Hogy miért szeretjük, avagy nem szeretjük a flashjátékokat, azt ki-kimondja el maga, de mindenképpen előny, hogy egy egyszerű böngészőben játszható videojátékhoz nem kell sem hatalmas gamer erődítmény, sem pedig vastag pénztárca. Az internet legsötétebb bugyraiban tényleg rengeteg flash alapú játékkal találkozhatunk, a mennyiség és a minőség viszont fordítottan arányos, talán pont ez hozható fel legnagyobb negatívumként, ha ilyen fajta videojátékokról beszélünk. A legtöbbnek semmi értelme, nem kifejezetten szórakoztat, sőt, sokkal inkább felidegesíti az ember agyát. Szerencsére léteznek igényesebb alkotások is, melyek mögött egy komolyabb fejlesztő vagy csapat áll.

Dungeon King: Dreadstorm Keep

Ilyen játék például a Bulletproof Arcade gárdája által készített egyik legszebb és legszórakoztatóbb cím, a Dungeon King: Dreadstorm Keep. Maga a játékmenet nagyban hasonlít a Diablóban vagy Torchlightban látottakhoz -- gyakorlatilag egy flash alapú akció RPG-vel van dolgunk, ahol hősünkkel egy börtön falai között több pályán keresztül kell különböző szörnyeket és démonokat legyőzve A-pontból B-be eljutni. A játék folyamán karakterünket folyamatosan fejlesztve tudunk csak továbbhaladni, minden szintlépés után különböző alapvető képességeket erősíthetünk. Az aprólékosan kidolgozott folyosók és karakterek már az első pillanattól szemet szúrnak, talán a látvány lenne az utolsó, amibe bele lehetne kötni. A játék ingyenes része csupán néhány óra szórakozást nyújt, egy idő után elég monotonná válnak a folyosók és a feladatok, azonban még így is egy olyan flashjátékról beszélünk, amit a műfaj rajongóinak mindenképp érdemes kipróbálni.

Flashjáték ajánló a PC Gurutól

Samorost

Az indie játékok szerelmeseinek talán ismerős lehet a következő cím, ugyanis a fejlesztő nem más, mint az Amanita Design csapata, akiknek számos művészi point and click kalandjáték került ki a kezéből, ilyen például sokunk kedvence, a Machinarium vagy a Botanicula. A Samorost első része 2003-ban és 2004-ben több díjat is bezsebelt, mint böngészőben játszható ingyenes cím. A történet szerint egy kicsi űrgnóm próbálja megmenteni otthonát, nekünk pedig ebben kell segítséget nyújtanunk neki. A kétdimenziós, oldalnézetes játékban mindössze annyi a dolgunk, hogy a pályák megfelelő elemeire megfelelő sorrendben kattintsunk, ezzel folyamatosan előrébb juttatva hősünket kalandos útja során.

Flashjáték ajánló a PC Gurutól

Ramps Classic

Mind a flashjátékok körében, mind pedig a mobilplatformon hódítanak azok az alkotások, melyekben a fizikai ismereteinket vagy érzékeinket tehetjük próbára -- ilyen például az eredeti, 2007-ben megjelent Ramps Classic. A játékmenet pofonegyszerű: rámpákat kell úgy elhelyeznünk a különböző pályákon, hogy egy labda eljusson A-pontból B-be lezuhanás nélkül. Az első néhány feladat valóban nem tűnik kihívásnak, de a későbbiekben már különböző választófalakat és akadályokat megkerülve kell elvégezni ugyanezt a feladatot.

Flashjáték ajánló a PC Gurutól

A cikk még nem ért véget, kattints a lapozáshoz!

1 2