Azt mondják, a grafika nem minden, és erre a Mount & Blade sikere a legjobb bizonyíték, hisz az első ránézésre csúnyácska játékot emberek tízezrei játsszák nap mint nap. Számtalan oka van a török gyökerekkel bíró program csodálatának, de legjobban talán a valósághűsége az, ami elvarázsolja a játékosokat. A Mount & Blade egy 13. században játszódó szerepjáték, ahol egy hétköznapi embert személyesítünk meg. Ambíciónkat, álmainkat, múltunkat és jelenünket a karaktergenerálás során véssük kőbe, onnantól pedig, hogy elindulunk az egész életünkön át tartó kalandunkra, bármi megtörténhet velünk. Úgy értem, bármi: lehetünk hadurak, tolvajok, dicső lovagok, sőt, királlyá is válhatunk. Alapíthatunk családot, vagy magányos harcosként lófrálhatunk a végtelen sztyeppén, hogy betérve a legközelebbi településre küldetéseket vegyünk fel, embereket keressünk magunk mellé, vagy csak simán garázdálkodjunk egy kicsit.

LÓRA, MAGYAROK!

A Mount & Blade-nél pedig már csak egy élethűbb szerepjáték létezik: a Mount & Blade: Warband című önállóan futtatható kiegészítő, melyben az alapjáték minden szeretett tulajdonsága megtalálható, felturbózva egy szuper multiplayer móddal, ami gyakorlatilag a népszerűsége csúcsára repítette a korábban csak kultikus klasszikusnak tartott alkotást. A Warband persze ugyanúgy egyszemélyes kampánnyal indul, mint elődje, azaz egy perverz módon részletes karaktergenerálás és pár, a régi lapozgatós kalandjátékok szellemében íródott kérdés megválaszolása után egy hatalmas világtérképen találjuk magunkat, gyakorlatilag előre meghatározott célok nélkül. Bár a Warband világa nem egyezik meg a valódi 13. századi Európával (az országok nevei és elhelyezkedései fiktívek), minden más autentikusnak tűnik. A falvakban az élet sivár és kilátástalan, a városok közötti mezőket és erdőket kósza banditák lakják, mi pedig a magunk útját járva kezdjük el középkori karrierünket. Elsőre a Mount & Blade: Warband szabadsága ijesztően hathat, és erre csak rátesz egy lapáttal a harcrendszer, ami valós idejű, és az első pár döfködést követően minden logikától mentes benyomást kelt. Ez azonban csak a betanulófázis. Két-három órával később rájövünk, hogy az MBW küzdelmei viszonylag jól reprezentálják a korabeli harcmodort, a fegyverek sokfélesége és életszerű viselkedése pedig hamar elfeledteti velünk a sivár látványt és a tényt, miszerint a játékban alig-alig vannak hangok vagy zenék.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

IRÁNY AZ ŐSÖK SZERVERE!

A harcrendszer a Warbandben végső soron olyan jól működik, hogy a játék multiplayer módja később önálló életet kezdett élni. Jelen pillanatban is több ezer katona esik egymásnak a Steam szerverein, hogy a 64 fős küzdelmek során elért célok és győzelmek útján egyre több pénzt gyűjtsenek, mellyel erősíthetik karaktereiket, és egyre híresebb harcossá válhatnak. A klasszikus játékmódok (DM, TDM, CTF) mellett külön említést érdemel a Battle játékmód, amiben a játékosok nem élednek újjá, hanem a valós csaták szellemében csupán egyetlen élettel rohannak neki az ellenségnek. Bizony, a Warband olyan műfaji egyveleg, aminek egyszemélyes komponense önmagában is végtelen játékórát kínál, ám ha beleununk az egyébként brutálisan nehéz szerepjátszásba, akkor még mindig átnyergelhetünk az online csataterekre, hogy a haverokkal együtt mutassuk meg az ellenségnek, ki is a főnök a vértől vörös gyepen. A játék pedig mindennek a tetejébe magyar nyelvű fordítást kapott, és a fejlesztők támogatják a modkészítőket is, akiknek legjobb munkáiból külön szemezgetünk nektek az újságban. Csatába!

KÓDBEVÁLTÁS

A DVD-tasakra nyomtatott kódsort nem a Steamen kell felhasználni, hanem a PC Guru Online kódbeváltó oldalán. Ehhez mindössze egy ingyenes regisztrációra van szükség, majd a belépést követően el kell navigálni a kódbeváltás oldalra, ott be kell ütni a DVD tasakjára nyomtatott kódsort, az eredmény pedig egy Steam-kód lesz, amit már beválthattok a Valve áruházában.

A DVD-tasakon található kódot csak egyszer lehet felhasználni, de összesen tízszer lehet megpróbálni a beváltást, így ha elgépelsz egy karaktert, akkor sem kell félned, nem fog eltűnni a teljes játékod. Ha mind a tíz alkalommal hibás kódot adsz meg, a rendszer 24 órára letiltja a kódbeváltás funkciót, úgyhogy csak óvatosan! Ha problémát okozna a kódbeváltás, olvasd el a Kódbeváltás tudástárunkat a PC Guru Online-on!

pcguru1410cover.jpg