Néhány hónapja debütált a mozikban az új Dűne, ami olyan távoli jövőbe röpítette nézőit, ahol az emberiség egy pusztító háborút követően már megszabadult a Mesterséges Intelligenciától. Számos példát ismerünk a sci-fi történetéből, a kultikus Metropolistól, a 2001: Űrodüsszeián át, egészen a TRON filmig, ami hasonlóképp veszélyesnek titulálta az „okos robotok” társadalmi szerepének növekedését. Létezik azonban árnyaltabb, sok esetben pozitív olvasata is a technológiai forradalomnak. A Szárnyas fejvadász, a Terminátor-széria, a Transformers-filmek, a Her vagy az Ex Machina közismerten modernebb felfogású munkák. De vajon miként jelent meg az MI a filmkultúrában az utóbbi néhány évben? Öt izgalmas filmet és sorozatot ajánlunk nektek a témában.

terminator-2.jpg
(A kép forrása: Moviepilot)

Free Guy

2020 sikerfilmje lett a Ryan Reynolds öntudatra ébredő NPC-jét bemutató opusz, ami egészen izgalmas és habkönnyű módon közelítette meg a videójátékokban tapasztalható erőszak kérdését. Illetve rávilágított arra, hogy alkotóként milyen komoly felelőssége van az embernek saját munkáival szemben. Guy karakterébe például mintha saját lelkét öntötte volna bele a történetbéli programozó, saját életében is az NPC szerepvállalásán keresztül jut vissza szerelme karjaiba a hősnő (Jodie Comer). A Free Guy persze elsősorban gamereknek szolgált szimulációs jellegű élménnyel: beleképzelhették magukat egy hős bőrébe. A videójátékok sokszínű világában lényegében bármi megtörténhet…

Hibás Ron

A Disney és a Locksmith animációs alkotásának high conceptje (a filmek egy mondatban vagy néhány szóban összefoglalható koncepciója Hollywoodban) nagyjából úgy hangozhatott, hogy készítsünk vicces rajzfilmet a Gyerekjáték című horrorból. Sok film beszél komoly hangnemben a technológiai fejlődés világunkra gyakorolt hatásáról, arról viszont kevés szó esik, hogy milyen módon alakíthatja át például az MI az újdonságokra leginkább nyitott korosztály, a gyerekek életét. Mi történik, ha a mindennapos használatba került robotok megjelennek az iskolákban, az utcán és a játszótéren? A Hibás Ron alkotói pusztán eszközként, de fontos segítségként tekintenek a modern technológiára, ami adott esetben megkönnyítheti a gyerekek önkifejezését és egymással való ismerkedését.

Én vagyok a te embered

Szintén tavaly vetítették a mozikban a Her testvérfilmjének is tekinthető német alkotást, amiben egy életközépi válságban szenvedő nő kap egy rá szabott MI férfit tesztelésre. Az alkotók ugyan nem rejtik véka alá az emberszabású robot megalkotásával járó esetleges hibalehetőségeket (világossá válik például, hogy nem lehet algoritmus alapján leírni egy személyiségtípust vagy megfejteni annak ízlését), amint a társadalom és a humanoidok egymás mellett éléséből fakadó, előre kódolható feszültségeket is bemutatja a mű. Mégis pozitív végkicsengést nyer a történet. Összességében úgy érezheti a néző a finálét követően, hogy csak saját lelkiállapotán és nyitottságán múlik, mennyire fogadja el az MI segítő kezét a modern világban.

Sorozat: Maniac

A sorozatok fénykorában érdemes kitérni a streaming területére is. A Netflix Emma Stone és Jonah Hill főszereplésével készült miniszériájában ismét funkcionális szempontból láthatjuk az MI működését: pszichológiai kísérletet, páciensek gyógyulását segítheti elő az erre a célra fejlesztett gép. Mivel jobbára hőseink álmait követjük az egyes epizódokban, áthatja valamiféle varázslatos hangulat a legtöbb epizódot. A karakterek legkülönbözőbb arcait ismerjük meg a fantázia szülte szituációk során, a cselekmény sokszínűsége pedig még a történet egyes részeinek kevéssé letisztult ábrázolásmódja miatt is kárpótolja a nézőt.

Sorozat: A farkas gyermekei

Legaktuálisabb ajánlásunk az HBO Max nemrég friss évaddal jelentkező disztópikus sorozata. A Ridley Scott köpönyegéből előbújt történet során androidok nevelnek embergyerekeket, hogy azok majd benépesítsenek egy távoli bolygót. A listán szereplő produkciók közül A farkas gyermekei enged a legmesszebb menő betekintést az MI-vel való együttélés nehézségeibe. Mi több, a cselekmény hosszából adódóan láthatjuk, hogyan fejleszti saját magát, miként változik saját tapasztalatai alapján egy android, aminél kevesebb izgalmasabb kérdést találni a jövőt illetően. A grandiózus második szezonban megjelenik a gépek szaporodásának kérdése, és az is tisztázódik, hogy programozásától függően milyen következetes és megbízható tud lenni az MI. Az HBO sorozatában majd minden kérdéses szituáció előkerül, ami 2022-ben az emberiséget foglalkoztatja a technológiával kapcsolatban.

Nehéz volna vitatni, hogy a Mesterséges Intelligenciát illetően a XXI. század egyik legnagyobb kihívásával állunk szemben, ami természetesen hordoz veszélyeket is. Az új technológia ugyanakkor számos lehetőséget rejt magában, amiknek jótékony hatásait részben már most is élvezhetjük. Kézenfekvő példaként gondoljunk csak mindennapos használatban tartott okos eszközeinkre. Az MI további vívmányaival, illetve a hazai fejlesztésekkel a Digitális Jólét Program keretében létrejött Mesterséges Intelligencia Koalíció igyekszik megismertetni a szélesebb közönséget.

A K&H-MNEB kiemelt támogatója a Digitális Jólét Program és az MI Kihívás. 
Végezd el Te is az MI Kihívás ingyenes kurzusát és nyerj PlayStation 5-öt!