjelölve célplatformként, szóval látványos Frostbite 3 grafikát várhatunk.

1.: Tom Clancy’s The Division

És íme, az abszolút favorit, a Ubisodt E3 show-ja alkalmával leleplezett Massive Entertainment játék, a The Division, mely új szintre emeli az MMOG-ktől elvárható dolgokat -- legalábbis akkor, ha hihetünk az igen jól felépített prezentációnak. A The Division egyébként egyike azon kevés alkotásnak, amiről még csak egy apró hírfoszlányt sem hallottunk soha -- bár minden bizonnyal ez az a játék, amit korábban Assassin’s Creed MMOG-nek véltek az újságírók. Még szerencse, hogy egy teljesen friss szellemi tulajdon lett a dologból, a háztetőkön rohangáló csuklyás fickókkal kezd tele lenni a padlás, szó szerint. Na, de vissza a The Divisionhöz! A Ubisoft egy harmadik személyű nézetet használó RPG-t alkotott, melynek háttértörténete minden összeesküvés-elmélet megszállott nedves rémálma: az emberiséget a háttérből irányító árnyékhatalom egy nap úgy dönt, hogy ideje összeomlasztani az évtizedeken át direkt ezért építgetett kapitalizmust, méghozzá egy különleges vírus bevetése révén, melyet rákennek minden amerikai zöldhasúra, és kiszórják a jónépnek fekete pénteken, az USA legnépszerűbb vásárlói ünnepén. Az eredmény egy kis híján megsemmisült Egyesült Államok, melyet csak pár mindenre elszánt túlélő állíthat talpra.

Azt nem tudni, hogy a játék címe mennyiben kapcsolódik a cselekedeteinkhez, de az már most biztos, hogy az amerikai nagyvárosok közül New York szabadon bejárható lesz, a világ pedig a fent tárgyalt Destinyhez hasonlóan dinamikus, azaz minden küldetésünk, tettünk kihat a körülöttünk mászkáló többi játékosra. Elsőre egyébként TPS-nek tűnik a program, holott valójában valós idejű harcrendszerrel felvértezett MMORPG, fejlődéssel, loottal, és erős csapatjáték mechanikával. S ha mindez még nem lenne elég meggyőző, hát nézzétek meg az alábbi videót és ámuljatok: ilyennek kéne lennie minden nextgen játéknak! És ezzel el is érkeztünk az egyetlen bibihez: a Tom Clancy’s The Division PlayStation 4 és Xbox One platformokra lett bejelentve, a PC-s port még nem hivatalos. Mindazonáltal a Ubisoft nem tartja elképzelhetetlennek a The Division PC-s változatának kiadását, így a remény él és lángol. De messze van még 2014!

És nektek melyek voltak a kedvenceitek az idei E3 kínálatából? Osszátok meg velünk véleményeteket a kommentek között!

1 2