Júliusban sem maradnak ingyenes szórakozás nélkül a PS Plus előfizetői: ebben a hónapban a Horizon Chase Turbo, illetve a Detroit Become Human (ez soundtrackkal és digital art bookkal) a két ajándék cím. Következzen rövid ajánlónk az utóbbi játékról is.

A Quantic Dream munkásságát mindenki ismeri, hiszen az elmúlt közel két évtized alatt nem hagyományos játékokkal örvendeztették meg a rajongókat, hanem interaktív drámákkal. A Fahrenheit, a stúdió műfajteremtő első (valójában második) játéka, és a Detroit: Become Human között 13 évnyi tanulás van, és ez meg is látszik rajta, ugyanis David Cage ezen munkája a francia fejlesztőcsapat legérettebb alkotása lett a premierkor, így nem véletlenül vált milliók azonnali kedvencévé.

Ha még nem ismeritek a játékot (vannak egyáltalán ilyenek?), akkor hadd adjak egy összegzést arról, hogy miért éri meg kosárba rakni és letölteni a PS4-re ezt a remek játékot. A Detroit: Become Human a nem túl távoli jövőbe visz, Detroit városába, ahol emberek és androidok élnek egymás mellett. Az androidok minden feladatot ellátnak, a gyerekneveléstől kezdve az idősgondozásig, de csak másodlagos polgároknak számítanak, a szegregáció ebben a társadalomban a mindennapok része. A játékban három android, Connor, Kara és Marcus sorsát lehet végigkövetni, azt, hogy tetteik, cselekedeteik milyen hatással vannak az emberek életére és fordítva.

A Detroit: Become Human legerősebb fegyvere a történetmesélés. A három főszereplő rengeteg eltérő utat járhat be, ennek megfelelőn nem egy, de akár 11 végigjátszás is benne van a programban, hiszen mindig lehet új utakat, történet elágazásokat felfedezni. A sztoriról szándékosan nem írunk, hisz az annyira jó, hogy a játékot elindítva észrevétlenül telnek el a percek, száguldanak az órák, és csak azt vesszük észre, hogy délután elindítottuk a Detroitot és már késő este van. Az immerzió egyszerűen lenyűgöző, a főszereplők pedig annyiféle morális-erkölcsi helyzetbe kerülnek bele, hogy a meghozott döntéseken napokig gondolkodhatunk. A Quantic Dream alkotása a negyedik falat is át tudja törni, ezzel egy újabb réteget adva a játéknak és az élménynek.

A magyar felirattal felvértezett Detroit: Become Human a majdnem tökéletes interaktív dráma. Játékmenete, tálalása, karakterei mind kiemelkedőek, az egyedüli kisebb gond, ami kicsit rontja az élményt, az az irányítás és a kamerakezelés. Előbbi egy az egyben a Heavy Rainből lett átemelve, utóbbi pedig néha nem tudja eldönteni, hogy valójában mit akarunk. Ezek azonban csak apróbb problémák, a mérleg másik serpenyőjébe sokkal több pozitív dolog került bele, így nem is érdemes vacillálni a döntésen, hogy kell-e a Detroit vagy nem: ez a program egy kb. 10-12 órányi elgondolkodtatásra alkalmas kalandot kínál. A Detroit: Become Human egy fantasztikus játék, egy neves stúdió legérettebb munkája, ami ma, egy évvel a premier után is megállja a helyét. Induljatok Detroitba, fedezzétek fel Amerika eme szegletének a világát! Megéri. Komolyan.